Alweer geweld op douaniers

Tijdens een controle op de Brusselse Ring maakten onze collega’s een chauffeur die aan het bellen was op zijn gsm, erop attent dat hij aan de kant van de weg moest gaan staan. Daar wilde de man niet van weten. Hij maakte hen het rijden op de ring zelfs zeer moeilijk door te zigzaggen, hen de pas af te snijden enz. Uiteindelijk stopte hij toch, maar weigerde onze collega’s zijn volledige medewerking. Boos stapte hij opnieuw in zijn wagen en plankgas scheurde hij weg. Eén van onze collega’s kon slechts op het nippertje wegspringen. Daarop riepen ze de hulp in van de politie en die kon de man uiteindelijk oppakken.

Uit onderzoek bleek dat hij met zijn gsm 4 filmpjes maakte waaronder het inrijden op onze collega. Hij zorgde dus zelf voor een onomstotelijk bewijs. Daarop werd de chauffeur veroordeeld tot 6 maanden cel met uitstel. Aangezien hij echter alle voorwaarden aan zijn laars lapte en ook niet verscheen op de rechtbank, werd hij daarop veroordeeld tot 6 maanden effectieve celstraf.

 

Bron: HLN – Herman Wouters – 7 juni 2021

Foto: door Alexander PopovUnsplash

Collega werkt mee aan VRT-podcast over Europa

Politicoloog Hendrik Vos en radiomaker Sven Speybrouck trekken door Europa om een podcast te maken voor de VRT-radio over de geschiedenis van de Europese Unie. Uiteraard mag het verhaal van een douanier hierbij niet ontbreken. We vonden Schakelmedewerker en eredirecteur Roger Van den Bulcke meteen bereid om hieraan mee te werken. OPF-Dennenburg te Kapellen was de plaats van ontmoeting en de ploeg werd er gastvrij onthaald. Deze indrukwekkende plek werd niet toevallig gekozen. Roger startte hier zijn loopbaan bij onze administratie en verbleef er weken op internaat om zijn opleiding te volgen. Gedurende twee uur beantwoordde Roger verschillende interessante vragen over zijn carrière.

Deze reportage is er slechts één van de totale reeks. De podcast zal bestaan uit 8 afleveringen, want de droom van één Europa werd ook niet in één nacht gerealiseerd. We moeten dus nog zeker een tweemaal maanden wachten om de reeks te kunnen volgen. We houden u zeker op de hoogte!

 

Ondertussen geven we u volgende tip mee. De podcast ‘Het belang van de grenzen’ op radio 1 in de reeks ‘De wereld van Sophie’ is wel te beluisteren. Ook hier is een oud-collega aan het woord.

Groot succes voor Operatie Etoile in Antwerpen

Een operatie Etoile vond plaats tussen Breda en Antwerpen. De actie was bijzonder succesvol. Dankzij de bijzondere inzet van onze collega’s konden verschillende overtreders geklist worden.

 

Lees meer op ons intranet en vergeet zeker de bijhorende foto’s niet te bekijken.

Gezamenlijke actie met politie te Blankenberge

 

Begin juni hebben de collega’s van Operaties 1ste lijn COW Oostende een algemene verkeersactie gehouden in samenwerking met de Politie te Blankenberge.

 

Er werden in het totaal 59 voertuigen gecontroleerd, waarbij de douaniers volgende vaststellingen deden. Er werd 1 chauffeur betrapt op het rondrijden met rode gasolie. Ze legden hem een boete op van 500 euro. Er werden ook verschillende penale boetes geïnd met een totaal van 3.632,22 euro. Onze collega’s namen ook 1 wagen in beslag wegens een openstaande penale boete van 5.942,65 euro die niet onmiddellijk kon vereffend worden.

 

                                                       Bericht doorgestuurd door collega M.G.

 

Cocaïne onderschept vóór het België bereikte

In de haven van Salvador is ongeveer 637 kg cocaïne is in beslag genomen tijdens een operatie van de Federale Belastingdienst in samenwerking met de Federale Politie. Volgens de onderzoekers zaten  de drugs in een lading polymeerrollen. Dit is materiaal dat wordt gebruikt voor het verpakken van goederen. Deze zending was bestemd voor een schip met als eindbestemming de haven van Antwerpen.

De drug werd overgemaakt aan de Federale Politie, die het onderzoek zal voortzetten.

 

Bron: g1.globo.com

Federale Politie en de Federale Belastingdienst onderschepten ongeveer 350 kg  cocaïne op een schip in de haven van Santos. De drugs zaten verborgen in een lading A4-papier op weg naar Groot-Brittannië, maar met een voorziene stop in de haven van Antwerpen.

Bron : www.gov.br

De Nationale Politie van Colombia nam dan weer 300 kilo cocaïne in beslag in de havenplaats Santa. Ze schatte de waarde ervan op 9 miljoen dollar. De lading drugs werd aangetroffen in een container geladen met bananen die moesten afgeleverd worden in de haven van Antwerpen.

 

Bron: Crimesite 20 mei 2021

Afbeelding van sammisreachers via Pixabay

 

De Federale Belastingdienst nam op 10 juni 2021 1.113 kg cocaïne in beslag in de haven van Rio Grande. De container, met een geschatte ladingwaarde van 40 miljoen euro stond op het punt om uitgevoerd te worden naar België. De drugs werden ontdekt door de scanner, nadat de drugshond de cocaïne rook door een scheur in de container.

Dit wordt beschouwd als de grootste drugsvangst in de geschiedenis van de haven. Uiteraard zal deze zaak ten gronde worden onderzocht om herhaling te voorkomen.

 

Bron: g1.globo.com

Met een vingerafdruk container ophalen

Wenste een vrachtwagenchauffeur een container af te leveren of op te halen op een containerterminal in de haven van Antwerpen, dan gebruikte hij een pincode om daarvoor de toelating te krijgen.  Dit systeem was echter niet sluitend, want drugsuithalers bleken met wat handigheid ook aan een pincode te geraken.

Om dergelijke praktijken uit te sluiten, werd in het kader van ‘War on drugs’ beslist om een nieuw systeem onder de naam ‘Certified Pick up’ uit te rollen. Via een dataplatform kunnen de betrokken in de transportketen rechten beheren en doorgeven om een container op te pikken. De identiteit van de ophaler of de leverancier van een container zal nu onder meer via zijn/haar Alfapass (een speciale identiteitskaart om de terreinen van bedrijven in de haven te betreden) en zijn/haar vingerafdruk gecontroleerd worden en vervolgens zal die persoon al of niet de toelating krijgen om de container te brengen of af te halen in de haven.

 

Bron: GVA 21/05/2021

Foto van Georges Prentzas via Unsplash

Dit is geen lekkere Belgische chocolade

Ongeveer 8,5 kg ruwe MDMA werd door onze Zaventems GAD-team aangetroffen in een postzending op weg naar Japan.  Deze zending bevatte 4 grote repen met "Grote Belgische chocolade". In de dozen met chocolaatjes zaten echter grote pakketten met geperste, ruwe MDMA-poeder (elk meer dan 2 kg) vacuüm verpakt in grote zwarte plastic zakken.

MDMA kan op zichzelf gebruikt worden als drug maar wordt ook verwerkt in xtc-pillen. De zending zal worden vernietigd.

 

Tekst en foto’s naar ons doorgestuurd door P.M. - GAD Zaventem

 

Voor 20.7000 euro aan onbetaalde boetes en belastingen geïnd

 

In Hasselt en Lummen hield de politie LRH, de Vlaamse Belastingdienst en onze collega’s een gezamenlijke actie op de weg. Zij wisten voor 20.700 euro aan onbetaalde boetes en belastingen te innen!

 

Het Nieuwsblad 26/05/2021 om 12:55 door Siol

 

België ontvangt 375 miljoen euro uit Brexitfonds

EU-lidstaten die hard getroffen zijn door de Brexit, kunnen steun vragen bij het ‘Brexit Adjustment Reserve’, een fonds opgericht door de EU met een kapitaal van 5 miljard euro. Men denkt daarbij aan economische sectoren, bedrijven, kmo’s, lokale (vissers)gemeenschappen, jobprogramma’s en re-integratieprojecten, grens- en douane, gezondheids-, fytosanitaire en veiligheidscontroles.

Zowel het Europees Parlement en de lidstaten zijn het nog niet eens over welke kosten en investeringen juist zullen vergoed worden met dit fonds. Wel is men er al uit dat België zich mag verwachten aan een steun tussen de 375 en 380 miljoen euro.

Hoe de fondsen binnen België zullen verdeeld worden over de verschillende sectoren moet beslist worden door de federale regering en de deelstaten.

 

Bron: Het Nieuwsblad 26/05/2021 door jvh | Bron: BELGA

Foto copyright:  John Cameron via Unsplash

Interpol organiseert succesvolle Operatie Pangea XIV

 

Interpol organiseerde tijdens de week van 18 tot 25 mei 2021 de Operatie Pangea XIV, met de hulp van politie, douane en gezondheidsorganisaties uit 92 landen. Het resulteerde in 113.020 weblinks, waaronder websites en online marktplaatsen die werden gesloten of verwijderd. Een record sinds de eerste Operatie Pangea in 2008. Deze operatie maakte ook duidelijk dat criminele bendes zeker profiteren van de COVID-19-pandemie. Meer interessante info vindt u op:

 

Redactie: executive-people.nl