Na 25 jaar zal Anne de taak van hoofdredacteur en eindverantwoordelijke van De Schakel in vol vertrouwen overdragen aan Hans Berckmans, een jonge, beloftevolle medewerker die al enkele jaren de technische kant van De Schakel voor zijn rekening neemt. Wij stellen hem hier graag aan u voor
Hans, wat wil je dat onze lezers zeker over jou weten?

Ik ben mijn carrière destijds gestart als facteur bij De Post. Een leuke en afwisselende job, maar toen ik na 4 jaar zelfs nog geen uitzicht had op promotie en de toekomst er wat onzeker werd door de vrijmaking van de postmarkt, zocht ik naar andere mogelijkheden.

Na een examen bij Selor voor een aanstelling bij AAD&A, kon ik in november 2008 vrij snel starten bij de Toezichtdienst op de containerterminal van PSA op kaai 913. Elke dag een kleine 170 km van Mol naar Zandvliet en terug, met de trein en de bus of met de eigen wagen als er overwerk was.

Toen in 2014 de shiften werden ingevoerd, besloot ik er niet in te stappen en ben ik verhuisd naar de dienst Geschillen in Antwerpen. Heel even deed ik er navordering, maar al snel kon ik de vrachtlijstdossiers overnemen, iets wat meer bij mijn praktijkervaring aansloot.

Bij de promotie naar niveau B ben ik dan in 2015 terechtgekomen bij de Prestatiemeting van de Regiodiensten, waar ik als back-up fungeerde. Omdat ik daar onder normale omstandigheden vrij weinig werk mee had, zocht ik naar bijkomende taken, zoals notulist bij vergaderingen, dossiers voor Geschillen, ambassadeur voor Office365, …
Hoe kwam je in aanraking met De Schakel?

Op kaai 913 verdeelde terreinoverste Luc de toen nog gedrukte versie van De Schakel. Hij vroeg me of ik me wilde abonneren, wat ik toen ook heb gedaan.
In 2015 kwam ik terecht op dezelfde verdieping als de Schakelredactie. Zoals gezegd, zocht ik daar extra taken en zo kwam ik onder andere bij De Schakel terecht. Vooral voor de technische kant, tot Anne me vroeg of ik haar taak na haar pensioen wilde verderzetten. Ik heb daar eerlijk gezegd even over moeten nadenken, maar zei uiteindelijk ja.
Waarom vind jij dat De Schakel niet moet verdwijnen?

Het zou toch bijzonder jammer zijn als een personeelsblad als De Schakel na 70 jaar zou verdwijnen enkel en alleen door het pensioen van Anne. Zeker als je weet dat De Schakel in zijn bestaan al een aantal bijzonder moeilijke omstandigheden heeft weten te overleven.

Ik ben ervan overtuigd dat De Schakel zijn rol van verbinding tussen douaniers kan blijven spelen. Het mag dan niet meteen een kerntaak van Douane en Accijnzen zijn, maar volgens mij loont het toch om collega’s eens van een andere kant te leren kennen of om te weten hoe een bepaalde dienst in de praktijk precies tewerk gaat.
Hoe ga je daarvoor zorgen?

Ik hoop dat ik kan blijven rekenen op de steun van de collega’s die Anne steeds hebben geholpen. Als zij mij nieuws uit hun regio blijven bezorgen, kan ik elke maand opnieuw voor een Schakel zorgen. Gelukkig hebben al een aantal onder hen aangegeven medewerker te willen blijven, iets waar ik hen alvast erg dankbaar voor ben.
Ook nieuwe medewerkers zijn nog altijd welkom, aangezien de dagelijkse redactie zich zal beperken tot Ilse en mezelf. Ook in het Franstalige en Duitstalige landsgedeelte zijn we nog op zoek naar mensen. Momenteel vertalen we voor hen vooral Nederlandstalige artikels, maar het zou veel leuker zijn als De Schakel ook echt over hen ging.
Welke troeven heb je die een meerwaarde zijn voor De Schakel?

Naar het schijnt kan ik best goed schrijven en ook met mijn computervaardigheden zit het wel goed. Ik zoek ook graag zaken grondig uit. Aan mijn interview-skills zal ik nog wat moeten werken, maar daar zullen de tijd en ervaring hopelijk wel voor zorgen.

Waar lig je toch een beetje wakker van?

Ik vrees dat er niet altijd voldoende inspiratie zal zijn om een Schakel gevuld te krijgen. Volgens Anne loopt dat echt wel los, maar dat zal ik toch eerst zelf moeten ervaren. Ongetwijfeld zullen er ook nog praktische problemen opduiken, maar dan hoop ik dat Anne ons nog steeds even op weg wil helpen…

Bouw mee aan De Schakel


We willen De Schakel zo gevarieerd mogelijk maken en daar kun jij misschien wel bij helpen.

Heeft jouw team een mooi resultaat gehaald, een leuke actie gehouden of een fijne teambuilding achter de rug?

Wil jij de werking van je dienst eens in de kijker zetten? Of ben je net geïnteresseerd in de werking van een bepaalde dienst?

Ben of ken jij iemand met een bijzondere hobby die daar wel wat over wil vertellen?

Laat het ons dan zeker weten via da.schakelwebsite@minfin.fed.be!

Alvast hartelijk bedankt!

Hans, Ilse en Anne
neemt de Schakelfakkel over
Hans Berckmans

 

DE SCHAKEL

 

 

15.12.2021   •   Tekst: A.V.P. en Hans Berckmans   •   Foto's: Hans Berckmans - Opmaak: A.V.P.