Actiedag leidt tot inbeslagname van 57 miljoen sigaretten

Op dinsdag 23 augustus 2022 vonden tijdens een actiedag in samenwerking met Europol huiszoekingen plaats in magazijnen te Edingen, Zaventem, Dilbeek, Ichtegem, Anderlecht en Asse en in een privéwoning te Anderlecht.

In totaal namen onze collega's ongeveer 57 miljoen sigaretten en iets meer dan 48 ton versneden tabak in beslag. De verschuldigdheden (accijns, bijzondere accijns en btw) voor deze sigaretten en versneden tabak (rooktabak) bedragen in totaal 32,5 miljoen euro. Er werden 2 productie- en verpakkingslijnen opgerold en diverse opslagplaatsen ontdekt.

Tijdens deze actie kreeg de Belgische Douane ondersteuning van lokale politiezones en van de federale politie. De actie verliep in samenwerking met het Litouwse Criminal Police Bureau.

In de privéwoning in Anderlecht werd 1 hoofdverdachte aangehouden met een organisatorische rol in de illegale sigarettenproductie.
In de sigarettenfabriek in Edingen werden 7 personen gearresteerd met Litouwse, Oekraïense of Poolse nationaliteit. In het gebouw waren er ook slaapruimtes voorzien voor een tiental arbeiders.
In de sigarettenfabriek in Anderlecht werden 7 personen gearresteerd met Poolse, Oekraïense of Jordaanse nationaliteit. In het gebouw was een slaapruimte voorzien voor 12 personen.
Bron en foto's: FOD Financiën
Douane aanwezig op The Tall Ships Races

Van 22 tot 25 juni 2022 deed The Tall Ships Races voor de zevende keer Antwerpen aan. Een veertigtal schepen lag aangemeerd in de stadshaven en lokte een groot aantal bezoekers.

De medewerkers van Employer Branding bemanden op de Napoleonkaai een stand waar ze mensen trachtten warm te maken voor een job bij Douane & Accijnzen. Enkele collega's stonden hen bij om praktische uitleg te geven over het werken bij onze administratie.
Op vrijdag 29 juli 2022 werd in de Waaslandhaven bij een controle 734 kg cocaïne aangetroffen, verborgen tussen een lading suiker in een container vanuit Colombia. Onze Antwerpse collega's namen de drugs in beslag, de Federale Gerechtelijke Politie van Antwerpen en het parket van Oost-Vlaanderen voeren het verdere onderzoek.
Belgische douane leidt internationale operatie White Sea II

Van 12 juni 2022 tot 13 juli 2022 liep onder leiding van de Belgische douane de internationale operatie White Sea II tegen drugssmokkel op zee. Gedurende 1 maand speurde men actief op zee en in de havens naar drugs die via schepen West-Europa binnenkomen.

Voor België was er een actieve deelname van de Douane, de Federale Gerechtelijke Politie, de Scheepvaartpolitie, de Marinecomponent van Defensie, het Maritiem Informatiekruispunt en het Parket van West-Vlaanderen.

Gedurende de operatie waren er in Europa 13 inbeslagnames van in totaal 5.470 kg cocaïne en 18 kg hasj en zijn 82 vaartuigen gecontroleerd. Voor België ging het om 3 inbeslagnames goed voor 1.750 kg cocaïne en 22 gecontroleerde vaartuigen.
Bron: FOD Financiën
Nieuwsberichten zijn altijd welkom via da.schakelwebsite@minfin.fed.be

.
Eind juni berichtten we in onze post-it dat Curaçao een populair herkomstland voor drugs bleek op Zaventem. Op dat ogenblik werd al 12 keer een aanzienlijke hoeveelheid drugs gevonden bij passagiers die terugreisden van het eiland.

Ook tijdens de zomermaanden zette de trend zich door: in juli en augustus werden nog eens 6 reizigers uit Curaçao betrapt met drugs in of op hun lichaam of hun bagage. Een van de smokkelaars had de drugs verborgen in zakjes chocolade.
Drugs uit Curaçao (bis)
Foto's: Tom Poelman
Bron en foto's: Openbaar Ministerie
734 kg cocaïne aangetroffen in lading suiker
Bron en foto: P.M. - GAD Zaventem