Douane present op Vlootdagen
De Belgische Marine organiseerde van 18 tot 22 mei 2022 de Vlootdagen aan het Steen in Antwerpen. Het werd een feesteditie, want de Marine bestond 75 jaar en vierde dat met een heuse vlootparade. Ook onze collega's waren aanwezig in het maritieme dorp om te tonen waar douane voor staat en om mensen bewust te maken van verboden goederen.
De Vlootdagen werden op woensdag 18 mei afgetrapt met een vlootparade. De Belgische en Nederlandse Marine voeren onder het oog van koning Filip met 9 schepen Antwerpen binnen en meerden aan het Steen aan. Gedurende het hele weekend konden bezoekers een kijkje nemen op onder andere het mijnenbestrijdingsvaartuig Lobelia, het patrouillevaartuig Pollux en het opleidingszeilschip Zenobe Gramme. Beelden van de vlootparade vindt u op de website van Defensie.
Op het centrale binnenplein viel heel wat te beleven. De Nederlandse Marine was aanwezig met een duiktank. Bezoekers konden voorwerpen in de tank gooien, die de duikers dan opnieuw bovenhaalden. Defensie had voor de kinderen een hoge klimmuur met deathride opgesteld.

Ook onze collega's hadden er hun plaats: bezoekers konden de douanemotor van dichtbij bekijken en mochten even plaatsnemen voor een foto. Josien, de eerste vrouwelijke motorrijder van Douane & Acccijnzen, gaf met veel plezier een antwoord op de vragen van bezoekers. De scanvan scande geregeld een rugzakje met daarin twee knuffelberen die bij nader onderzoek van het scanbeeld enkele verdachte staafjes bevatten. En ook hondengeleider Karin kon met Reja op veel belangstelling rekenen.

Ook binnen in het maritieme dorp waren we goed vertegenwoordigd. Onze collega's hadden een infostand voorzien met onder meer namaakartikelen en inbeslaggenomen CITES-goederen. Dat er nog steeds gesensibiliseerd moet worden, bleek duidelijk toen een bezoeker informeerde of de uitgestalde spullen misschien te koop waren. Kinderen en hun ouders konden aan de hand van het spel Wat hoort er niet thuis in je koffer? ontdekken welke namaakspullen er zoal in omloop zijn.
Nog voor de kinderen had het Rummageteam zijn rummageparcours opgesteld. Kinderen kregen een overall en zaklamp aangemeten en moesten hun weg zien te vinden in het donkere parcours. Eens ze de uitgang hadden gevonden, kregen ze een heus diploma overhandigd.
En voor geïnteresseerde toekomstige collega's waren de medewerkers van Employer Branding aanwezig om een woordje uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

Enkele aftermovies van de Vlootdagen 2022 kunt u bekijken op de Facebookpagina van The Belgian Navy en op de YouTube-kanalen van Samen op weg met Eddy en Belgisch erfgoed - dronevideo's.
24.06.2022   •   Tekst: H.B.   •   Foto's: H.B., I.D.W. en T.P.   •   Achtergrond: Luke Chesser via Unsplash.com