De Zeewolf te koop
De voormalige douaneboot De Zeewolf staat te koop via Fin Shop Belgium. De Zeewolf werd in 2011 in Oostende gedoopt en ingezet, maar verhuisde in 2016 naar Antwerpen. Onlangs werd afscheid genomen van het vaartuig, dat nu dus openbaar wordt verkocht. Bieden kan vanaf 150.000 euro.

Bron: Fin Shop
Douaneploegen boeken succes op Olympische Spelen
21 atleten van de Franse douaneploeg (L’Équipe de France Douane) namen deel aan de afgelopen Olympische Spelen in Peking.

In de biatlon behaalden de atleten 3 gouden en 4 zilveren medailles.
In het alpineskiën haalden ze een gouden, een zilveren en een bronzen medaille.
In de freestyle behaalden de Franse atleten 1 zilveren medaille en in het langlaufen een bronzen medaille.

Ook de Duitse douaneploeg (Zoll Ski Team) nam deel aan de Olympische Spelen. Ze won goud, zilver en tweemaal brons op de schans, zilver in het langlaufen en brons op de biatlon.

De Oostenrijkse douane stuurde dan weer 9 atleten, die uiteindelijk een zilveren en bronzen medaille behaalden.

Bron: Bron: zoll.de, bmf.gv.at en douane.gouv.fr
Drugs op Zaventem
Ook in februari konden onze collega’s weer heel wat drugs onderscheppen op de luchthaven van Zaventem.

Zo hielden ze een vrouw van een vlucht uit Curaçao tegen die meer dan een kilo cocaïnepasta had verstopt in twee plastic zakjes in haar beha.
Een man van een vlucht uit Ethiopië legde een positieve urinetest af en gaf toe bolletjes cocaïne te hebben geslikt.
Onderschepping van postzendingen op de luchthaven van Zaventem leidt tot opening drugonderzoek
Begin 2021 onderschepten onze collega’s op de luchthaven van Zaventem bij de controle van twee postzendingen naar Australië 4,8 kilogram ketamine in kledij en schilderijen. Onderzoek wees uit dat er ook gelijkaardige pakketten verzonden waren naar Amerika, waar vier zendingen konden onderschept worden die eveneens ketamine bevatten.

Het parket en de Federale Gerechtelijke Politie van Halle-Vilvoorde startten daarop een onderzoek en voerden op 10 februari 2022 twee huiszoekingen uit. In Ruisbroek troffen ze grote hoeveelheden materiaal aan voor gelijkaardige zendingen. Het ging om kartons, plastic holle beschermingsplaten, lege flacons van verzorgingsproducten en leeggemaakte verpakkingen van koffiebonen die opgevuld worden met drugs, samen met een vacuümmachine om deze producten luchtdicht te trekken zodat ze nauwelijks te onderscheiden zijn van de oorspronkelijke producten.

Er werden ook drie grote postzendingen aangetroffen die klaar stonden om verstuurd te worden. Bij het opensnijden van deze zendingen werd in een dubbele wand een poederige substantie aangetroffen die na verder onderzoek MDMA bleek te zijn. Verder troffen de speurders 65 gram van een onbekende poedervormige substantie en 130 gram Crystal Meth aan.

Bij de huiszoeking in Laken werd een koppel van Chinese origine opgepakt.

Bron: Openbaar Ministerie
Foto: Bert Verhoeven
De cocaïne zat verstopt in plastic zakjes in deze beha
In de postpakketten onderschepten onze collega’s dan weer 3-Methylmethcathinone in snoepverpakkingen, MDMA in een sierkaars en in blikken haarproduct, 2,5 kg ketamine in waterzuiveraars naar Dubai, xtc-pillen in de wand van een kartonnen doos en in een luidspreker en 2,2 kg cannabis in een zending naar Sierra Leone.

Bron en foto: P.M. van GAD Zaventem
Enkele collega’s doken de afgelopen maanden op in reportages op tv.

De Frans-Duitse televisiezender Arte maakte een reportage over namaak en filmde daarvoor bij onze collega’s in de haven van Antwerpen. De reportage kunt u herbekijken via arte.tv. Onze collega’s komen vanaf minuut 10:30 in beeld.

De RTBF bracht op de Internationale Douanedag een kijk achter de schermen van de Luchthaven in Bierset. Via rtbf.be kunt u deel 1 en deel 2 herbekijken. U moet zich wel eerst even registreren.

Eerder bracht RTBF met medewerking van onze Luikse collega’s ook al een reportage over de namaak bij onlineverkoop. Ook die reportage kunt u herbekijken via rtbf.be.
Collega’s in reportages van RTBF en ARTE
Vernieuwing en uitbreiding Megaports gepland
De ministerraad heeft ingestemd met de gunning van een overheidsopdracht voor het vernieuwen en uitbreiden van het Megaportsnetwerk.

Megaports is een samenwerkingsovereenkomst met de Amerikaanse overheid uit 2004 waarbij containers via meetpoorten worden gescand op radioactieve straling. Voor dit project beschikken we sinds 2007 over een uitgebreid glasvezelnetwerk waarvan de huurovereenkomst met Eurofiber nv binnenkort verloopt.
Een beeld van de megaports-installatie
De glasvezelaansluiting van vijftien sites betrokken bij Megaports zal worden verdergezet. Verder zal voor twee sites een upgrade van het netwerk worden gevraagd.

Bron: belgium.be
Foto: Hans Berckmans
Nieuwsberichten zijn altijd welkom via da.schakelwebsite@minfin.fed.be

.