Van de officiële inhuldiging van de GIP Gent zelf, herinner ik me vooral het moment toen de minister van Financiën V. Van Peteghem uit de wagen stapte en breed glimlachend onze richting uitkeek. Tijdens zijn speech biechtte hij op dat hij ooit ambities koesterde om muzikant te worden, maar dat zijn droom slechts eentje van korte duur was. Toch liet hij de kans niet onbenut om samen met de muzikanten van onze combo even gitaar te spelen. Hij kon ons optreden duidelijk smaken.

Kortom voor iedereen bij de Koninklijke Harmonie was deze dag een mentale opsteker: we waren zo goed als voltallig aanwezig, iedereen deed moeite om het beste van zichzelf te geven om deze gebeurtenis muzikaal op te luisteren en we kregen zeker de nodige waardering van de toehoorders.

 

Koninklijke Harmonie van Financiën trotseert corona
We lezen en horen overal hoe erg de cultuursector getroffen is door de coronamaatregelen in ons land en elders, maar wat betekende de lockdown voor onze collega’s-muzikanten van de Koninklijke Harmonie van Financiën (KHF)?

Secretaris Katrien De Smet vertelt ons hoe de harmonie moeilijke knopen doorhakte, met creatieve oplossingen kwam, knokte met emoties van hoop en teleurstelling maar vooral uitkijkt naar het moment dat mensen weer kunnen komen luisteren naar de optredens.
Katrien: “Toen we die vrijdag 13 maart 2020 te horen kregen dat het vanwege de verplichte coronamaatregelen niet meer mogelijk was om mensen samen te brengen, was het voor mij meteen duidelijk dat ons Goodwillconcert in Châtelet (Henegouwen) dat weekend niet kon doorgaan.

Toch stuitte ik in eerste instantie bij de organisatoren ter plaatse op enig ongeloof: “Dat kon toch niet, zo’n vaart zou het toch niet lopen... kaartjes waren verkocht en wat met het goede doel?” Ik kon zeker begrip opbrengen voor hun situatie maar de gezondheid van onze spelers én de toehoorders moest op de eerste plaats komen. Ik ben ervan overtuigd dat zij zeker niet de enigen waren, waar de gevolgen van deze maatregelen nog niet echt doorgedrongen. Mensen hadden immers tijd nodig om zich te schikken naar de nieuwe ‘realiteit’, ook wij als harmonie..

Voor de lente van dat jaar stonden er nog 5 concerten op de agenda. Bij sommige organisaties werd het optreden afgelast, andere stelde het concert liever uit. Zo zal de voorstelling in Châtelet hopelijk kunnen doorgaan op zondag 13 maart 2022. Dus 2 jaar later!


Ook kochten we in het kader van deze gezondheidscrisis een pakket speciale partituren voor kleine ensembles in het vooruitzicht die vaker te kunnen inzetten op kleinere events die binnenskamers doorgaan. Denk daarbij aan een receptie, bijvoorbeeld, waar muziek op de achtergrond zorgt voor de gezellige stemming.

In oktober 2020 organiseerden we opnieuw repetities, zij het wel in kleine groepjes met de sectie hout- of koperblazers apart, de percussie alleen enz. De meesten kwamen af, maar sommige muzikanten durfden het echt niet aan om bijvoorbeeld het openbaar vervoer in de spits te trotseren en de kans te lopen het virus op die manier op te doen.

Zoals iedereen weet, ging het opnieuw de verkeerde kant uit en een nieuwe lockdown volgde tot de zomer van 2021. In die tussentijd probeerde ik zoveel mogelijk contact te houden met de muzikanten per telefoon, per e-mail of via Teams.

Katrien: “Hoewel we vol hoop uitkeken naar dit najaar met de voorbereiding van het geplande galaconcert in januari 2022 voor ogen, werd het ons week na week duidelijker dat het opnieuw de verkeerde kant opging met de coronacijfers. Nog voor het laatste Overlegcomité van vrijdag 3 december, besliste het KHF-bestuur resoluut om onze leden een sterk signaal te geven: we willen de risico’s op besmetting beperken, wij houden een break, wat de regering ook mag beslissen. We plannen alvast geen repetities meer voor december omdat we de gezondheid van onze muzikanten, hun families en hun collega’s niet in het gedrang willen brengen. Een hele zware beslissing, want muziek brengen is ons lang leven.”


Toch laten we de moed niet zakken en plannen we alweer vooruit. Het galaconcert is nu vastgelegd in zaal AMUZ op Goede Vrijdag 15 april 2022 en op 9 mei spelen we ter gelegenheid van de Europadag een verbroederingsconcert met de Zollkapelle van Aachen en Douanesmusek van Luxemburg in Lieler (Groot Hertogdom Luxemburg). Dit zullen zeker niet de enige optredens zijn die we zullen geven als corona het ons toelaat, want niet alleen de muzikanten leven op als ze mogen spelen ook de toehoorders worden daar blij van. Vreugde, gezelligheid en positiviteit zijn emoties waar muziek toe kan bijdragen.


Laat ons hopen dat de Koninklijke Harmonie van Financiën deze gevoelens ten volle mogen ondersteunen in 2022.


N.v.d.r.: Geïnteresseerden kunnen de agenda van de KHF altijd raadplegen op harmoniefin.be.

Ongeloof

Katrien De Smet, secretaris KHF

Creatieve oplossingen
Op jezelf repeteren, zonder dat je een doel voor ogen hebt, valt zelfs de meest gedreven muzikant moeilijk. Deze crisis noopte ons om naar creatieve oplossingen te zoeken.
Voor het eerst werden de muziekpartituren digitaal opgeslagen, zodat iedereen thuis zijn eigen partij kon afdrukken en inoefenen.
Een mentale opsteker
Katrien: “In september konden we onze muzikanten dan eindelijk goed nieuws brengen; we mochten opnieuw repeteren met z’n allen. Dat kwam bijzonder goed uit want we hadden ons geëngageerd om te spelen tijdens de officiële opening van de nieuwe Grensinspectiepost te Gent. Tevens vroeg men ons om ook de muzikanten van de combo in te zetten om de receptie op te luisteren.

Dit was echt een moment waar we met z’n allen naar toeleefden. We hadden namelijk beloofd om een programma op maat te brengen met marsen, de Brabançonne en de Europese Hymne.

Daar bovenop prezen we ons gelukkig met een nieuwe, ruime zaal om te repeteren vlak bij het station van Berchem in Antwerpen. Er is plaats genoeg om tussen elke muzikant een afstand van 1,5 meter te bewaren. Alles is er even netjes en de samenwerking met de verantwoordelijken verloopt heel vlot.

Goede vrijdag, goede hoop!

15.12.2021   •   Tekst en opmaak: A.V.P   •   foto's: Raf Gentjens en Stephane Biebuyck

Katrien De Smet, secretaris KHF
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem