Wat zit er juist in die aluminiumverpakking?

K.: “Hierin zitten blunt wraps.  Wraps kennen jullie wel: denk maar aan de Mexicaanse tortilla. Wrap betekent dus “dat ze dienen om iets in te wikkelen". Vroeger werden blunts gemaakt van een sigaar die werd opengemaakt, de tabak werd vervangen door bv. wiet . Tegenwoordig gaat het een heel stuk eenvoudiger want nu zijn er blunt wraps te koop. In zo’n aluminiumverpakking zitten meestal 2 kokers die gerold zijn uit tabaksbladeren druggebruikers moeten ze enkel nog volstoppen met cannabis of een ander illegaal verdovend middel. Bovendien wordt het tabaksblad in vele gevallen nog voorzien van een extra smaakje zoals pina colada, cognac enz. ."
Enige tijd geleden lieten de collega’s van Aarlen weten dat ze een hele lading “blunt wraps met pina colada” in beslag hadden genomen?  Weer iets nieuws op de markt, maar wat is het juist en waarom wordt het in beslag genomen? We staken ons licht op bij enkele ervaren collega’s.
Op die blunt wraps moet dus normaal gezien een fiscale zegel zitten?

R: “Ja, want er moet accijns betaald worden op de tabak van die kokertjes. Dus in de meeste gevallen worden dergelijke verpakkingen door de collega’s aangehaald omdat er geen fiscale zegel op zit en de accijns dus niet betaald is. Hoewel jullie pakjes dragen wel een fiscale zegel.
ewerken
Dus als deze fiscale zegels geen namaakzegels zijn, is de accijns wel betaald. Waarom zijn ze dan in beslag genomen?

K: “Wellicht  zullen onze collega's van Aarlen deze blunt wraps aangetroffen hebben, samen met de drugs. Alle goederen die in verband staan met drugs worden in geen geval teruggegeven aan de eigenaar, maar worden bij de griffie van de rechtbank bijgehouden en na verloop van tijd vernietigd.

Ja maar, iemend die minder dan drie gram softdrugs bij zich heeft, dat mag toch?


P: "Neen, de wet verbiedt elke vorm van drugsbezit, maar onder de 3 gram softdrugs (cannabis, marihuana) blijft het in principe bij een registratie, zonder proces-verbaal van verhoor. Het parket wordt echter wel altijd verwittigd.
Het parket vraagt om hen zeker ook te verwittigen als het over verzwarende omstandigheden, minderjarigen, aantreffen van cash, overlast, problematisch gebruik en  ongunstig gekende betrokkenen gaat."
Tekst: Kathleen De Backer en Debby De Bruyn
Foto: Gras Grün via Unsplash.com
Opmaak: Ilse


Roken met een smaakje