Rekkem - E17
Rekkem - E17
Rekkem - E17
Inbreker geklist in Roeselare
Rekkem - Delorsplein - Rue de la Douane
Rekkem - Donckaertstraat
Rekkem - Delorsplein Rue de la douane

We dragen ons steentje bij

Ook de douane draagt bij om de crisis onder controle te brengen. Of het nu gaat om de grenzen en buitengrenzen te bewaken, de bedrijven te helpen om door deze crisis heen te komen, de medische sector te ondersteunen door medische alcohol te denatureren of mondmaskers te verifiëren die ons land binnekomen… we dragen allemaal ons steentje bij.
Verschillende douaneteams werden, naast het volbrengen van hun gewone taken, ook ingezet om de federale politie bij te staan bij de grenscontroles die terug ingevoerd werden als coronamaatregel.
Collega’s van de teams COW Aalst, Gent, Oostende, Roeselare en Zeebrugge (Bewaking en Maritieme Brigade) leverden bijstand aan de grens met Frankrijk, zoals in Rekkem en Adinkerke.
Een collega uit Roeselare ging spontaan in op onze algemene vraag om berichtjes toe te sturen van op het terrein. Hij vertelt:
"Qua inzet bleef Roeselare nog steeds een zeer divers team. Hoewel sommige taken inderdaad even op een laag pitje stonden, bleven wij nog vele taken uitvoeren. Zo deed EMT Roeselare nog steeds wegcontroles, accijnstaken (vernietigingen en denaturatie), verificaties en controles op de luchthaven Wevelgem.

Sinds 27 maart 2020 namen mijn team en ik deel aan de grenscontroles te Rekkem, waar wij samen met de federale politie controles uitoefenden op iedereen die België wilde binnenkomen. Onze diensten kenden elkaar al langer omdat we al verschillende acties samen hebben gedaan. Zo werkten we bijvoorbeeld vlot samen tijdens de grenscontroles na de aanslagen in 2016.

 

Ons team leverde in een ochtend- en een late ploeg twee medewerkers die de politie ter plaatse versterkten. Vanaf 30 maart 2020 was er in Rekkem ook ondersteuning van de collega’s uit Zeebrugge en Aalst. In Adinkerke waren de teams uit Oostende, Gent en ook Zeebrugge aan de slag.

 

Dankzij de afsluiting van de grens konden wij enkele andere taken zelfs beter uitvoeren. Door de dagelijkse samenwerking met de politie kregen we immers meer informatie. Zo kregen we een melding van de politie dat hun nachtploeg een voertuig had tegengehouden omdat het te zwaar geladen was. Nu bleek dat de betrokken personen water waren gaan halen in Frankrijk.
De politie vroeg zich af of dit ook een overtreding was op accijnsgebied. De persoon kreeg daardoor bovenop zijn boete van overlading ook een boete van ongeveer 1.000 euro voor de ontdoken rechten.

‘Wij bieden en krijgen steun’
‘Meer duidelijkheid aub?’

 


Het beste voorbeeld zijn de menselijke situaties die zich niet zomaar vastleggen in de huidige regels. Gescheiden ouders waarvan de kinderen in België én in Frankrijk wonen, zagen de grens plots als een grote hindernis. Dat was ook zo voor de verplegers die over de grens heen werken of mensen die in dezelfde straat wonen maar plots gescheiden waren van elkaar.

Een voorbeeld van zo’n twijfelgeval betrof het verhaal van een Franse man die zijn zoon wou gaan ophalen in Amsterdam. Deze zoon werd plots geconfronteerd met het oude Europa terwijl zijn Erasmus juist een baken is van het nieuwe Europa. De zoon wou immers Europa verkennen en besloot in Amsterdam te studeren. Een veilige keuze want vanuit Noord-Frankrijk sta je immers in drie uur in Amsterdam. Corona vormde deze simpele tocht van drie uur echter om in een heuse onderneming. De man dacht om gewoon naar Amsterdam te rijden, maar werd aan de grens tegengehouden. Hij had spijtig genoeg geen bewijs bij om zijn verhaal te staven. Gelukkig passeerde hij enkele uren opnieuw maar dan mét de nodige bewijzen zodat hij zijn zoon alsnog kon ophalen.
'Moeilijke menselijke situaties’

Enkele uren later merkte ik echter dat mijn collega een voertuig aan de kant zette en overdroeg aan de politie en dat het om dezelfde man bleek te gaan. Gelukkig had mijn collega hem onmiddellijk herkend. Onze schilder was terug aan de grens en wou met hetzelfde gezelschap richting België. Ditmaal om ze af te zetten aan het station zodat ze naar Nederland zouden kunnen terugkeren.
Hij had er echter niet op gerekend dat het nog steeds dezelfde shift was die werkte...
Uiteindelijk kreeg hij bovenop zijn uitwijzing naar Frankrijk ook een pv aan zijn been.

‘De controles zijn echt nodig’

 

Toen we terugkeerden van een shift aan de Franse grens, werden mijn collega en ik in Roeselare tegengehouden door een burger. Die claimde dat er iemand in zijn bestelwagen wou inbreken, maar dat die kon vluchten. Wij besloten om onmiddellijk de achtervolging in te zetten. En met resultaat, want wij konden hem tegenhouden én identificeren. We contacteerden vervolgens de politie en die nam de zaak over. De persoon stond blijkbaar al gekend voor diefstal, maar ook voor geweld. De inbreker poogde wellicht zijn kans in de foute veronderstelling dat er minder controle ging zijn… Hij had echter niet op de douane gerekend!"

Een anekdote in de zijlijn’
Tekst en foto’s A.W. – EMT Roeselare
Het coronavirus

Rekkem - Delorsplein Rue de la douane

Rekkem - Donckaertstraat

Rekkem - Delorsplein - Rue de la Douane

Rekkem E17

Dat deze controles echter nodig waren, bewijst een andere casus. Drie personen in een voertuig kwamen aan op het dispositief te Rekkem. Zij haalden enkele papieren boven en beweerden op weg te zijn naar hun werk. Ze zouden schilderwerken uitvoeren in België. Toen we de papieren bekeken, waren die allemaal al zeer gedateerd. Het ging om een kleine werf die al gestart was in 2017. Daarnaast hadden ze geen materiaal noch vuile kleding bij, maar de baas verklaarde dat alles reeds ter plaatse was.
Na overleg met de politie werd beslist om het voertuig terug de grens over te begeleiden en ze dus naar Frankrijk terug te sturen.

Inbreker geklist

De collega’s die ter plaatse waren, controleerden de beweegredenen van de mensen die ons land wilden binnenkomen. Als ze een inbreuk vastlegden, namen ze een verklaring af. Vervolgens werden de overtreders door de politie uitgenodigd voor verhoor en die maakte de nodige documenten over aan het parket.

Dit klinkt op zich eenvoudig, maar zoals zo vaak was de realiteit een pak ingewikkelder. We moesten constant afwegingen maken en overleggen met collega’s, zowel bij politie als de douane. Al snel konden we ons vinden in de oproep van de politie in de media om meer duidelijkheid.