Wel uitstel, geen afstel

 

Hlinka, Jan voorzitter van ECSA:

Ik doe sinds 2011 elk jaar mee aan de 20 km van Brussel en het was erg teleurstellend toen die in 2020 werd afgelast vanwege de wereldwijde pandemie. Voor mij was het dus geen probleem dat de race was uitgesteld van mei naar september, want hij ging nu wel door. Eerst voelde het wel wat onwennig , hoewel we dat samenzijn allemaal zo lang hebben moeten missen. Toch was het een heel gelukkig gevoel om tussen zoveel mensen in het startvak te staan wachten en de geweldige sfeer van zo'n grote race op te snuiven."

Was alles goed georganiseerd in verband met Covid-19, Jan?

Absoluut ja, zeer goed georganiseerd zodat de deelnemers zich veilig konden voelen. Het was een extra belasting voor de organisatoren maar alles is zeer vlot verlopen.

Ik hoop dat de race volgend jaar georganiseerd kan worden en dat we elkaar dan eind mei weer ontmoeten."

Belgische organisator en collega Eric Dubar: 

Ja, in overleg met de Stad Brussel en het Brussels Gewest hadden we beslist om de deelnemers het Covid Safe Ticket te laten voorleggen. Dit hield ons ECSA-team van Belgische, Tsjechische, Franse, Duitse en Nederlandse collegas echter niet tegen om in collegiaal en vooral vriendschappelijk verband het beste te geven van zichzelf in deze wedstrijd.

 

Prachtige resultaten neergezet

 

En of ze het beste van zichzelf gaven! Onze Franse collega Geoffrey Le Déan kwam met zijn 1:04:54 op de 15e plaats terecht van de 20.000 deelnemers. Dit was meteen de beste tijd van het internationale douaneteam (ECSA). Ook onze Belgische collegas Pierre Agnoli en Tom Camps zetten een bijzondere tijd neer. We vroegen beiden hoe lang ze het hardlopen al beoefenen en wat ze zo leuk vinden aan het deelnemen aan de 20 km van Brussel onder de ECSA-vlag.

Pierre, tewerkgesteld als attaché op de luchthaven van Bierset:

Ik begon met hardlopen in 2007. Ik rende voor mijn eigen plezier. Mijn voorliefde voor joggen groeide, maar ik nam pas voor de eerste keer deel aan wedstrijden in 2011. Sindsdien ben ik ingeschreven in de Challenge l'Avenir Verviers. Ik probeer zo veel mogelijk races te doen gedurende het jaar.

Zo vind ik het leuk om de AAD&A te vertegenwoordigen en samen te lopen met collega's uit de hele EU. In 2017 heb ik deelgenomen aan het hardloopevenement in Tsjechië. Het was een geweldige ervaring omdat ik de prima sfeer binnen ECSA ontdekte. De 20 km van Brussel is ook aantrekkelijk vanwege de sfeer en de omvang van het evenement. Ik voel me comfortabeler op kortere afstanden, maar deze uitdaging maakt de motivatie groter. 

 

Tom, die als fiscaal deskundige werkt voor Operaties Controle Geel vertelde ons het volgende:

 Vroeger heb ik altijd gevoetbald, maar nooit echt aan hardlopen gedaan. Fietsen was de laatste jaren mijn meest uitgevoerde hobby. Sinds de zomer van 2018 ben ik stilletjes terug beginnen lopen. Eerst heel rustig om kwetsuren zo veel mogelijk te vermijden. Als dit dan na een tijdje beter en beter begint te gaan, wordt het wekelijks lopen een automatisme en sla je niet graag meer een training over. Vanaf dat ik vlot een afstand van meer dan 10 km afkon, werd het steeds leuker, omdat ik dan kon variëren van parcours. Eind oktober 2020 had ik voor mezelf een datum geprikt om eens een afstand van 21 km te lopen op mezelf of met vrienden, tegen een rustig tempo. De eerste keer 21 km halen, is toch een kleine mijlpaal, maar dit ging vlotter dan verwacht. Nadien ben ik wat meer gaan focussen op snelheid. Na een tijdje ondervond ik dat een redelijke tijd lopen op de 20 km door Brussel ook wel tot de mogelijkheden behoorde. 

Voor mij was het de eerste keer dat ik deelnam aan de 20 km van Brussel. Dus een ontdekking. Zonder een Covid Safe Ticket kon je wel niet mee doen. Bij de start was het even drummen, maar nadien viel het snel uit elkaar. Bovendien was het een buitenactiviteit en dat scheelt wel. Onveilig heb ik me niet gevoeld.

Het was leuk onder de ECSA-vlag mee te lopen, omdat je op deze manier ook andere collega's leert kennen die dezelfde hobby uitoefenen. Ik had me al een paar keer ingeschreven voor een andere ECSA-activiteit, maar werd nog niet geselecteerd. Nu heb ik toch een idee welke gezichten erachter zitten en hoe alles in zijn werk gaat.

Jan, waren de resultaten van de ECSA-leden op de 20 km in Brussel beter dan in voorgaande jaren of slechter?

"De resultaten van onze ECSA-lopers waren absoluut verbluffend. Dit bewijst alleen maar dat onze ECSA-collega's uit onze lidstaten zelfs tijdens de corona lockdowns niet zijn vergeten te trainen en zichzelf in een uitstekende vorm hebben gehouden."

European Customs Sports Association


20 km van Brussel

In het Jubelpark te Etterbeek stonden 44 leden van de European Customs Sports Association (ECSA) die zondagmorgen 12 september samen met duizenden andere lopers in de startblokken voor een wedstrijd van 20 km doorheen Brussel.
Uiteindelijk hebben 16.357 runners de finish gehaald. Wat een prestatie!

 Jan:  Ik wil ook graag vermelden dat ik alleen maar hoop dat we 'We Are Back' kunnen zeggen en onze ECSA-activiteiten zo snel mogelijk weer volledig kunnen hervatten. De ECSA is in 1992 in Londen opgericht, dus volgend jaar vieren we het 30-jarig bestaan van onze vereniging en deze viering moet 'in persoon' op onze sportevenementen plaatsvinden en niet online."

 

Dat zou inderdaad super zijn, Jan.

Veel succes nog en aan alle deelnemers uiteraard nog EEN DIKKE PROFICIAT.

22.10.2021   •   Tekst: Jan Hlinka, Eric Dubar, Tom Camps, Pierre Agnoli, AVP   •   Groepsfoto: Ines Kouijzer, andere: Schakelarchief

Collega Wim (l) en
ECSA-voorziter Jan Hlinka (r)

Collega en organisator Eric Dubar

Collega Wim (l) en ECSA-voorzitter Jan Hlinka (r)
Collega en organisator Eric Dubar