Om zeven uur in de ochtend melden de collega’s van Controle Antwerpen 2 zich aan bij een Sorteercentrum van een gekende koerierdienst voor een routinecontrole op de postpakketten.
Postpakketten controleren
Tom: “De insteek van deze controle is vergelijkbaar met een controle openbare weg. De colli worden met een vrachtwagen naar een verdeelcentrum gebracht. Daar worden ze uitgeladen, gesorteerd en vervolgens in bestelwagens gestoken voor onmiddellijke rechtstreekse aflevering. Vandaag werken we samen met de collega’s van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

 

Pakje met 3 zaadjes cannabis

Het bezitten, gebruiken of verhandelen van cannabiszaden die leiden tot cannabisplanten met een gehalte van meer dan 0,2 % THC is strafbaar! Deze zending werd in beslag genomen.

 

Een kartonnen doos met verschillende verpakkingen met “bevroren” vlees.

Toen de collega van FAVV een thermometer in de doos stak, gaf die 16°C aan. Dus duidelijk niet voor consumptie geschikt. FAVV gaf het bevel tot vernietiging van deze zending
.
Tom: “Veel burgers gaan er verkeerdelijk vanuit dat ze accijnsgoederen met vrijstelling van accijns mogen kopen omdat het voor persoonlijk gebruik is. Dat is echter alleen van toepassing als je de goederen zelf transporteert wat in deze tijden van e‑commerce en het gemak dat daarmee gepaard gaat door de burger weleens als onredelijk wordt ervaren. Er gaat echter veel geld aan de Belgische Schatkist verloren, dat onterecht ten goede komt aan de Schatkisten van onze buurlanden.

Onze insteek is echter niet de aankoper te treffen en te beboeten omdat die in de meeste gevallen ter goeder trouw handelen. Een uitzondering die we daarop maken is wel zendingen die bestemd zijn voor ondernemingen die handel drijven in die goederen of ze onder btw-vrijstelling aankopen als relatiegeschenk.

We gaan dus kijken of die accijnsgoederen en -producten binnenkomen met de nodige geleidedocumenten. En dat is vaak niet in orde. Het onderscheid tussen witte, grijze en zwarte circuits is op dat vlak heel moeilijk doordat betrokken firma’s niet de moeite nemen om de nodige verwijzingen op te nemen in de bestelbons/pakbons/facturen.De bedoeling van de controles is vooral dat de witte circuits hun documenten correct invullen zodat steeksproefsgewijze controles de 2de lijnscontrole op de aangiften kunnen ondersteunen, het grijze circuit (diegenen die gedeeltelijk ook frauduleus verzenden) te kunnen identificeren en het zwarte circuit (diegenen die niets aangeven en echt frauderen) te kunnen aanpakken.
Dit alles om de belangen van de schatkist te vrijwaren én vooral ook onze lokale handelaren te beschermen tegen oneerlijke concurrentie vanuit onze buurlanden.”
Dan volgen een hele reeks vaststellingen op het ontduiken van accijnsrechten.

2 zendingen koffie

De eerste betrof 8 kg Celeste d’Oro Café Grand Cru Classé in pakken van 1000 gr. Het ging hier om een commerciële verzending van koffie tussen ondernemingen, ieder gevestigd in een andere lidstaat. Het verplichte geleidedocument ontbrak.

De verschuldigde accijns van 0,2502 euro/kg was in dit geval niet zo spectaculair. Maar het feit dat men een boete verschuldigd is van minstens 625 euro omdat men probeerde om de verschuldigde accijns te ontduiken, samen met nogmaals een boete van minstens 625 euro wegens het ontbreken van een geleidedocument, dikt stevig aan.

Zeker wanneer onze collega’s daarna nog eens 2 kilo van dergelijke koffie terugvonden zonder geleidedocument, op naam van dezelfde afzender zij het dan wel voor een andere geadresseerde. 
 
Daarbij komt nog een minimumboete van 625 euro vanwege het ontduiken van de verschuldigde accijns. Met bovenop een boete van 625 euro wegens het ontbreken van het verplichte geleidedocument
 

9 vaststellingen wijn

Deze zending bevatte 6 flessen Chateau Le Mayne Puisseguin Saint-Emilion 2018 van 750 ml
6 flessen alcohol van 750 ml = 4,5 liter = 0.045 hl
In totaal werden 9 (!) vaststellingen gemaakt voor de intracommunautaire verzending van wijn zonder geleidedocument. Hier volgen énkel de verschuldigdheden van 1 partij:
1 zending thee

1 x Twinings – Infusions Roseship – 62,5 gr
1 x Celestial Season – Lemon Zinger – 47 gr
verschuldigde accijns = 68,1339 euro per 100 kg

Ook bij de zending thee was de verschuldigde accijns verwaarloosbaar, maar aangezien die niet in beslag werd genomen, moest de verkoper nog btw betalen en een minimumboete van 50 euro, naast 2 keer 625 euro wegens het niet betalen van de verschuldigde accijns en het ontbreken van het geleidedocument.

We gaan vervolgens even verder in op enkele verschuldigdheden die de overtreders moeten betalen, want die lopen behoorlijk op.


Deze zending bevatte: 3 x 10 flesjes Jack Daniel’s Old No7 Brand Whisky 40 % van 50 ml

1 zending sterke drank

Naast de betaling van de ontdoken accijns, is deze overtreder ook verpakkingsheffing verschuldigd samen met 2 keer 625 euro wegens het niet-betalen van de verschuldigde belastingen en het ontbreken van een geleiddocument.

 

Deze controles blijken dus zeker hun nut te hebben, dankzij het scherpe oog en de vakkennis van onze collega's op het terrein.

 

 

Tekst: dit artikel werd samengesteld uit de verslagen die we mochten ontvangen van Tom en Silke, waarvoor onze oprechte dank

Foto's: Tom en Anne

 

 

 

1 zending fruitsap

 

Hier moest enkel een beetje verpakkingsheffing worden betaald, maar tevens 2 x 625 euro.

Accijnsberekening

Code

Accijns

Bijzondere Accijns

Niet Herbruikbare

Verpakkingsheffing

S101

0,000 EUR

74,9086 EUR

9,86 EUR

 

0,000 EUR

3,3309 EUR

0,4437 EUR

Accijnsberekening

Code

Accijns

Bijzondere Accijns

Niet Herbruikbare

Verpakkingsheffing

S403

223,1042 EUR

 2769,6886 EUR

 9.86 EUR

 

1,3386 EUR

16,6181 EUR

0,0592 EUR

Onze collega's moeten snel te werk gaan. Tientallen trolleys met postpakketten staan immers vertrekkensklaar. Ze kennen echter hun vak en halen er de risicovolle dozen en pakjes vlot tussenuit. Het (financieel) resultaat is absoluut niet slecht gezien de beperkte tijd: