Luchthaven Oostende:

Uitzonderlijk transport van humanitaire hulp
Luchthaven Oostende uitgelezen plaats

De luchthaven van Oostende speelt al sinds jaren een belangrijke rol bij snelle leveringen van humanitaire hulp aan landen of gebieden in nood. Zij is hiervoor de uitgelezen plaats. De start- en landingsbaan van ruim 3.200 meter leent zich ertoe vrachtvliegtuigen van formaat te ontvangen. Daarenboven zijn zogenaamde tijdsloten er niet van toepassing, waardoor toestellen quasi onmiddellijk kunnen vertrekken zodra het laden of lossen klaar is.

Humanitaire hulp voor India

In India grijpt het coronavirus wild om zich heen. Om het schrijnend tekort aan zuurstof en tankcontainers te lenigen, wordt er uit alle hoeken van de wereld hulp geboden.

Op woensdag 5 mei waren 4 grote cilindervormige tankcontainers vanuit Antwerpen aangevoerd met als eindbestemming Jamnagar, gelegen in het westen van het geteisterde India. De Indiase regering vloog hiervoor speciaal haar pronkstuk onder de transportvliegtuigen over: een indrukwekkende Boeing C17 Globemaster van de Indiase luchtmacht.
Ook een afvaardiging van de Indiase ambassade in België kwam zich persoonlijk vergewissen van het laden van het vliegtuig.

Uitzonderlijk transport

Om de kostbare vracht vlug ter bestemming te krijgen, stelde het betrokken personeel van de luchthaven, de douane incluis, alles in het werk om het toestel zo snel mogelijk weer vertrekkensklaar te krijgen. Het dienstdoend douanepersoneel was al vooraf van de voorziene tijdelijke export van de bewuste oxygen-tanks verwittigd door collega Stefan Kessen, douane-attaché bij de Belgische ambassade in New Delhi. Hierdoor konden de formaliteiten door het team van de luchthaven vlot worden afgehandeld.

De vier tanks die zouden gebruikt worden om zuurstof af te nemen, wogen samen ruim 34 ton. Een speciale kraan kwam eraan te pas om snel en vlot de tankers in de laadruimte van het vliegtuig te schuiven.

Het transportvliegtuig landde omstreeks 14u40 en amper drieënhalf uur later steeg het vliegtuig met nummer IFC 8821 van de Indian Air Force op, volgetankt en aan boord de waardevolle vracht waarop de hulpverleners in India rekenden.
28.05.2021   •   Tekst en copyricht foto's: Stefaan Vivey - Luchthaven Oostende   •   Achtergrond: Unsplash.com (Wim van 't Einde)