ABC Leuven en Controle DA Tienen slaan de handen in elkaar
Ook AB Inbev in Leuven wilde op 25 maart 2020 haar steentje bijdragen in de strijd tegen het coronavirus en ethanol vervaardigen in hun proefbrouwerij. Een lovenswaardig initiatief dat dankzij de hulp van onze collega’s van ABC Leuven en DA Controle Tienen bijzonder snel kon gerealiseerd worden.

Schakelmedewerkster Sofie Didden van ABC Leuven wil samen met haar collega's van deze gelegenheid gebruik maken om  het team van Controle DA Tienen van harte te danken. Luister even mee naar haar verhaal:
Sofie: “Bij Inbev rijpte het idee tot produceren van ethanol rond 19 maart. Vijf dagen later brachten zij ons team in Leuven hierover op de hoogte. Wij vonden dat ook een supergoed idee, maar het was ons niet meteen duidelijk op welke manier de ethanol zou gedistilleerd worden: 'Wilden ze dat gaan doen aan de grote de-alcoholisatiekolom in de brouwerij zelf?' Om wat meer klaarheid te scheppen, stapten we bij de brouwerij af en na enkele gesprekken met verschillende verantwoordelijken werd het duidelijk dat de distilleerkolom in de proefbrouwerij zou aangewend worden om ‘dagelijks’ ethanol te produceren. Deze stookinstallatie was echter jaren voordien goedgekeurd en verzegeld, maar nooit in gebruik genomen. Bovendien was er ondertussen een personeelswissel geweest en was er op het moment van ons bezoek niemand in de proefbrouwerij die genoeg accijnskennis had. Een hele uitdaging dus om dit entrepot snel werkzaam te krijgen…”


Met verenigde krachten


De initiatiefnemers van AB Inbev lieten zich echter niet meteen uit het lood slaan en drongen er bij onze collega’s op aan om een onmiddellijke opstart van hun activiteiten mogelijk te maken. Hoe het team ABC Leuven dit project ook genegen was, vond ze het toch zeer belangrijk dat het proces enkel van start kon gaan als de productie accijnstechnisch correct zou verlopen evenals het bijhouden van de noodzakelijke geschriften.

Bovendien waren zij gebonden aan telewerk vanwege het coronavirus; ze moesten dus een beroep kunnen doen op een interventieteam van 1ste lijn. Ze contacteerden de collega's van DA Controle Tienen.N.v.d.r. Wij willen Sofie ook graag bedanken voor haar toffe reactie en haar uitgebreid schriftelijk verslag.
Voor beide teams ook onze welgemeende felicitaties.
Sofie: “Nu, deze collega’s waren echter vanwege de coronamaatregelen ook maar beperkt inzetbaar en de verificaties en opdrachten die die morgen gepland stonden, moesten eerst doorgaan. Maar, teamchef Stefan Hex beloofde dat hij samen met zijn team diezelfde middag nog zou langsgaan bij de brouwerij, zodat zo snel mogelijk de productie van ethanol kon opgestart worden.

Dat deden ze ook! Ze verstrekten uitvoerig uitleg over de in te dienen stookaangifte, de bij te houden gegevens en er werden duidelijke afspraken gemaakt tussen de proefbrouwerij en 1ste lijn aangaande werking en controle. Die namiddag nog werd onder hun begeleiding de eerste productie al opgestart!"

De eerste productie verliep niet feilloos en een nauwe opvolging was nodig. De collega's van Controle DA Tienen hebben aan zo een nieuwe, dagelijkse producent van ethanol de handen vol. Het distilleren duurt ongeveer 8 uur en start vaak pas op in de namiddag.  Maar, momenteel kunnen de apothekers van Vlaams-Brabant bijna dagelijks bij de brouwerij terecht om een portie ethanol af te halen die als basis kan dienen voor hun handgels.


Een pluim en een dankuwelSofie: “Deze puike prestatie, zeker onder deze bijzondere omstandigheden, verdient een pluim. De collega's van Tienen zijn er ook nu voor ons, ondanks de lagere bezetting door corona en de bijstand aan de collega's van Hasselt bij de grenscontroles.
Jammer dat we in Leuven binnenkort afscheid van dit team moeten nemen. Door de sluiting van hun gebouw worden ze vanaf 1 juni in andere diensten geïntegreerd en de meesten van hen in Hasselt. En toch blijven ze zich gemotiveerd inzetten en lijken ze nog dichter bij ons te staan dan voor corona. 
Bovendien lijkt een oprechte 'dankuwel collega's' hier ook op zijn plaats, niet enkel voor het verhaal van Inbev, maar ook voor hun dagelijkse inzet . Hun taken zijn immers niet geminderd in deze coronatijden."
Foto achtergrond: Pixabay free images
foto boven: Public Domaine Pictures via  Pixabay free images