Faroek Özgünes filmt bij douane

Faroek Özgünes en zijn filmploeg zakten af naar GIP LO en filmden verschillende collega’s. Zij maakten een reportage over de cocaïneproblematiek in Antwerpen. De Telefacts-uitzending (VTM) is uitgezonden op 22 september 2020 en kun je hier herbekijken.
Weer meer dan een ton cocaïne onderschept

In het weekend van 15 augustus 2020 konden onze collega’s weer de hand leggen op een grote hoeveelheid cocaïne. Een partij van 1.021 kg  drugs, met een straatwaarde van 50.000.000 euro, zat verstopt tussen een lading zand dat met een schip uit Ecuador werd ingevoerd in de haven van Antwerpen.
Vruchtbare controleactie door collega’s

De politie van politiezone Tongeren/Herstal voerde een verkeerscontrole uit op zwaar vervoer. De collega’s van Controleteam Op de Weg van Hasselt en de ADR-inspectiediensten verleenden hierbij hun medewerking.

Onze collega’s wisten 9.514 euro te innen aan achterstallige verkeersboetes. Zij stelden ook vast dat 3 tractoren rondreden met rode diesel. Die chauffeurs dienden elk een boete te betalen van 1.250 euro.

Toen de politie één van de vele voertuigen controleerde, zagen ze naast de bestuurder een mes binnen handbereik liggen. Ze onderwierpen de man aan een speekseltest en die bleek positief. Hij droeg ook speed bij zich.  Bovendien stelden onze collega’s vast dat de man ook nog 5.748 euro aan boetes moest betalen. Aangezien hij dat bedrag niet onmiddellijk kon vereffenen, namen onze collega’s de wagen in beslag.

Het bericht werd ons bezorgd door collega K.V.
Steeds meer vrouwelijke douaniers

Volgens een jaarrapport van de Werelddouaneorganisatie (WDO) zijn er wereldwijd in totaal 830.000 douaniers. Ruim 1/3 ervan zijn dames. 15% van de topfuncties wordt eveneens ingevuld door een vrouw. Er is dus nog ruimte voor verbetering, maar de trend is in ieder geval gezet.

Bron: flows – 28 augustus 2020 -
Melanie De Vrieze
Dankzij Belgische hulp

Begin september heeft de FIOD, de Opsporingsdienst van de Nederlandse Belastingdienst,  in de Rotterdamse haven ruim 11 miljoen illegale sigaretten in beslag kunnen nemen. Daarin zijn ze geslaagd dankzij de hulp van onze collega’s van de  Administratie Opsporing Antwerpen, FTA-SIG (fraude team accijnzen sigaretten)!

Door te verhinderen dat de sigaretten op de Nederlandse markt zouden terechtkomen, is meteen ook voorkomen dat de Nederlandse schatkist een bedrag van circa drie miljoen euro aan accijns zou ontlopen.  Alle sigaretten zijn inmiddels afgevoerd en worden vernietigd. Verder onderzoek is ingesteld.

Bron: Nederlandse Belastingdienst
Eerste akkoord verlaging invoerrechten in 20 jaar

Voor het eerst sinds 20 jaar zijn de VS en Europa akkoord om een verlaging van douanerechten op importgoederen door te voeren. Levende en bevroren kreeften uit de VS zullen zonder betaling van taksen kunnen ingevoerd worden in Europa. Anderzijds zullen de te betalen rechten op de invoer van oppervlaktepreparaten, bepaalde bereide maaltijden, kristallen glaswerk, aanstekers en drijfgaspoeders gehalveerd worden als Europa deze producten de VS invoert. Hiermee hopen beide partijen de bestaande handelsspanningen op te heffen die ontstonden toen president Trump de tarieven voor Europees staal en aluminium verhoogde.

Bron: Flows – 24 augustus 2020 – Melanie De Vrieze
5,5 kg ketamine in fotolijsten

Een koerierszending op de luchthaven van Zaventem, bestemd voor de VS, bevatte vijf fotolijsten. De zending werd aangegeven als "Fotografie, promotiemateriaal". Bij nader onderzoek vonden onze collega’s van het GAD-team echter dat elke kader volledig was gevuld met ketamine. In totaal ging het over 5,5 kg! De zending werd vernietigd.

Tekst en foto’s: collega P.M. van GAD-Zaventem
Foto: sipa via Pixabay.com
Foto: ksbaeg via Pixabay.com