En nu... Digitaal

De tijdsgeest verandert, de techniek staat niet stil en wij springen gezwind mee op die trein!
Toegegeven de expertise van Profeeling - en Anja in het bijzonder -
moeten we missen. Het kostenplaatje om een Schakel professioneel te laten digitaliseren is niet haalbaar. Maar met die wetenschap in het achterhoofd hebben we samen met de hulp van enkele onbaatzuchtige vrienden geprobeerd een eigen stekje op het grote WEB te creëren onder de naam:
Van onze administrateur-generaal Noël Colpin hebben we bovendien de goedkeuring gekregen om ook via intranet bereikbaar te zijn voor alle collega’s door er een link op te plaatsen.

Als je even de tijd hebt, kan je via deze link of door het invoeren van het juiste adres op internet, een kijkje nemen op onze Schakel-website.
HET VOORBLAD

Het voorblad ziet eruit zoals de meeste homepagina’s van een website.

1. Dit is een zoekfunctie binnen de website
2. Dit is de navigatiebalk.
3. De bewegende foto’s geven een algemene blik op ons takenpakket. Ze hebben enkel een illustratieve betekenis en zullen daarom ook regelmatig vervangen worden.
4. De rubriek “laatst gepost” werpt vooral een blik op de meest recente artikels die we te bieden hebben. Onder de foto krijg je een korte inleiding en zodra je op “lees meer” klikt, kom je terecht bij het volledige artikel.
5. Rechts zal je op de hoogte gehouden worden van opmerkelijke evenementen of acties binnen onze administratie zoals: Damiaanactie, Vlootdagen, Havendag enz.
    Zodra je op de extra grote foto klikt, krijg je meer uitleg over het hoe en waarom.
6. Onderaan rechts krijg je een opsomming van de laatste 10 verschenen artikels. Met een simpele muisklik kan je het volledige verslag lezen.
DE ARTIKELS

Bij het publiceren van de artikels hebben we vooral rekening gehouden met de wens van de iets oudere collega’s. We maken namelijk gebruik van het volledige scherm en de opmaak van het artikel vertoont veel gelijkenis met de bladspiegel van een gedrukte versie. Dit is a-typisch voor een website en heeft onze vrijwillige programmeur wel wat grijze haren bezorgd, maar wij hopen dat het jullie goedkeuring kan wegdragen.
Indien je dat wil, kan de pagina netjes afgedrukt worden, zonder de obligate hoofding van een website te herhalen. Je moet de tekst wel eerst selecteren door CTRL+A-toets gezamenlijk in te drukken bijvoorbeeld.
Bovenaan rechts van zo’n artikel staa(t)n
er één of meerdere verwijzing(en): TERUG, HOME, DOSSIERS of GELUID

TERUG: brengt je terug naar de voorgaande pagina

HOME:
brengt je terug naar de voorpagina

DOSSIERS:
indien er over het artikel in het verleden reeds interessante artikels verschenen zijn, dan hebben we die voor jou in een pdf-bestand verzameld in een dossiermap.
Als foto’s het artikel illustreren, klik er dan op met de cursor. Het zal je vlug duidelijk worden of er nog meer foto’s te bekijken vallen in een extra fotomap.


DE NAVIGATIEBALK

Dit brengt ons naadloos bij de navigatiebalk.

HOME: verwijst naar de voorpagina

DOSSIERS: indien je hierop klikt, kom je terecht op een pagina met foto’s voorzien van een leuke titel. Die verwijst naar een specifieke dossiermap gevuld met reeds verschenen artikels. Klik. Uit het aangeboden lijstje kan je vervolgens kiezen welk artikel je eerst wenst te lezen. Even geduld want het pdf-bestand moet opgeladen worden.

FOTO’S: ook hier brengt één klik je bij een pagina met foto’s. Vervolgens kies je welke fotomap je wenst te bekijken en klik.
De foto’s in die mapjes mag je uiteraard downloaden voor eigen gebruik. Als je ze in andere publicatie of op een tentoonstelling wil gebruiken, hebben we graag dat je de bron “DE SCHAKEL” vermeldt.
MEDEWERKERS: hier vind je onze medewerkers per regio en dienst terug. Aarzel niet om ze te contacteren als je nieuws hebt om met ons te delen zoals een huwelijk, een geboorte, een benoeming, een uitnodiging voor een reportage…

ARCHIEF: Hier komen alle artikels terecht die ooit verschenen zijn op de Schakel-website

LINKS: In deze rubriek kan je gemakkelijk adressen terugvinden die je verbinden met instanties, verenigingen en andere administraties. Hier is nog werk aan de winkel en we verwachten jullie hulp…

CONTACT: Dus, indien je met ons contact wil opnemen, aarzel dan niet en klik.

TOT SLOT

Net zoals Martin Cailliau in 1950 de collega’s opriep om artikels in te sturen om de eerste Schakel te vullen, nodig ik jullie ook graag uit om via dit nieuwe forum het reilen en zeilen binnen ons korps met elkaar te delen. Ik stel, net zoals hij, slechts enkele voorwaarden: schrijf een bondig verslag dat de belangstelling van het merendeel van de collega’s kan wegdragen, laat u niet verleiden tot politieke of syndicale discussies en verlaag u niet tot kleingeestige af brekerij.

Tot gauw!
Voor De Schakelredactie
Ann

Let op: Eenmaal één foto aangeklikt, kan je links of rechts in die foto een pijltje vinden met je cursor om ook de andere foto’s te bekijken, net zoals bij een ouderwetse diavoorstelling.
WWW.DASCHAKEL.BE