Flap, onze 1ste drughond
De komst van Flap had heel wat voeten in de aarde, maar zijn prestaties leidden ertoe dat noch de politiek, noch ons beleid eraan twijfelt dat speurhonden een belangrijke bijdrage leveren aan ons takenpakket. Tijdens de persconferentie te Antwerpen begin deze maand, beloofde minister Van Peteghem nog een uitbreiding van het hondenteam.
Opdrachten die me raakten
Beste lezers,

Mijn voorganger Jan Hellinx maakte jarenlang tochten langs onze Belgische grenzen en zocht er elke grenssteen op om er foto’s van te nemen en de geschiedenis ervan te achterhalen. Dat bracht heel wat boeiende informatie op en dat deelde hij ook enthousiast met de lezers van De Schakel. Persoonlijk heb ik niet zo’n stokpaardje maar op vraag van Hans Berckmans dook ik in de vele artikels die de voorbije 25 jaar geschreven werden en geef jullie graag een overzichtje van de opdrachten die mij raakten
.
Nu samenkomen minder vanzelfsprekend is, koester ik nog meer de fijne herinneringen aan de diverse initiatieven waaraan onze collega’s meewerkten en bijdroegen aan het positieve imago van onze administratie. Ik denk dan aan de fantastische Flikkendagen Gent waar vele collega’s onder leiding van Dirk Brock het beste van zichzelf gaven, opgevolgd door de Lucht-, Vloot- en Havendagen in Antwerpen, Gent, Zaventem en Zeebrugge. Op zo’n momenten voel je je trots om tot dit korps te behoren.

Dat gevoel mocht ik ook delen met de collega’s tijdens de 20 km van Brussel, de 4-daagse in Nijmegen en andere ECSA-sportmanifestaties en last but not least de deelnemers aan het Nationale Defilé. Ik heb ook veel bewondering voor de douaniers die zelf aan de slag gaan en tentoonstellingen opzetten, opendeurdagen organiseren of meewerken aan goede doelen.
Mijn voorkeur ging uit naar persoonlijke interviews met collega’s zowel op de werkvloer als in hun vrije tijd. Hun enthousiasme en vuur werkten aanstekelijk en gaven me heel vaak een feestelijk gevoel, zelfs letterlijk toen collega Alex Hermans de zilveren medaille won voor kogelstoten op de Paralympics in 1996. Er waren natuurlijk ook de diepgaande gesprekken over zware thema’s zoals ziekte, agressie, terreur. De visies die al deze collega’s met me deelden, maakte mijn ideeëngoed rijker en vooral genuanceerder.

Reportage over collega's van de Slijkensesteenweg in Oostende

Het Dirk Brock-team

Collega’s met een +
Jan Hellinx liet me een mooi netwerk van collega’s na waarop ik steeds een beroep mocht en mag doen. Sommigen kropen zelf in de pen, jarenlang zelfs (!) – stuurden me interessante informatie door, nodigden me uit op hun werkplek of belangrijke bijeenkomsten of namen me mee op sleeptouw. Wat zou De Schakel zijn zonder hen?

Zonder de interessante weetjes die ik kreeg toebedeeld was het me, bijvoorbeeld, niet gelukt om bijzondere artikels te schrijven over monumenten zoals
Hotel des Douanes in de Picardstraat te Brussel of het dienstgebouw aan de Slijkensesteenweg in Oostende om er maar 2 te noemen. Uitnodigingen om de jaarlijkse schietwedstrijden of wapenopleidingen mee te maken, sloeg ik zelden af. Petje af voor hen die dagelijks worden blootgesteld aan gevaarlijke situaties, je kan niet genoeg training krijgen en voorbereid zijn. Reportages waar ik echt naar uitkeek, waren die waar ik onze speurhonden aan het werk kon zien zoals bij Flap, onze allereerste drughond en het peterschap van Prins Laurent.
Geschiedenis beleven
We hebben die benarde situatie gelukkig weten te keren. Inmiddels loopt onze Schakelwebsite 6 jaar en kunnen we de rijk geïllustreerde artikels gratis en in vier kleuren aanbieden aan alle geïnteresseerde (oud)-douaniers. Een droom die eindelijk in vervulling mocht gaan. Toegegeven, de Franstalige en Duitstalige rubrieken zijn nog vatbaar voor heel wat verbetering maar met de steun van deze collega’s zal De Schakel daarin wel lukken.

Mijn parcours als hoofdredacteur van De Schakel loopt hier ten einde, maar ik ben absoluut niet triest. Ik heb immens genoten van deze periode en wil graag alle lezers en collega’s die me hielpen om dit werk te mogen en kunnen doen heel, heel erg bedanken.

Aan Hans en Ilse wil ik nog meegeven: ‘Ik heb het volste vertrouwen in jullie en hop naar de 75ste jaargang en meer...!’

Je creativiteit en verbeelding aanspreken
Brengt verandering altijd verbetering? Neen, we moeten niet naïef zijn. Vaak brengen wijzigingen mee dat je afstand moet nemen van zaken die je lief zijn. Toen de Sociale Dienst aan alle verenigingen liet weten dat ze niet langer konden instaan voor financiële hulp omdat hun beleid wijzigde, was dat voor heel veel vrijwilligers een bijzonder zware klap. Personeelskringen groot en klein, die al van in de jaren ’50 van de vorige eeuw douaniers samenbrachten op sportief of cultureel gebied, zagen hun jarenlange inzet tenietgaan.

Ook De Schakel deelde in de klappen. Het was onmogelijk om de zware facturen van de drukker te blijven betalen, zonder tussenkomst van de Sociale Dienst. Het gaat me nog steeds aan het hart dat we onze iets oudere, trouwe lezers niet langer een gedrukte Schakel kunnen aanbieden.

Toch moesten Chris (Van der Schraelen) en ik onze creativiteit en verbeelding aanspreken om deze zware hindernis het hoofd te bieden en De Schakel nog een toekomst te bezorgen. Met
En nu digitaal’ kondigden we de gloednieuwe Schakelwebsite aan in het allerlaatste gedrukte nummer van jaargang 64 (2013-2014).
Hop naar de 75 jaar en meer
Heel erg bedankt, iedereen
En wie van ons durfde, na een bezoek aan de 1ste containerscanner in Rotterdam, ervan te dromen dat de minister nu miljoenen euro wil spenderen om in het komende jaar vijf mobiele X-ray scanners aan te kopen, die vanaf 2023 op de vijf grote Antwerpse containerterminals ingezet worden.

Toen ik bij De Schakel startte, schreef ik een artikel over
‘De wondere wereld van de elektronische douane, inmiddels heeft elke ambtenaar zijn eigen pc met één of twee schermen, werken we van thuis uit en bellen we via Teams. De Schakel bulkt van de artikels die bewijzen dat we als administratie niet zijn blijven stilstaan in de tijd: Paperless Douane, Mobiel Toezicht, Kanteling 3, de nieuwe structuur binnen AAD&A en ga zo maar door. Het was een immens voorrecht om al deze mijlpalen in onze douanegeschiedenis schriftelijk te mogen vastleggen

Flap, onze 1ste drughond

 

Anne

Vrijwillig slachtoffer bij de Tactical First Aid - opleiding:

afklemmen van een schotwonde in de arm

24.01.2022   •   Tekst: A.V.P.   •   Foto's: Archief De Schakel

Vaak een feest

Reportage over collega's van de Slijkensesteenweg in Oostende
Het Dirk Brock-team
Vrijwillig slachtoffer bij de Tactical First Aid - opleiding: afklemmen van een schotwonde in de arm