Poging tot doodslag...

De collega’s Marc en Stef reden met de dienstwagen op de E40 richting Frankrijk toen ze een witte bestelwagen opmerkten met een Franse nummerplaat. Ze besloten om de wagen te controleren. Dat was echter zonder de chauffeur van een zwarte Mercedes gerekend die tussen de beide wagens in kwam rijden en onze collega’s verhinderden om de bestelwagen verder te volgen. Het werd al gauw duidelijk dat het de bestuurder van de Mercedes menens was, want na het abrupt remmen, optrekken tegen 170 km per uur, zigzaggen en andere vreemde maneuvers duwde hij onze collega’s uiteindelijk van de drukke baan. Poging tot doodslag, oordeelde de rechter en strafte de bestuurder met een effectieve gevangenisstraf.
Marc: “Wij reden op de E40 voor een routinecontrole en merkten een witte bestelwagen op met Franse nummerplaat. Stef en ik besloten om dit voertuig te checken. Dus Stef reed naast het voertuig en zette onze blauwe zwaailichten op. Ik maakte oogcontact met de chauffeur van de bestelwagen om hem duidelijk te maken dat hij ons moest volgen. De chauffeur knikte dat hij hiermee akkoord ging.”


Stef: “Zoals afgesproken reed ik vervolgens ons dienstvoertuig voor de bestelwagen met op onze display ‘Douane volgen’. Ondertussen kreeg ik in de gaten dat een personenwagen Mercedes langszij kwam rijden. Even later voegde die direct achter ons in en kwam vóór de witte bestelwagen te rijden.”


Marc: “Wij vervolgden echter onze geplande weg en verlieten bij de eerstvolgende afslag de E40. Geen probleem, in eerste instantie maakte de witte bestelwagen aanstalten om ons te volgen... Maar Stef zag in zijn zijspiegel dat de mannen in de Mercedes fel gebaarden naar de chauffeur van de bestelwagen om de E40 te blijven volgen… En dat deed die uiteindelijk ook."


Stef: ”Ik probeerde onze wagen zo snel mogelijk te keren, zette de zwaailichten en de sirene op. Marc belde ondertussen al naar de politie om verderop wegblokkades te voorzien op de E40. Eens terug op de autosnelweg, bevonden we ons al snel terug achter de Mercedes die voorafgegaan werd door de witte bestelwagen.
Elke keer we echter wilden inhalen, reed de Mercedes van links naar rechts over de twee rijstroken en ook over de pechstrook om de doorgang te hinderen. Hij remde op momenten hard af tot minder dan 50 km/u. Het was duidelijk dat de bestuurder kwade bedoelingen had.”
Marc: “Stef heeft op momenten zijn hand door het raam gestoken om het aankomend verkeer te verwittigen dat de situatie gevaarlijk was en dat ze moesten afremmen om ongevallen te vermijden.”


Stef: “Op een bepaald moment lukte het me wel om voor de Mercedes in te voegen; de witte bestelwagen was dan echter al uit ons gezichtsveld verdwenen. Kort daarop kwam de kwaadwillige bestuurder plots naast ons rijden, verliet zijn rijstrook en probeerde ons gewoon van de weg te maaien! Ik moest heel hard remmen en uitwijken om ongevallen te vermijden.”


Marc: “De Mercedes zette vervolgens opnieuw de vaart erin en haalde snelheden van meer de 170km/u. Toch kregen we een kans om hem opnieuw in te halen omdat hij af en toe zijn snelheid vertraagde, maar dat was met voorbedachten rade, want plots zonder aangeven, verliet hij de snelweg en wij konden enkel doorrijden. Het was immers onmogelijk om op de autostrade te keren...


Stef: “Wij reden dan verder tot de Franse grens, waar er al grenscontroles van de Franse politie en de hulpdiensten aan het werk waren in de hoop om alsnog de lichte bestelwagen te vinden.”


Marc: “Daar kreeg ik, gelukkig, een telefoon van de Politie Westkust met de mededeling dat ze de Mercedes klem hadden gereden en dat de twee inzittenden werden gearresteerd. Wij zijn ter plaatse gegaan en ik heb dan onmiddellijk de parketmagistraat op de hoogte gebracht. De beide mannen moesten op gezag van de onderzoeksrechter worden ondergebracht in een cel. De mannen hing mogelijk een veroordeling van poging tot doodslag boven het hoofd... ”
Marc: “Het parket tilde zwaar aan de gebeurde feiten. De aangehouden personen ontkenden echter de aantijgingen. Op 2 februari zijn Stef en ik bij de Lokale Recherche geweest voor verhoor als getuige (Salduz 1). Wat er gebeurde met de witte bestelwagen moet nog verder worden onderzocht.”
Stef: “Maandelijks kwam de raadkamer dan bijeen en besliste elke keer voor verdere aanhouding
Onze collega’s wachtten al die maanden rustig het oordeel van de rechter af.

Uiteindelijk kwam eind maart 2021 de zaak van de chauffeur en zijn passagier van de zwarte Mercedes voor. De rechter oordeelde dat de chauffeur poging tot doodslag kon worden ten laste gelegd vanwege de zeer gevaarlijke maneuvers op de drukke verkeersweg. Hij kreeg een straf van 4 jaar cel waarvan de helft effectief. Zijn passagier werd niet veroordeeld voor poging tot doodslag maar kreeg 12 maanden cel waarvan de helft met uitstel als mededader van kwaadwillige belemmering van het wegverkeer en gewapende weerspannigheid. De auto werd verbeurdverklaard.

23.04.2021   •   Tekst: Marc, Stef en Ann
Foto's: hamer: Okan Caliskan by Pixabay, handboeien: Bill Oxford by Unsplash en profielen: OpenClipart-Vectors via Pixabay 

(c) Okan Caliskan by Pixabay
(c) Okan Caliskan by Pixabay
(c) Bill Oxford by Unsplash