Minister van Financiën Vincent Van Peteghem   © Stephane Biebuyck
Regio Gent heeft er sinds kort een nieuwe controlelocatie bij: de Grensinspectiepost Gent, waar douane en het FAVV verpakte dierlijke producten van buiten de Europese Unie controleren. Op 20 september 2021 werd de Grensinspectiepost officieel ingehuldigd.
Nieuwe Grensinspectiepost Gent officieel ingehuldigd
Bron: avs.be
22.11.2021   •   Tekst en opmaak: H.B.   •   Foto's: Stephane Biebuyck
Bron: kanaalz.knack.be
Controles in Gent

De nieuwe Grensinspectiepost bevindt zich aan de Gentse zijde van North Sea Port, een fusie tussen de zeehavens Gent, Terneuzen en Vlissingen die werd opgericht in 2018. Het 60 kilometer lange grensoverschrijdende havengebied strekt zich uit van het Nederlandse Vlissingen aan de Noordzee tot in Gent en is een buitengrens van de Europese Unie.

In het verleden konden in Gent enkel veterinaire invoercontroles plaatsvinden op dierlijke vetten en oliën in bulk en voorverpakte dierenvoeding. Voor controle van andere dierlijke producten, zoals gekoelde en bevroren vis, vlees en bepaalde dierenvoeding, moest men uitwijken naar Zeebrugge, Antwerpen of Rotterdam. Na controle werden de goederen dan veelal via de weg overgebracht naar Gent.
Met de nieuwe Grensinspectiepost kunnen die controles nu gewoon in Gent plaatsvinden, wat maakt dat schepen kunnen doorvaren tot in Gent. Voor de economische operatoren levert dat een tijdswinst op, voor de samenleving een vermindering van het aantal vrachtwagens in het verkeer.
Na de officiële inhuldiging kregen de gasten er een rondleiding waarbij het proces van inklaring werd gevolgd: een controle bij het FAVV, gevolgd door een verificatie bij de Douane.
Vervolgens werd het gezelschap in groepjes opgesplitst voor demo’s door onze collega’s van de Accijnscontrole, de collega’s van de Brigade die uitleg gaven over het controleren van postpakketten en de collega’s van de Controle Openbare Weg die een controle op rode gasolie uitvoerden.

Als afsluiter voorzag North Sea Port een receptie, opgeluisterd door onze vertrouwde Harmonie van Financiën.

We wensen onze collega’s veel succes op hun nieuwe locatie!
De ingang van Grensinspectiepost Gent   © Stephane Biebuyck
Onze collega’s kunnen op de Grensinspectiepost samen met het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) containers controleren, stalen in het laboratorium onderzoeken en administratieve verrichtingen uitvoeren. Momenteel werken er 36 collega's van de Verificatiedienst, het Mobiel Team, de Accijns- en de Havenbrigade. Binnenkort volgt nog een Light Rummage Team.
Minister van Landbouw David Clarinval, minister van Financiën Vincent Van Peteghem en CEO van North Sea Port Daan Schalck huldigen Grensinspectiepost  Gent officieel in   © Stephane Biebuyck
Officiële inhuldiging

De Grensinspectiepost Gent was al enige tijd in gebruik, maar op 20 september 2021 werd hij officieel ingehuldigd door minister van Financiën Vincent Van Peteghem, minister van Landbouw David Clarinval en de CEO van North Sea Port Daan Schalck in het bijzijn van onder meer onze administrateur-generaal Kristian Vanderwaeren en regionaal directeur Alain Muyshondt.