Stockeu - Stavelot
Waterlo - Moveweek 2019
Bernhard (Bernd), ist stets bereit Ihnen zu helfen
De collega's van Bernhard, die tewerkgesteld is op de nieuwe afdeling Marketing en Vergunningen binnen het Duitstalige Eynatten, hadden redenen te over om hem te nomineren opdat hij de medaille voor uitzonderlijke verdiensten zou ontvangen op de Internationale Douanedag (26 januari). Door zijn jarenlange carrière heeft Bernhard een uitgebreide kennis van douanezaken opgedaan en hij vindt het helemaal niet erg dat collega's hem om advies vragen. Zelfs als ze een IT-probleem hebben, helpt Bernhard hen graag uit de nood. Daarnaast werkt hij ook mee aan tal van projecten zoals KISSIC en het Brexit-callcenter.
Bernd, wil je je even voorstellen aan de collega's a.u.b.?

Wel, ik ben 55 jaar oud, al 29 jaar getrouwd en heb drie kinderen: twee zonen en een dochter. Ik woon in het zuiden van de Duitstalige Gemeenschap van België in de buurt van Sankt-Vith.
Ik word steeds Bernd genoemd, hoewel ik Bernhard heet.
In mijn vrije tijd rij ik zo vaak mogelijk op mijn racefiets. Zo verzamel ik in één jaar ongeveer een 10.000 km. In de wintermaanden ga ik dan weer regelmatig hardlopen
.
Hoe ben je bij de douane gekomen?

Net voor ik afstudeerde, wist ik niet echt wat ik in de toekomst wilde gaan doen. Zou ik verder studeren of zou ik beter gaan werken? Een kennis die in die tijd bij de Douane werkte, stelde me voor: "Waarom schrijf je je niet in voor de nieuwsbrief van het Vast Wervingssecretariaat - vandaag is dat Selor natuurlijk - want dan krijg je elke maand een overzicht van de staatsexamens die worden uitgeschreven?" Ik was 17 toen ik al de kans kreeg om het examen van financiebeambte (huidige financieel medewerker) af te leggen, waarvoor ik slaagde. Daarop kreeg ik ook verschillende werkaanbiedingen maar omdat ik eerst mijn middelbare school verder wenste af te maken, kon ik pas ten vroegste aan het begin van de zomervakantie beginnen bij Douane en Accijnzen. En zo is het ook gegaan: eind juni 1984 ontving ik mijn diploma en op 2 juli 1984 startte ik bij de Brigade op het douanekantoor in Eynatten.


Momenteel werk je voor het team Marketing Vergunningen in Eynatten, maar hoe verliep je carrière bij Douane en Accijnzen?

Na twee jaar Brigade Eynatten werd ik overgeplaatst naar de toen pas opgerichte gemotoriseerde brigade in Sankt Vith. Daar werkte ik tot eind 1991, maar ondertussen vervulde ik van juni 1986 tot januari 1987 wel mijn militaire dienstplicht.
In november 1991 stapte ik dan over naar de Inspectiedienst op het douanekantoor Eynatten als opsteller (nu: administratief assistent). Een jaar later werd ik daar aangesteld tot financieel deskundige en in 1994 slaagde ik dan voor het examen fiscaal deskundige, maar ik werd pas op 1 juli 1997 benoemd. Daarna werkte ik tot mei 2018 in de Verificatiedienst te Eynatten tot ik de gelegenheid kreeg om over te stappen naar het pas opgerichte team Marketing en Vergunningen in Eynatten. De belangrijkste taak van deze dienst is het afgeven en beheren van douane- en accijnsvergunningen in de Duitstalige Gemeenschap. Na al die jaren bij de Inspectiedienst was het voor mij een uitdaging om in dit team een nieuwe functie op mij te nemen.


Je werkt ook mee aan verschillende projecten, is het niet?

Ja, sinds eind 2018 ben ik betrokken bij het KISSIC-project. Ik steun mijn collega's om ervoor te zorgen dat het platform niet alleen in het Nederlands en het Frans, maar ook in het Duits beschikbaar zal zijn.
Op dit moment behandel ik ook nog steeds vragen in het Duits voor het Brexit-callcenter.


Ik heb me laten vertellen dat we ook bij jou terecht kunnen als we een IT-probleem hebben, waar heb je die knowhow opgestoken?

Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in computerwetenschappen.
In 1989 volgde ik twee jaar avondonderwijs en startte met de cursussen Basic en DBase+. Dit zijn opleidingen in programmeertalen. Alvorens deze lessen begonnen, werd wel eerst uitgelegd hoe een computer werkt.
Toen de eerste pc's begin jaren '90 hun weg vonden in onze administratie en we op ons kantoor er dus ook mee moesten werken, had ik een groot voordeel ten opzichte van mijn collega's omdat ik avondonderwijs volgde. Ik ondervond dat meerdere collega's een zekere angst hadden om aan de slag te gaan met dit toen nog nieuwe apparaat en aangezien er toen nog geen helpdesk was, werd ik de contactpersoon voor de verschillende IT-problemen. Nu nemen mijn collega's uiteraard wel contact op met de helpdesk, maar voor veel kleinere problemen ben ik nog steeds het eerste aanspreekpunt.


Wat betekent deze medaille voor jou?

Ik was een beetje verbaasd toen mijn chef mij meedeelde dat ik genomineerd werd om deze medaille te ontvangen. Het is voor mij een grote eer en ik wil nogmaals de heer administrateur-generaal K. Vanderwaeren en mijn collega's bedanken.


Heb je nog een boodschap of een wens misschien?

Voor de toekomst hoop ik dat er spoedig nieuwe collega's zullen worden aangeworven in de Duitstalige gemeenschap. Ondertussen zijn er al verschillende collega's met pensioen gegaan en er gaan er nog volgen... Het zou jammer zijn als we die ervaring en kennis niet zouden kunnen doorgeven aan jongere collega's.
23.04.2021   •   Tekst en foto's: Bernhard, foto linksboven: copyright Stephane Biebuyck   •   Opmaak: IDW   •   Vertaling: AVP

Waterloo - Moveweek 2019

Stockeu - Stavelot

Bernhard
Bernhard en zijn familie