Veerle, wat doe je precies bij de centrale component Operaties?

 

Ik werk er bij het Team Douane 2, waar we ons bezighouden met een aantal nieuwigheden binnen de douane, namelijk CCL (gecentraliseerde vrijmaking), CGU (doorlopende zekerheid bij douanevervoer), e-commerce, EIDR (inschrijving in de administratie van de aangever), maar ook AEO en douanewaarde.

Veerle, internationaal erkend expert
Opnieuw ontvingen dit jaar twaalf douaniers op de Internationale Douanedag een medaille voor bijzondere verdiensten. Zo ook Veerle Dierendonck van de centrale component Operaties. Ze werd door de WDO geaccrediteerd als expert in het domein e-commerce. Ondanks haar drukke werkzaamheden is ze altijd beschikbaar om te helpen, maar ook voor een babbeltje en vooral ook een lach. We maken graag kennis met deze bezige bij.
31.08.2022   •   Tekst: Veerle Dierendonck en Hans Berckmans   •   Foto's : Stéphane Biebuyck, FOD Financiën - Achtergrond: Ian Schneider, Unsplash.com

Je blijkt expert in het domein e-commerce en hebt zelfs een accreditatie van de WDO ontvangen.

 

E-commerce gaat over transacties die online worden geïnitieerd. In 2017 werd ik gevraagd om ondersteuning te bieden aan een nieuwe werkgroep binnen het Nationaal Forum die werd opgericht om het hoofd te bieden aan de toenemende e-commercestromen en die ook tot het ontstaan van BE-Gate leidde. Sindsdien plakt het onderwerp aan mij vast en volg ik dit onderwerp zowel op nationaal als op internationaal niveau bij de Europese Commissie en de Werelddouaneorganisatie (WDO).

 

Het E-commerce Framework of Standards bevat ook Capacity building ter ondersteuning van landen of regio’s voor de implementatie van dit framework. Samen met elf collega’s uit onder andere Australië, China, Nederland en Nigeria werd ik geaccrediteerd als expert. Ik ontving mijn definitieve accreditatie online tijdens een workshop voor de ESA- (Oost en Zuidelijk Afrika) en WCA-regio’s (West en Centraal Afrika). Door Covid-19 gaat het momenteel meer om een titel, maar het is de bedoeling dat we vanaf de tweede helft van 2022 ongeveer 12 weken per drie jaar ter beschikking worden gesteld voor het uitvoeren van opdrachten inzake capacity building.

Hoe ziet jouw carrière bij Douane & Accijnzen eruit?

 

In maart 2005 nam ik deel aan het laatste massa-examen op de Heizel, waarna ik in november mocht starten bij Geschillen Antwerpen. Begin 2007 verhuisde ik naar het Megaports-initiatief aan de Tijsmanstunnel. In oktober van dat jaar vroeg toenmalig administrateur-generaal Noël Colpin me om het team DACO I te versterken, waar ik samen met Marie-Christine Duinslaeger de uitrol van AEO in België voor mijn rekening heb genomen.

 

Nadien ben ik in Brussel gebleven en heb ik onder meer meegewerkt aan de opstart van e-audit en de pijler KLAMA, die later werd omgevormd tot de centrale component Operaties.

 

Was je verrast door jouw nominatie voor een medaille?

 

Ja en nee. Door alles wat ik rond e-commerce heb gedaan, had ik ergens wel verwacht om in de loop van de komende jaren aan de beurt te komen, maar toch kwam de nominatie dit jaar als een verrassing. Ik ben dankbaar voor deze erkenning en ben blij dat ik ze in tegenstelling tot de genomineerden van vorig jaar heb mogen ontvangen tijdens een mooie ceremonie in het Brusselse stadhuis.

 

 

Welke ambities heb je nog binnen Douane & Accijnzen? Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

 

Over 10 jaar zie ik mezelf nog steeds binnen Douane & Accijnzen, waar ik nog graag wil doorgroeien naar niveau A. Ik heb niet het gevoel dat mijn werk al klaar is. Onze materie is immers heel divers en veranderlijk, waardoor er altijd veel valt bij te leren.

 

Zo staan er de komende jaren nog veel IT-veranderingen op het programma. Verder blijven zowel AEO als e-commerce actuele thema’s binnen de WDO. Voor AEO (SAFE Framework of Standards) ligt er bijvoorbeeld een voorstel op tafel om duurzaamheid toe te voegen aan de verschillende criteria. E-commerce is dan weer een heel snel evoluerende business, waardoor we altijd achterop lopen en er nooit klaar mee zijn.

 

Bij Douane & Accijnzen zijn er veel kansen om te veranderen. Toen ik in 2005 slaagde voor mijn examen, was het mijn intentie om te starten bij de Btw-administratie. Tijdens de polyvalente opleiding moesten we op de achtste dag een voorkeurlijstje opstellen. Ik kreeg toen met Douane & Accijnzen pas mijn 3e keuze, maar ik heb het mij nog geen dag beklaagd. Ik hou van het internationale aspect van de douane, van werken in Brussel en van de contacten bij de Europese Commissie en de WDO, die me een fijn en uitgebreid netwerk hebben opgeleverd.

Je zou ook ondersteuning bieden aan de diensten AEO en Uniform?

 

Samen met Mohammed Azakri van het departement Wetgeving ben ik nationaal contactpersoon voor AEO. We staan in direct contact met de Europese Commissie, maar ook met onze collega’s op het terrein. Af en toe staan we ook een operator bij, al moeten zij zich in de eerste plaats richten tot hun klantencoördinator.

 

Ik beschik ook over een diploma Textiel en ben omstreeks 2009 deel gaan uitmaken van de Raad van het Uniform. We zorgen onder andere voor de lastenboeken voor de verschillende uniformstukken en evalueren ook de diverse stalen. Mijn technische kennis van textiel komt daarbij vaak van pas. Zo heb ik voor de overeenkomsten 2022-2025 onder andere de bureaupull en de blouses getest. We proberen steeds de beste stukken voor de beste prijs te selecteren.