Mijn naam is Jeroen Van Liedekerke en ik werk nu al bijna twee weken voor de dienst Douane en Accijnzen van de FOD Financiën. Meer specifiek gaat het over het Hulpkantoor Tabak in Brussel, onderdeel van de afdeling Aangiftebeheer binnen de AAD&A. Hoewel er maar een tiental mensen werken op onze dienst, is het werk dat wij verrichten eigenlijk zeer belangrijk.

Bij ons worden de zegels voor de accijnzen op tabaksproducten gedrukt en vervolgens zorgen wij voor de verwerking van die zegels. Kort gezegd zorgen we ervoor dat de zegels tot bij onze klanten (in ons jargon ‘de economische operatoren’ genoemd) terechtkomen. Dit kan door het opsturen van bestellingen via een aangetekend schrijven of via afhaling op ons kantoor te Vorst. Omwille van het belang van onze taken moeten wij dus ook werken volgens de waarden van de FOD Financiën namelijk: correct, dienstbaar, gedreven en integer.
Hieronder ziet u enkele foto's
van onze teambuilding. 
In mijn eerste week stond er toevallig een teambuilding op de agenda. Natuurlijk heel leuk als je net begint binnen een dienst en dus meteen de kans krijgt om op een uitgebreidere en leuke manier kennis te maken met je collega’s. Dit bleek echter niet zo toevallig daar onze teamchef, mijnheer Van Driessche speciaal mijn komst had afgewacht. Voor onze teambuildingactiviteit zijn we naar Mini-Europa geweest, in de schaduw van het Atomium. Samen met een andere nieuwe collega, Selahattin, moest ik onze groep gidsen, om de uitstap luchtig te houden. Dit was onze ludieke ‘doop’ op vraag van onze teamchef.

Ik had al veel gehoord over Mini-Europa maar het nog nooit zelf bezocht. Voor mij was het dus een nieuwe en vooral interessante uitstap. De maquettes in Mini-Europa zijn gebouwd op een schaal 1:25 dus wanneer je rondloopt in Mini-Europa, besef je al snel hoe groot de gebouwen in het echt eigenlijk moeten zijn. Na het bezoek hebben we relatief uitgebreid geluncht in het restaurant van Mini-Europa. De sfeer was zeer gemoedelijk waardoor je je collega’s beter leert kennen.
In het algemeen ben ik zeer tevreden over mijn eerste dagen bij het Hulpkantoor Tabak Brussel. Mijn collega’s zijn heel aangename mensen en ik voelde mij vrijwel meteen deel van het team. De integratie in allerhande ICT-toepassingen was zeer vlot en de FOD Financiën voorziet bovendien heel wat mogelijkheden voor haar werknemers omtrent e-learning en allerhande cursussen.
Selahattin
Hallo, mijn naam is Selahattin, een jongeman uit Brussel die al van kinds af aan gepassioneerd is door het werk van de politie en de douane. Vandaag ben ik 22 jaar en werk ik sinds tweeënhalve maand bij onze Administratie van Douane en Accijnzen. Ik ben tewerkgesteld bij het Hulpkantoor Tabak via een startbaanovereenkomst (ook wel Rosetta-plan genoemd).

Werken bij de AAD&A heeft me altijd aangetrokken en vandaag is dat gelukt, met andere woorden: ik beleef er mijn droom. Ik deel mijn motivatie en ambitie met mijn geweldige collega's. Elke dag leer ik nieuwe dingen  en ik ben ervan overtuigd dat deze baan een grote impact zal hebben op mijn professionele leven. De sfeer op ons kantoor is erg gemoedelijk: we zijn een klein groepje douaniers, we kunnen het goed met elkaar vinden en we kennen elkaar.
Naast het efficiënte werk dat we leveren, kunnen we ook tijd besteden aan ons persoonlijk welzijn. Zo hebben we twee weken geleden onze teambuilding laten doorgaan bij Mini-Europa in Brussel.

Alles was goed georganiseerd door onze attaché, mijnheer Van Driessche. Bij het parkbezoek gidste mijn collega Jeroen de Nederlandstalige collega’s en ik nam de Franstaligen voor mijn rekening. Alles verliep perfect. Na ons bezoek aan het park hebben we heerlijk gegeten in het restaurant van Mini-Europe.
Jeroen
Wist u dat Mini-Europa zich heeft aangepast aan de situatie na de Brexit? En wist u dat de maquette van de Grote Markt van Brussel 372.000 euro kostte? Of 1 helikopter, 1 luxe auto, 1 appartement in Brussel en 25.000 hamburgers?
24.01.2022   •   Tekst en foto's: J.V.L. en S.O.   •   Achtergrond: Joel Filipe via Unsplash.com
Starten bij Hulpkantoor Tabak
Twee collega's die onlangs aan de slag gingen bij Hulpkantoor Tabak in Brussel getuigen over hun eerste ervaringen. Ze mochten zowaar starten als gids in Mini-Europa.