Minister bedankt alle douaniers
Onze collega's leverden de afgelopen weken bijzondere inspanningen om het plotse EU-embargo tegen Rusland in de praktijk te brengen.

Op vrijdag 4 maart bracht minister van Financiën Vincent Van Peteghem een bezoek aan GIP Linkoever in Antwerpen om zijn appreciatie te tonen voor de inspanningen die alle douaniers in heel België hebben geleverd en nog zullen moeten leveren.

De minister sprak met enkele collega's op de werkvloer en woonde de verificatie van een container bij.
Nieuwsberichten zijn altijd welkom via da.schakelwebsite@minfin.fed.be

.
Bron en foto's: RCD Antwerpen
Vaststelling in Minderhout leidt tot ontdekking synthetisch lab in Sint-Gillis-Waas
Installatie voor tanken rode diesel op parking Willebroek
Nadat de politiezone MeWi was getipt dat er buitenlandse vrachtwagens stonden te tanken aan een andere vrachtwagen op een parking in Willebroek, gingen onze collega's op hun verzoek ter plaatse.

Tijdens de controle bleek de vrachtwagen een installatie voor het tanken van professionele rode diesel te bevatten. De tankende vrachtwagens waren helaas al verdwenen.

Bron en foto: D.G. - Controle Mechelen
Brandstoffraudeurs veroordeeld tot betalen 6,6 miljoen euro
In het kader van een actie Étoile op 3 februari 2022 ontdekten onze collega's van Controle Brasschaat in een Ford Transit een grote hoeveelheid chemicaliën: 1 pallet met 1000 kg natriumhydroxide, 2 paletten met 480 en 520l fosforzuur en 1 pallet met 520l mierenzuur. De Marokkaanse chauffeur werd aangehouden.

Deze vaststelling leidde uiteindelijk tot de ontdekking van een synthetisch drugslabo in Sint-Gillis-Waas door de Federale Gerechtelijke Politie op 21.03.2022.
De politie kon 5 Nederlanders tussen 23 en 37 jaar en de Belgische verhuurder van de loods oppakken.

Bron: Controle Brasschaat en Openbaar Ministerie.
Onze collega's ontdekten vorig jaar na een achtervolging van een tankwagen een ontkleuringsinstallatie en een grote hoeveelheid bleekaarde in een loods in Ham.

De rechtbank van Hasselt heeft de betrokkenen vorige maand veroordeeld tot zware straffen: de man die in de loods aan het werk was, moet een bedrag van 6,6 miljoen euro betalen en een celstraf van 20 maanden uitzitten. De verhuurder van de loods kreeg een boete van 660.000 euro en een celstraf 15 maanden met uitstel opgelegd. Twee andere mannen werden eveneens veroordeeld tot een boete van 660.000 euro en een gevangenisstraf van 20 maanden met uitstel.
Negen andere betrokkenen werden vrijgesproken.

Bron: vrtNWS op aangeven van M. Salden.
Sigarettensmokkelaar rijdt douanevoertuig aan tijdens vluchtpoging
Toen onze collega's van Motorbrigade Oostende tijdens een controleactie op de Torhoutse Steenweg in Brugge een Nederlander van Syrische afkomst wilden controleren, probeerde die te vluchten. Hij reed daarbij een douanevoertuig aan en raakte nog enkele andere auto's.

In de vrachtwagen van de Nederlander werden 1.920.000 sigaretten van het merk Richmond aangetroffen, goed voor 740.000 euro aan ontdoken rechten.

De onderzoeksrechter beval de voorlopige aanhouding van de Nederlander.

Bron en foto's: Operaties Brugge en Opsporing Brugge
Het parket Antwerpen vorderde een onderzoeksrechter die samen met de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen een onderzoek startte naar een criminele organisatie.

In opdracht van de onderzoeksrechter werden op 20 april 2022 zes huiszoekingen in België uitgevoerd, waarbij vijf mannen tussen 27 en 38 jaar uit Antwerpen, Borsbeek, Brasschaat en Deurne werden gearresteerd. De onderzoeksrechter heeft hen onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Ook in Nederland en Duitsland hebben in het kader van het onderzoek een 40-tal huiszoekingen plaatsgevonden. Volgens het parket verblijven de opdrachtgevers van de organisatie waarschijnlijk in Dubai.

Bron: Openbaar Ministerie.
Drugsvangst in kader Sky ECC leidt uiteindelijk tot aanhouding van 5 personen
Nadat specialisten van politie erin waren geslaagd om de geëncrypteerde berichten van Sky ECC te kraken, konden onze collega's in de nacht van 2 op 3 april van vorig jaar in een container op kaai 869 een partij van 10.964 kilo cocaïne onderscheppen die verstopt zat tussen een deklading blauw leder. De container was afkomstig uit Paraguay.
Gevaarlijke bergplaatsen voor drugs
Ook in de afgelopen weken ontdekte GAD Zaventem weer heel wat drugs in postzendingen. Soms zaten ze verstopt in ronduit gevaarlijke bergplaatsen, zoals spullen voor kinderen of voedingsmiddelen voor mens en dier.
Bron en foto's: P.M. - GAD Zaventem