In de kijker:

de schrijver Stefaan Verfallie
Collega Stefaan Verfallie, tewerkgesteld bij de dienst ABC/SBC te Roeselare, werkt momenteel aan zijn boek "Vluchtroute", een spannende oorlogsroman waarin Hannah, een jonge Joodse vrouw, de hoofdrol krijgt.
Stefaan, je bent met dit boek niet aan je debuut toe, is het niet?

Neen, ik debuteerde in november 2017 met jet verhaal over een jonge joodse vrouw "Hannah Levi", die tijdens WO II in de armen van de Duitse majoor Ratzinger belandt na haar mislukte huwelijk met de industrieel Jacques Chevalier. Ratzinger wil niet dat ze als Jodin in het vizier komt van de nazi's en laat haar naam schrappen van de Joodse lijst opgesteld door de Sicherheitsdienst. De grote vraag is echter of de majoor haar ook kan beschermen tegen de Jodenvervolging....

Waarom is het een oorlogsverhaal geworden?

Omdat je uit een oorlogssituatie zoveel ideeën kan putten om je verhaal te voeden. In mijn eerste boek verwerkte ik ook enkele historische feiten, zodat de lezer sommige gebeurtenissen binnen het verhaal beter zouden kunnen plaatsen. Een Nederlandse recensent vond dit echter heel storend en daarom heb ik dat ook weggelaten in "Vluchtroute".

Was het oorspronkelijk je bedoeling om dit verhaal over meerdere boeken te spreiden?

Neen, ik bedacht voor het verhaal van Hannah Levi een open einde, zonder verdere bijbedoelingen. Ik vond dit boek op zich een sterk verhaal hebben. Het waren echter de lezers zelf die me vroegen: "Het is een vlot geschreven en spannend boek, maar wat gebeurt er verder met Hannah?" Deze reactie had ik niet verwacht en eerlijk gezegd zag ik ook wat op tegen alle beslommeringen die komen kijken bij het uitgeven van een boek.
"Mijn dochter prijkt op de cover, zij het wel met een zwarte pruik om nog meer te doen uitschijnen dat het om een Joodse vrouw gaat."
Hoe zo?

Wel ik heb wat plaatselijke bekendheid verworven met mijn schilderijen en als muzikant, maar de schrijverswereld was totaal nieuw voor mij en daar komt heel wat bij kijken.

Ik schreef dus na het beëindigen van "Hannah Levi" vijf uitgeverijen aan, maar kreeg, bijvoorbeeld, als antwoord dat het boek niet in hun concept paste. Ik besliste dan maar om het zelf uit te geven. Ik vond een drukkerij in Enschede maar even later zat ik wel met een karrenvracht boeken thuis. Dus ik vatte het idee op om het boek "Hannah Levi" te koop aan te bieden bij 300 bibliotheken. Dat is voor iets meer dan de helft gelukt. Ik slaagde er uiteindelijk ook in om een afspraak te maken met de productmanager van "De Standaard". Hij was gelukkig meteen overtuigd en we gingen akkoord om mijn boek in alle Standaard-boekhandels van West-Vlaanderen te leggen;
Ook in Nederland was ondertussen de verdeling van mijn boeken geregeld via het "Centraal Boekenhuis".

Toch gebied de eerlijkheid me te zeggen dat je niet moet gaan schrijven om er rijk van te worden. Ik ben gelukkig uit de kosten geraakt. De eerste maand na het verschijnen van het werk, verkoopt het boek goed. Naarmate echter de tijd verstrijkt, zie je de koopcijfers dalen.

Toch kwam het vervolgverhaal er?

Ja, mijn lezers hebben me overtuigd. Het boek van "Hannah Levi" telt 230 pagina's, maar "Vluchtroute" is dubbel zo dik geworden.

Dat tweede boek "Vluchtroute" is dus ook al klaar, je hebt dus geen gebrek aan fantasie?

Bij aanvang wist ik enkel dat de vluchtroute van Hannah zou starten in Parijs - daar waar het vorige boek eindigt - en dat ze met haar majoor Ratzinger naar Zwitserland zou trekken.
Maar, als ze kiest voor de Duitse officier als Jodin... brengt ze haar leven dan niet in gevaar?

Daar wilde ik met mijn verhaal naartoe, de rest volgde gewoon.... Uiteraard haalde ik veel inspiratie in historische zaken - zoals over het Vichy-regime - waarover ik gelezen heb, plaatsen in Frankrijk waar we jarenlang de vakantie doorbrachten enz.

Eind juli was ik klaar met het laatste hoofdstuk van "Vluchtroute", maar dan moest ik het boek nog volledig herlezen en bewerken. En nu ben ik opnieuw op zoek naar een goede uitgever.

Kunnen onze lezers de boeken ook bij u kopen?

Ja, dat kan zeker. Ze moeten mij een e-mailtje sturen op het volgende adres: stefaan.verfallie@skynet.be. De prijs van mijn tweede boek zal zeker niet duurder zijn dan €25. Het is ook niet echt nodig om het eerste boek gelezen te hebben, om het verhaal in het boek "Vluchtroute" te kunnen volgen.

Tot slot, wat begeestert jou om te schilderen, muziek te maken en boeken te schrijven?

Iets maken uit het niets, dat geeft me voldoening. Niet snel, snel want ik ben een man van lange adem, maar ik houd dat ook vol. Bij het schrijven legde ik mezelf de discipline op om elke dag met de hand minstens twee uurtjes te schrijven. Op vrijdag typte ik het dan uit op de computer. Ik haal uit deze hobby's veel energie; Creëren verrijkt je leven.

Stefaan: "Het is fijn hier te werken. Ik blijf zelfs nog een jaartje langer. We hebben goed draaiende teams, met enkele fijne collega's die de kar willen trekken."
Stefaan ook schilder en muzikant
Plaatselijk, hier in Kuurne en omstreken, heb ik wel enige bekendheid als schilder en als muzikant. Voor mijn schilderijen laat ik me inspireren door de drippings van Jackson Pollock. Mijn werken zijn echter nauwelijks te verkopen want ze zijn te groot (5m op 2,5m) of ze zouden moeten terecht kunnen in een kasteeltje (grinnikt). Ik schilder dus echt voor mezelf.

Vroeger speelden we in een zelf opgericht coverbandje en traden regelmatig op. Op een bepaald moment verliet onze steengoede zangeres Shana onze groep, om lessen in zang- en acteren te volgen aan het conservatorium te Brussel. Ondertussen treedt ze onder meer op in musicals geregistreerd door Stany Crets. Zonder haar was het nooit meer hetzelfde en met pijn in het hart hielden we er dan ook mee op. Waar ik nu van geniet is om tijdens de zomer de buren uit te nodigen in onze tuin. Ze brengen dan zelf hun drankjes mee en ik speel wat gitaar. Dat gebeurt allemaal heel spontaan en ik geniet ten volle van deze momenten.Tekst en foto's: Anne Van Puymbroeck en Cover boek "Vluchtroute"

Opmaak: Ilse De Witte

 

Stefaan Verfallie
Cover van het boek "Vluchtroute"
Collega's in Roeselare
Collega's in Roeselare