Antwerpse verbindingsofficier Bob Vandenberghe
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem
Met inbeslagname van 65,4 ton cocaïne verpulvert douane eigen record
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem maakte op 5 januari 2021  aan de verzamelde pers op de GIP Linkeroever bekend dat onze collega’s in de haven van Antwerpen 65,4 ton cocaïne konden in beslag nemen. Met 3 ton meer dan in 2019 verpulverden ze hun eigen record.

De 11,5 ton cocaïne die ze vonden in één container gevuld met ijzererts en waarmee ze meteen een wereldrecord braken, heeft aan de nieuwe jaarcijfers natuurlijk een belangrijke bijdrage geleverd

 
Straatwaarde 7,5 miljard euro

Hypothese

Prijs van de drug in Europa = 68,5 euro/g (tussen 54 en 83 euro/g)
Zuiverheid van drugs in Europa = ± 60% (tussen 53 en 69%)
1 zakje drugs = 0,8 gram 
Aantal tonnen in beslag genomen cocaïne = 65 ton

Berekening:
65.000.000 g / 0,48 g/zakje = 108.333.333.333 zakjes

De Antwerpse verbindingsofficier Bob Vandenberghe van het containercontrole-programma van de Verenigde Naties (UNODC) vertelde aan de pers dat controleteams van de VN 105 ton cocaïne in Zuid-Amerikaanse havens wisten te onderscheppen vorig jaar.  Meer dan de helft had de Europese Unie als bestemming. In 49 containers ervan stak 25 ton cocaïne voor de haven van Antwerpen.

Naast cocaïne  werd vorig jaar ook 14,5 ton hasjiesj, 446 kilogram heroïne, 336 kilogram marihuana en 7,7 ton precursoren in beslag genomen door onze collega’s in de haven van  Antwerpen.

Maar, er is meer, mensen!
 
Met 3 ton meer dan in 2019 verpulverden de douaniers hun eigen record.
 
Criminelen gebruiken andere werkmethodes

Onze collega’s stelden wel vast dat de drugs meer verstopt worden in of tussen de legale goederen of in open ruimtes van de container. De criminele bendes rekenden veel minder op de tussenkomst van werknemers in de haven,  wellicht omdat er vanwege de maatregelen minder mensen aan de slag zijn.


Douane verhoogt haar pakkansen

Om nog beter de aangevoerde drugs te onderscheppen voor ze de gebruikers bereiken, zet onze AAD&A steeds meer mensen en middelen in.  Vorig jaar stelden ze de sideloader voor,  ook de drie  nieuwe draagbare scanners zijn al in gebruik en de 2 extra backscatters worden dit jaar nog geleverd.
 
Het coronavirus maakt  blijkbaar weinig indruk op de drugsbendes.
Op de vijf grootste containerterminal van PSA , MPET, DP World en Belgian New Fruit Wharf in de haven zullen permanent scanners worden geplaatst.

Onze AAD&A hoopt in de nabije toekomst ook gebruik te kunnen maken van artificiële intelligentie om de gegevens van al die detectiemiddelen sneller te kunnen verwerken.

Tot slot wil ze haar nationale en internationale samenwerking verder uitbouwen.
Na de presentatie werd de pers nog vergast op een fysieke verificatie, zodat onze collega’s het gebruik van de nieuwe handscanner konden tonen, maar eerst snuffelde speurhond Louis of er geen drugs verstopt zaten in een Chinese zending. Achteraf liet Louis zich ook graag belonen door minister Van Peteghem die met hem een spelletje speelde.

De rondleiding werd buiten beëindigd, waar de sideloader, de mobiele scanner en de backscatter stonden opgesteld, vergezeld door de betrokken collega’s die een woordje uitleg gaven aan de minister en de perslui.
Iedereen keerde nadien tevreden terug naar zijn eigen werk. Wij sluiten deze reportage echter niet af alvorens alle betrokken collega's die verantwoordelijk zijn voor het behaalde record, van harte te feliciteren.
28.01.2021   •   Tekst: A.V.P.   •   Foto's: Stephane Biebuyck   •   Afbeeldingen presentatie: Kevin Wielemans   •   met oprechte dank aan Ilse Eelen