In de snijdende wind verzamelen onze collega's op de parking van het postsorteercentrum van bpost aan de Noorderlaan in Antwerpen voor een korte briefing. De uitgebreide schriftelijke briefing vond al in de voorafgaande dagen plaats.
De Backscatter neemt alvast plaats aan de achterkant van het gebouw, terwijl de overige collega's zich aanmelden voor een badge die toegang verleent tot het gehele complex.
06:00

            In afwachting van de drughond starten onze collega's met een manuele selectie van pakketten in diverse karren. Een aantal pakketten wordt geopend, maar voorlopig zonder resultaat.
07:30

            Onze douanehond Reja heeft tweemaal eenzelfde pallet met brieven uit Nederland aangeduid. De medewerkers van bpost laden de bakken met brieven af, waarna ze op een rij worden gezet. Reja passeert erlangs en geeft een duidelijk signaal bij een van de bakken. Onze collega's controleren de brieven in deze bak nauwkeurig en geregeld openen ze de enveloppen.
Uiteindelijk vinden ze in diverse enveloppen LSD, xtc, crystal meth en Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS).
08:00

            Ondertussen is ook de scanvan ingeschakeld om pakketjes en enveloppes te scannen. Ze blijken onder meer autosleutels, naaigerei en bandjes voor smartphones te bevatten. Niets illegaal dus...
Ook de eerder ontdekte drugs gaan door de scanvan zodat de operator ze in de toekomst steeds beter kan herkennen op de scanbeelden.
08:30

            Een aantal collega's zijn nog bezig met het systematisch controleren van enveloppes uit bepaalde karren. Een aantal geopende pakketten bevatten onschuldige dingen, zoals een hiv-zelftest, een Oekraïense vlag, speelgoed en kaartjes. In andere enveloppes ontdekken ze echter verboden producten, zoals CBD-crème, LSD, cannabiszaad, Flügel ICE met 5% alcohol en erectiepillen.
09:30

            De controles verplaatsen zich naar de pakketten van enkele grote webshops zoals. Dergelijke pakketten zouden kunnen worden gebruikt voor het verzenden van goederen die in andere lidstaten wel zijn toegelaten, maar in ons land verboden. Onze collega's openen een aantal zendingen, maar stellen geen overtredingen vast.
11:00

            De actie loopt op haar einde. De teamchef gaat over tot inventarisatie van de inbeslaggenomen goederen en het opstellen van het proces-verbaal. De Nieuwe Psychoactieve Stoffen en de pillen zullen aan het labo worden bezorgd voor verder onderzoek. De overige drugs worden neergelegd bij de griffie. De informatie over de gevonden geneesmiddelen zal aan het FAGG worden doorgespeeld, de producten zelf worden overgebracht naar het Kapittel XII voor latere vernietiging.
11:30

            De actie wordt afgesloten met een debriefing. Volgende producten werden in beslag genomen:

12:00

Cannabiszaden

Onze collega's van Controle 1 Luik, Opsporing Luik, Controle 2 Bierset en drie hondengeleiders voerden op zaterdag 2 april een grote controleactie uit op de openbare weg.

Verschillende douane- en accijnsteams namen deel. Op basis van ervaring en met behulp van de ANPR-camera onderschepten de motorrijders voertuigen op de autosnelweg. Op de secundaire wegen reden collega's van Opsporing in anonieme wagens om voertuigen te onderscheppen die aan de controle probeerden te ontkomen.

 

De actie leverde volgende resultaten op:

 

>LUIK
Van 31 maart tot 3 april organiseerden politie- en douanediensten in Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland de internationale actie Étoile. De actie is ontstaan uit het Hazeldonk-samenwerkingsverband, dat gericht is op de bestrijding van internationale drugstransporten en de achterliggende distributienetwerken.
Wij liepen mee met een controleactie in het postsorteercentrum van bpost in Antwerpen. Ook in Luik werd duchtig gecontroleerd. Beide acties leverden mooie resultaten op.
Actie Étoile in Antwerpen en Luik
27.04.2022   •   Tekst: H.B.   •    Foto's: I.D.W. en J.M.  

Scanbeeld van autosleutels in een enveloppe
Een zending groeihormonen