Drugs per post
booming business op Zaventem
Onze collega’s in Zaventem hebben in 2021 een recordhoeveelheid drugs in postpakketten onderschept, ondanks het verminderd aantal vluchten door de coronacrisis. Een belangrijke reden blijkt het misbruik van het Belgische postnetwerk door buitenlandse criminelen.
Bijna 5 ton khat

Eind november 2021 hadden onze collega’s op de luchthaven van Zaventem in postpakketten al viermaal de hoeveelheid drugs van 2020 onderschept. De hoeveelheid inbeslaggenomen khat was verviervoudigd tot bijna 5 ton. Ook de hoeveelheden tranquillizer, xtc, MDMA, ice en cocaïne zijn fors gestegen.
Bestemmingen

Criminele organisaties blijken hun drugs te verzenden naar landen waar de marktprijs fors hoger ligt dan die in Europa. Zo kost een xtc-pil in België enkele euro’s, terwijl de straatwaarde in Indonesië tot wel 30 euro kan oplopen.
De synthetische drugs blijken voornamelijk in Nederland geproduceerd. Kopers en verkopers ontmoeten elkaar op het dark web (link) en betalen met bitcoins, waarna de drugs per postpakket worden verzonden.
Populaire bestemmingen zijn de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië, India, Zuidoost-Azië (Sri Lanka, Indonesië, Thailand, Filipijnen, …), Latijns-Amerika (Peru, Chili, Argentinië, Colombia en Brazilië) en EU-lidstaten.
Misbruik Belgisch postnetwerk

Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse criminelen op grote schaal misbruik maken van het Belgische postnetwerk. Ze sturen koeriers vanuit Nederland naar België om de pakketten af te leveren in postkantoren, postpunten en pakjesautomaten om zo de Nederlandse herkomst van de drugs te verbergen. Deze werkwijze startte in de grensstreek met Nederland, maar is intussen uitgebreid tot de Oostkantons en de grensstreek met Frankrijk.
Als de drugs in het buitenland worden onderschept, lijken ze van Belgische herkomst, wat ons land een kwalijke reputatie oplevert. Verder onderzoek naar de verkopers op het dark web leidde de Amerikaanse speurders toch naar Nederlandse IP-adressen.
Criminelen zijn creatief

Criminelen blijken bijzonder creatief te zijn om hun drugs op bestemming te krijgen. Ze verbergen de drugs vaak in snoep en voedingsmiddelen, wat potentieel gevaarlijk is voor onachtzame bestemmelingen die er per vergissing zouden van eten of drinken.
Verder spelen criminelen ook in op trends om meer klanten te lokken. Ze produceren xtc-pillen met populaire merknamen en fancy kleuren.
Douane Zaventem erg effectief

In Zaventem beschikt de GAD (Groep Anti-Drugs) van Team Opsporing over 12 collega’s, dagelijks ondersteund door 6 à 10 collega’s van het Scanteam en Bewakingsteam. Ze beschikken er over een drugshond, een scanvan, een Raman-analysetoestel en risicoanalysesoftware.

Omdat er voor postpakketten geen voorafgaande data bekend zijn bij de douane, blijft risicoanalyse vrij moeilijk. Onze collega’s moeten het vooral hebben van kennis en ervaring die ze opdoen in een voortdurend leerproces van eerdere vaststellingen en verbergwijzen. Ze werken daarbij actief op bestemmingslanden met een verhoogd risico om synthetische drugs te ontvangen.

Ook via een netwerk van douaneverbindingsofficieren en acties van de Wereld Douaneorganisatie (WDO) houden de partners elkaar op de hoogte van fenomenen en verbergwijzen. Uit deze samenwerking is trouwens gebleken dat onze collega’s op de luchthaven van Zaventem bijzonder effectief zijn in het tegenhouden van synthetische drugs bestemd voor uitvoer. De inbeslagnames die door onze diensten in België gebeuren, liggen hoger dan wat de bestemmingslanden lokaal in beslag nemen.

Minister pleit voor meer samenwerking tussen douane en koerierbedrijven

Minister van Financiën Vincent van Peteghem, die de recordcijfers op 21.12.2021 tijdens een persconferentie presenteerde, pleit in ieder geval voor meer samenwerking tussen douane en koerier- en pakjesbedrijven. Als zij meer data van de zendingen ter beschikking stellen, kunnen onze collega’s een betere risicoanalyse uitvoeren en meer drugs onderscheppen, wat in het belang van beide is.
Onze collega toont de minister van Financiën een van de vangsten
Ketamine in koffie
LSD in kinderboek
MDMA in luidsprekers
Vloeibare MDMA in wijnflessen
Xtc in damesschoenen
Xtc in dozen snoep
Xtc in dozen snoep
Xtc Audi
Xtc Philippe Plein
Raman-analysetoestel
Onze administrateur-generaal informeert de pers
21.01.2022   •   Tekst: H.B.   •   Foto’s: GAD Zaventem en Stéphane Biebuyck - FOD Financiën
  Video's in de pers