1,5 ton cocaïne aangetroffen tussen bevroren vis
In Ecuador kon een drugshond de geur herkennen van cocaïne die verstopt zat in een container met bevroren vis. Het bleek uiteindelijk te gaan om 1,5 ton drugs. "De zending was bestemd voor België, de haven van Antwerpen in het bijzonder", vertelde de heer Bob Van Den Berghe van het Container Control Programma van de Verenigde Naties.
Bolletjesslikkers
Een man, die afkomstig was van de directe vlucht uit Cotonou, werd in Zaventem gearresteerd na een positieve urinetest. De CT-scan wees erop dat hij verschillende boleta's had ingeslikt. De 26-jarige man met de Nigeriaanse nationaliteit werd overgedragen aan de federale politie. Dit gebeurde eveneens met een andere slikker van Afrikaanse origine die van dezelfde vlucht kwam, nadat duidelijk werd dat ook hij bolletjes met drugs smokkelde via zijn lichaam.

Foto en bericht ons doorgestuurd door P.M. - Zaventem
Cocaïne aan de buitenkant van het schip
Aan de buitenkant van een kolenschip uit Colombia vonden duikers van de Nederlandse douane 30 kg gesmokkelde cocaïne terug. Het pakket zat in een stalen omhulsel dat aan de romp vastgemaakt werd met magneten. Of dat nog niet genoeg was, trof men in één van de ruimen van het schip ook nog eens een zwarte tas aan waarin 35 kg cocaïne verstopt zat. Men schat de totale straatwaarde van deze zending op 3,2 miljoen euro in. Dit keer speelden deze feiten zich niet af in Antwerpen maar in de Genste haven. Over de samenwerking van onze douaniers met de Nederlandse collega's hadden we het uitgebreid in ons artikel 'Nederlands duikteam helpt drugs zoeken'.
Foto: Stephane Biebuyck
Kleurrijke verpakte heroïne
2 kg heroïne vonden onze Zaventemse collega's terug in een zending uit Kinshasa die omschreven werd als "habitas et sac à main". Ze haalden uit het pakket verschillende kleurrijke pantoffels en een handtas. Bij nader onderzoek zat in elk voorwerp heroïne verstopt.
Foto's en bericht doorgestuurd door P.M. - Zaventem
1,3 ton cocaïne onderschept in de Antwerpse haven
Op kaai 913 in de Antwerpse haven draaide een vrachtwagen met oplegger de terminal op om een container op te halen. Vreemd genoeg hingen aan het voertuig reproducties van geschrapte nummerplaten. Hierop werden onze collega's en de politie opgeroepen voor verder onderzoek. In de bewuste container trof men niet minder dan 20 sporttassen aan gevuld met cocaïne. In totaal betrof het een hoeveelheid van 1.374,80 kilogram. De drugs werden in beslag genomen en de chauffeur werd opgepakt.
5 handgemaakt asbakken
Vijf asbakken, verzonden van een vals adres in België, bleken te zijn vervaardigd uit ruwe MDMA (de werkzame stof in xtc) bedekt met een laagje plastic. Dat ontdekten onze collega's van de GAD Zaventem toen ze het pakket aan een nader onderzoek onderworpen. De beschrijving van de zending was vijf "handgemaakte asbakken" zonder douanewaarde. De zending werd vernietigd.
Foto's en bericht doorgestuurd door P.M. - Zaventem
Steeds vaker cocaïne op weg naar Antwerpen al onderschept in land van verzending
117 koffers met 2.903 pakjes cocaïne van ongeveer 1 kg en verstopt in een container met bananen werden in beslaggenomen tijdens een operatie van de Drug Control Police in Costa Rica.
Een lading van 1,6 ton cocaïne werd in Colombia onderschept in 3 containers met suiker.
In Brazilië haalden politie en douane 472 kilogram cocaïne uit grote tassen met ijzererts.
Drugshonden van de Anti-Narcotica Politie in Ecuador ontdekten in een container op een vrachtschip 1,4 ton cocaïne. Nochtans hoopten de smokkelaars mens en dier te misleiden door de drugs te omzwachtelen met bruine verpakkingstape en dan te verstoppen tussen bevroren vis.
En tot slot werd in Santa Domingo door leden van de Nationale Directie Drugsbestrijding 673 pakken drugs aangetroffen tussen een lading cacao. Ze vermoedden dat het ging over cocaïne bestemd voor België. Verder onderzoek zal uitwijzen of zij het bij het rechte eind hebben. Ook deze lading werd in beslag genomen.
Waar sokken al goed voor zijn
"Simpel", moet een Belgische drugsmokkelaar gedacht hebben toen hij 2000 xtc-pillen (!) verstopte in één paar (!) sokken en verzond naar Nigeria. Hij gaf het postpakketje aan met de vermelding 'geschenk, kleding'. Toch was hij onze collega's in Zaventem niet te slim af. Hij had geen vals adres mogen opgeven in België. Dat zet douaniers nu eenmaal aan om dingen verder te onderzoeken.
Bericht doorgestuurd door P.M. - Zaventem
Bob Van Den Berghe
Foto: A.V.P.