Bij toeval illegale sigarettenfabriek opgerold

 

We meldden in de Post-it van augustus 2021 de grote operatie van de douane tegen de productie van namaaksigaretten. Blijkt nu dat de avond voordien bij toeval ook nog een illegale sigarettenfabriek kon opgerold worden te Wuustwezel door onze collega’s en de politie. Een bewoner belde de hulpdiensten omdat hij dacht dat er brand was in het gebouw. Toen die ter plaatse kwamen, troffen ze echter een productielijn voor sigaretten aan.

 

Bron: Het Nieuwsblad 04/08/2021

 

Trouwjurken als dekmantel

In een aangetekende postzending op de luchthaven van Zaventem met bestemming Australië vonden onze collega’s in een kartonnen doos 2 trouwjurken en een herenpak. In de zijwanden van de doos werden echter 5.000 xtc-pillen aangetroffen met het logo van Philippe Plein. De zending zal worden vernietigd.

Foto’s en tekst doorgestuurd door P.M. GAD Zaventem

Columbiaanse cocaïnesmokkelaars veroordeeld

 

Het Colombiaanse gerecht veroordeelde zeven smokkelaars voor het verzenden van tonnen cocaïne vanuit het Zuid-Amerika naar Europa en Midden-Amerika. Zo werd er onlangs nog 276 kilo cocaïne ontdekt in een container bananen op weg naar ons land.

 

Bron: HLN - HR 19/8/21 + Fiscalia Colombia, El Informador

Textiel geïmpregneerd met cocaïne. 

Een jongedame uit Brazilië stopte in haar koffer verschillende stukken textiel die met cocaïne waren geïmpregneerd. Dit ontdekten onze Zaventemse collega’s toen ze de stoffen onderwierpen aan enkele narcoticatests. De dame werd gearresteerd en overgedragen aan de Federale Politie voor verder onderzoek.

Foto’s en tekst doorgestuurd door P.M. GAD Zaventem

Meer dan 12,5 ton waterpijptabak niet aangegeven

2 containers die in de Antwerpse haven arriveerden, werden na risicoanalyse geselecteerd voor scanning en fysieke controle. De scanbeelden toonden al meteen duidelijk aan dat de containers twee soorten producten bevatten, in tegenstelling tot de vermelding op het manifest, dat enkel sprak over één soort goed.

 

De containers werden vervolgens geverifieerd. Vlak achter de deuren waren de aangegeven goederen in kartons los gestapeld.

Het ging over 100% natuurlijke dadelpasta. Een logische goed voor de geadresseerde, een groothandelaar in fruit. Achter enkele paar rijen van deze dadelpasta zaten echter kisten. Omdat dadelpasta niet verpakt wordt in kisten, wisten we al dat er iets niet klopte.

 

En inderdaad, alle kisten (20 + 24 = 44 in totaal) bevatten waterpijptabak van het merk Al Fakher. Door dit accijnsproduct niet aan te geven werden er hoge bedragen aan accijnzen, btw en invoerrechten ontdoken. Voor de twee containers samen gaat het toch over om en bij € 420.671 aan IR, € 1.099.109 aan Accijnzen, € 802.243 aan Bijzondere Accijnzen en € 605.570 aan BTW.

 

Bij smokkel mag de douane zowel de smokkelwaar, als de deklading en het vervoermiddel in beslag nemen. De eigenaar van de goederen is zijn goederen en zijn hoge winstmarge dus kwijt.

 

Tekst en foto van de waterpijptabak bezorgd door E.R. - Operaties 1ste lijn | Controle 2 Antwerpen

 

Zwembadfilter met 14 kg ketamine

In Zaventem werd een koerierzending aangegeven als een "zwembadzuiveringsset osmose" met een douanewaarde van € 340. Toen onze collega’s de filter nauwkeurig controleerden, ontdekten ze dat die was gevuld met wit kristalpoeder. Het ging over 14 kg ketamine. De zending werd vernietigd.

 

Tekst en foto toegezonden door P.M. GAD Zaventem

Succesvolle operatie Caribe2 in Colon

 

Eenheden van de nationale politie hebben in een haven in de provincie Colón (Panama) 500 pakketten met vermoedelijk illegale stoffen in beslag genomen in een container die bestemd was voor België, tijdens operatie Caribbean 2.

 

De commissaris van de politiezone Colon deelde mee dat tot dusver, in de derde fase van operatie Caribe 2, wel 9.553 pakketten verdachte drugs in beslag zijn genomen.

 

De drugsaanklager van Colón benadrukte dat in 2021 al 31.200 kilo illegale stoffen in beslag zijn genomen, 305 mensen zijn aangehouden en 200 zijn veroordeeld.

 

De Nationale Politie zal de preventieve operationele acties in de provincie voortzetten.

 

Bron: 

http://www.policia.gob.pa/19419-incautan-presunta-droga-dentro-de-un-contenedor.html

https://twitter.com/PGN_PANAMA/status/1427750848180985861

 

Pokemon kaarten?

 

Op de luchthaven van Zaventem werden verschillende postzendingen aangegeven als "Pokemon kaarten". Ze werden echter in beslag genomen, voordat ze werden verzonden naar verschillende Europese landen. Het waren alles behalve speelkaarten want in de pakketten werden er hoeveelheden benzodiazepines gevonden; één zending bevatte, bijvoorbeeld, 5.000 pillen. Het adres van de afzender was onbekend. De zendingen worden vernietigd.

 

Tekst en foto’s doorgestuurd door P.M. – GAD Zaventem

 

Methamfetamine in schepnetjes

Meer dan 500 gram methamfetamine, een vorm van amfetamine maar krachtiger, is aangetroffen in een postzending te Zaventem verzonden door een Afrikaans particulier. Mensen die deze drug gebruiken zijn heel energiek en bijzonder opgewekt maar het is ook enorm verslavend en bijzonder schadelijk voor het lichaam.

 

Het poeder werd ingenieus verstopt in twee "traditioneel gemaakte" manden. De zending was aangegeven als "divers" onder het tariefnummer: 950790 (= hengelstokken, vishaken en andere hengelbenodigdheden; schepnetjes voor alle doeleinden; lokvogels (andere dan die bedoeld bij post 9208 of 9705) en dergelijke jachtbenodigdheden). De zending zal worden vernietigd.

 

Foto’s en tekst doorgezonden door P.M. – GAD Zaventem

 

8 ton Illegale waterpijptabak en 300 kg potentieverhogende middelen ontdekt

 

Tijdens een wegcontrole hield de Duitse douane in samenwerking met de plaatselijke verkeerspolitie langs de A61 in Duitsland een vrachtwagen tegen die ze verdachten van smokkel. Volgens de aangifte moest er enkel ‘vloeibare zeep’ in de container zitten, maar dat was enkel de deklading. Het mobile X-systeem in Keulen ontdekte ook nog ongeveer 8,3 ton illegale waterpijptabak en meer dan 300 kilo potentieverhogende middelen

 

Bron: Transport online – 25 augustus