©  J.-P. Schrauwen Tchekeroul Kouch
 ©  AVP
 ©  J.-P. Schrauwen Tchekeroul Kouch
 ©  J.-P. Schrauwen Tchekeroul Kouch
 ©  J.-P. Schrauwen Tchekeroul Kouch
 ©  J.-P. Schrauwen Tchekeroul Kouch
Indrukwekkende demonstaties

Als we spreken over indrukwekkende demonstraties dan overdrijven we écht niet. Wat dacht je van een NH90-helikopter die een politiehond winchte (omhoog hees) nadat die eerst uit het laagvliegende toestel sprong om een weglopende verdachte te klissen. Of wat vind je van een deathride van een man met hond? Onze hondengeleider Vania heeft het met zijn hond een keertje succesvol geavontuurd, nadat hij samen met de collega’s Cedric, Jordan, Marc, Nac, Mako, Blondie en Kyara het talrijk opgekomen publiek toonde, hoe onze trouwe viervoeters efficiënt ingezet worden om drugs op te sporen. Of het pakketje nu verstopt zat in een rugzak, een tent, een auto of bij een persoon opgesteld in een line-up, onze speurhonden kweten zich feilloos van hun taak en gaven correct de plaats of persoon aan waar hun baasje de drugs kon vinden. Hier toonden onze hondenteams dan nog slechts een deel van hun kunnen, want Blondie, Kyara en Mako zijn ook getraind om cash terug te vinden. De enthousiaste Nac is nog in opleiding.

We kregen ook de gelegenheid om even kennis te maken met onze Waalse hondengeleiders.
Jordan vertelde: "Samen met nog twee andere hondengeleiders werk ik in Luik en Gosselies. Eén van deze collega's is bovendien instructeur. We werken voornamelijk met Mechelse schepers. We mogen trots zijn dat we zo een geweldig werkhondenras in België hebben. De hond waarmee ik nu werk is 5 jaar oud en is zowel getraind op het speuren naar drugs als naar cash. Toch noemen we hem een passieve hond, omdat hij bij het speuren discreet tussen de bagage en de passagiers wandelt om dan 'rustig' naast de verdachte persoon of reistas plaats te nemen in plaats van luid te blaffen.
Thuis heb ik ook nog een speurhond, Jitu genoemd. Hij is 14 jaar oud en al drie jaar met pensioen. Ik heb hem aan het einde van zijn carrière gekocht."

"Hallo," knikt Cédric ons vriendelijk toe "Ik ben blij om hier in Koksijde te kunnen deelnemen. Mijn hond is bijna 5 jaar. Hij is op 12 september aanstaande jarig. Ook hij is net als de andere honden opgeleid om drugs en geldbiljetten (cash) op te sporen en we laten aan de mensen graag zien wat we allemaal in onze mars hebben."

WVL4 National K9-Day

Vorig jaar februari raakte een voertuig van de politie in Knokke-Heist verwikkeld in een zwaar ongeval. Bij de crash werden jammer genoeg 5 mensen gewond én kwamen twee politiehonden om het leven. De verslagenheid onder het korps was groot. Meerdere agenten met een politiehond stuurden de dagen erop spontaan reacties van medeleven. Ze leerden elkaar iets beter kennen en spaken af om ‘samen eens iets te organiseren’. Dit initiatief ontpopte zich op 26 augustus ll. tot de adembenemende organisatie van de eerste WVL4 National K9-Day. Meer dan 300 honden en hun geleiders van Douane, Politie, Defensie en Civiele Bescherming gaven indrukwekkende demonstaties voor het publiek op het strand van Koksijde.
WVL4 National K9

WVL4 National K9-Day is een mondvol maar de naam is niet toevallig gekozen. WVL staat voor West-Vlaanderen. De 4 staat symbool voor de fijne samenwerking van mensen en uitwisseling van middelen tussen de verschillende diensten die bevoegd zijn in de politiezones: Westkust, Polder, RIHO en Vlas. K9 wordt fonetisch uitgesproken als CA en Nine, wat ons bij het Engelse 'Canine' brengt, wat in het Nederlands “hond” betekent.


Wereldhondendag

Dat deze hondendemonstratie doorging op 26 augustus had ook zijn reden. Die verjaardag werd in 2004 door de Amerikaanse Colleen Paige uitgeroepen tot internationale hondendag. Colleen is bekend geworden door haar enthousiaste, niet aflatende gevecht voor het welzijn van dieren.

 

Kom op 25 september naar Koksijde

Iets verderop ontmoetten we René Decorte, eredirecteur van Zaventem, maar hij werkte ook in Oostende en Antwerpen. Hij was op deze WVL4 National K9-Day niet als bezoeker maar als Grootmeester van de Koninklijke Orde van de Paardevisser van Oostduinkerke. Deze orde werd in 1967 opgericht ter ondersteuning van de paardenvisserij, die ondertussen erkend werd door Unesco als immaterieel erfgoed. Deze vereniging had tijdens dit event ook een stand opgezet, waar de bezoekers konden genieten van een heerlijk bisque van garnalen.

René Decorte: “Regelmatig maken wij een bisque van garnalen of een reuze paella voor ongeveer 500 personen. Ons volgende evenement is gepland op 25 september te Koksijde. Dit is de enige dag dat alle paardenvissers uitzonderlijk gaan vissen in Koksijde in plaats van in Oostduinkerke. Ze aan het werk zien, loont zeker de moeite. Ze zullen die dag op zee zijn rond 9 uur. Na de vangst worden de garnalen gekookt op het Teirlinckplein en staat de Koninklijke Orde er met de bisque die verkocht wordt ten voordele van de VZW Spina Bifida (open rug) en Hydrocephalus (waterhoofd). In deze vereniging ben ik de penningmeester en mijn vroegere medewerkster op het Secretariaat van de Gewestelijke Inspectie van Zaventem, Marleen Van der Burght, is er ondervoorzitter.
De Orde ondersteunt ook de MS Liga en onlangs hebben we een reuze paella gemaakt ten voordele van de slachtoffers van de watersnood.

Ik zou dus zeggen, kom allen op 25 september naar Koksijde!”
Hoge gasten

Op zo’n spectaculair event konden radio, televisie en redacteurs van kranten moeilijk wegblijven. Als vertegenwoordiger voor onze administratie kwam ook adviseur-generaal Stephan Legein naar Koksijde afgezakt om de pers te woord te staan en de deelnemende collega’s aan te moedigen.

Tussen alle andere VIPS ontdekten we minister van Justitie en Noordzee, Vincent Van Quickenborne. Die gaf in zijn speech ruiterlijk toe dat we veel te danken hebben aan deze viervoetige helden en hun geleiders. “Bij de overstromingen vorige maand, maakten zij echt wel het verschil en denk ook aan de kilo’s verstopte drugs die ze weten te lokaliseren en het witwasgeld (cash) dat ze terugvinden. Vorig jaar ging dat over 4,3 miljoen euro !” benadrukte hij.


Rekrutering

De animatie op het strand werd aangevuld met verschillende stands op de zeedijk. Zo vatten Peggy De Strooper en Wouter Lagaert, onze collega’s van de dienst Communicatie regio Gent, post bij de goedgevulde vitrinekasten met inbeslaggenomen namaak- en CITES-producten en gaven vlot antwoord op de tientallen vragen die door de kijklustigen op hen afgevuurd werden. Sommigen onder hen waren zichtbaar onder de indruk over het gevarieerde takenpakket van onze douaniers.

Anderen waren ondertussen dermate enthousiast dat ze meteen aanschoven bij de volgende stand. Daar troffen ze onze P&O-collega’s Inge Mattens, Louise Olivier en Hannelise Boerjan van de dienst “Employer Branding’ (rekrutering) aan, die de geïnteresseerde bezoekers vlot wegwijs maakten over hoe je best solliciteert voor een baan bij de FOD Financiën. Ken je zelf iemand die wel aan de slag wil bij de FOD Financiën, verwijs hen dan gerust naar de website www.jobfin.be.


Een oprechte DANK U WEL

De Schakel wil graag aansluiten bij de woorden van de heer Van Quickenborne, maar wenst ook iedereen te bedanken die zich inzette om van deze dag een succesvolle gebeurtenis te maken. Wij vernoemden al enkele collega’s in dit artikel, maar daar waren ook Hilde Clement (Grafische vormgeving), Christine Van Gansbeke, Claude Steenmans, Odarak Souryavong (Communicatie), Eric Saintjean (Logisitiek), de fotografen Stephane Biebuyck en Jean-Pol Schrauwen Tchekeroul Kouch en de vele anderen die achter de coulissen werkten.
Collega's, een oprechte dank u wel!


▶ Bekijk ook zeker onze fotopagina.

Onze hondenteams die het publiek graag toonden wat ze in hun mars hebben

 

De deathride - © J .P. Schrauwen Tchekeroul

Dhr. S. Legein zwaait ons lachend toe - © AVP

Wil je bij de FOD Financiën komen werken? Geen probleem

20.09.2021   •   tekst en opmaak: A.V.P.   •   foto's: Jean-Pol Schrauwen Tchekeroul Kouch, René Decorte en A.V.P.

Eredirecteur René Decorte

 © J.- P. Schrauwen Tchekeroul Kouch

 © J.- P. Schrauwen Tchekeroul Kouch

© J.- P. Schrauwen Tchekeroul Kouch

© J.-P. Schrauwen Tchekeroul Kouch

 ©  René Decorte