Op 6 oktober 2021 werd ter gelegenheid van een douane-event in het Havenhuis van Antwerpen het boek ‘Douane en Accijnzen’ voorgesteld van onze collega-lesgever Josse Verbeken dat hij samen met Kerstien Celis, lector aan de Hogeschool, voor het eerst realiseerde in 2014.
De Schakel interviewde Josse in 2019 ter gelegenheid van zijn decoratie van verdienstelijk ambtenaar. In die reportage kwam de realisatie van het boek ‘Douane en Accijnzen toegepast’ ter sprake. Josse hoopte toen vooral dat iedereen die het boek zou doornemen, baat zou ondervinden bij het doorworstelen van de toch wel complexe douanematerie.

▶ Lees het interview met Josse Verbeken uit 2019 hier opnieuw.

Jan Van Wesemael, senior advisor customs & compliance bij Voka-Alfaport, sprak zoals vele anderen vol lof over de twee auteurs en zei dat dit nieuwe handboek bij zijn weten het enige in zijn soort is, waarin de theorie wordt aangevuld met praktische voorbeelden.


▶ Lof voor nieuw boek over douane en accijnzen | Flows


Inmiddels is het boek al aan zijn 4de editie toe en gaat het gemakkelijk van de hand. Naast studenten, de oorspronkelijke doelgroep, blijken ook het bedrijfsleven en collega’s afnemers te zijn. Het succes van het boek is wellicht te wijten aan het feit dat er geen voorafgaande douanekennis nodig is om de inhoud te begrijpen.
Tijdens een interview met het nieuwsplatform Flows vertelde Josse dat ze bij het schrijven van het boek zijn uitgegaan van een theoretische benadering maar dat alle aspecten geïllustreerd worden met praktische voorbeelden. Zo wordt de vaak complexe wetgeving toch eenvoudig aangeboden. Het boek is voorzien van talrijke grafische illustraties dat volgens Josse ook altijd zijn stijl van lesgeven is geweest en bevat ook bijkomend elektronisch oefenmateriaal.

Josse: "Na het invullen van de oefeningen kunnen ze hun oplossingen controleren en is er ook feedback voorzien.”

▶ Lees hier het interview met Josse in Flows

Zelf blijft Josse er allemaal heel bescheiden onder, maar wij vinden dat dit verhaal niet mocht ontbreken in onze Schakel. Wij wensen Josse en mevrouw Kerstien Celis dan ook nog veel succes toe.


 
Josse Verbeken oogst succes met ‘Douane en Accijnzen’
Josse, die al 20 jaar lesgeeft, is voor vele collega’s zeker geen onbekende.
 
22.11.2021   •   Tekst: Josse Verbeken en Anne Van Puymbroeck   •   Opmaak: A.V.P.   •   Foto’s: Josse Verbeken
Josse Verbeken ©