Zeg niet zomaar hout tegen Dalbergia Latifolia

De Opsporingsinspectie Antwerpen heeft in de maand november 2020 een zending houten siervoorwerpen en kleinmeubelen afkomstig uit India in beslag genomen. Het betrof een partij van ongeveer 812 kg goederen uit Dalbergia Latifolia. Deze houtsoort is opgenomen in Annex B van de Verordening inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer. De invoerder beschikte niet over de vereiste invoervergunning.

 

Bericht en foto’s ons toegezonden door de collega’s van de Centrale Component Opsporing (de vroegere NOD)

Douane ontmantelt 5de illegale sigarettenfabriek in 2020

 

De Opsporingsdiensten van de Douane ontmantelden op 3 december 2020 in een loods te Koksijde een gloednieuwe, volledige productielijn voor de illegale aanmaak van sigaretten en namen in Veurne in een opslagplaats 4 miljoen namaaksigaretten in beslag.

 

Lees meer op financien.belgium.be

 

Voor enkele foto's kan u terecht op Instagram: douaneBE

Gearresteerd met bijna 500 kg cocaïne

 

Er was nog maar enkele weken voordien door de havenbedrijven een filmpje verspreid om havenarbeiders opmerkzaam te maken voor de gevaren die ze lopen wanneer ze zouden samenwerken met de drugsmaffia, toen de politie op kaai 869 in de haven van Antwerpen drie mannen kon arresteren. Ze worden ervan verdacht bewust een container met 500 kg cocaïne te vervoeren. Verder onderzoek volgt.

 

Bron: Het Nieuwsblad 18.12.2020 – door sare

4.000 xtc-pillen in blikken kippenbouillon

Onze collega’s van de GAD op de luchthaven van Zaventem wisten een postpakket te onderscheppen waarin 4.000 xtc-pillen verstopt zaten in 4 blikken kippenbouillon (instant poeder). De goederen werden aangegeven als keukenkruiden. Alles werd in beslag genomen.

 

Foto’s en bericht ons doorgestuurd door M.P. – GAD Zaventem

1,7 ton cocaïne onderschept in Aartselaar

 

Het parket meldde op 15 januari 2021 dat er een onderzoek liep naar containers die illegaal werden weggehaald van de kade door fraude te plegen met pincodes. Vervolgens voerde men de containers naar loodsen in de omgeving. Nadat men de aanwezige drugs eruit haalde, gingen die containers terug naar de respectievelijke terminals.

Op een bepaald ogenblik viel de politie binnen in zo’n verdachte loods in Aartselaar en betrapte 5 mannen op heterdaad. Op die manier kon 1,7 ton cocaïne onderschept worden.

 

Bron: Belga en De Standaard van 15 januari 2021

Inbeslagneming van meubelen vervaardigd uit rosewood

Wie meubelen koopt, staat er meestal niet bij stil dat deze wel eens vervaardigd zouden kunnen zijn uit een door de CITES-wetgeving beschermde houtsoort. Toch worden dergelijke houtsoorten, zoals bijvoorbeeld dalbergia sissoo, frequent gebruikt in de meubelindustrie.

De invoer van meubelen gemaakt uit een beschermde houtsoort is verboden, tenzij men beschikt over een CITES-vergunning.

 

De Opsporingsinspectie Antwerpen heeft in december 2020 ongeveer 4.786 kg meubelen uit dalbergia sissoo in beslag genomen. De invoer vond plaats zonder dat de nodige CITES-vergunningen daarvoor aanwezig waren. De zending, bestemd voor de Belgische markt, was afkomstig uit India, waar dalbergia ( rosewood ) wel vaker gebruikt wordt voor het vervaardigen van meubelen en handicrafts.

De goederen werden overgedragen aan de Cel CITES van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

 

Bericht en foto ons toegezonden door collega’s van de Centrale Component Opsporing (de vroegere NOD)

 

1,2 ton cocaïne gevonden in Luik

 

In een bedrijf gevestigd op een rivierterminal aan de Maas in Luik, werd 1,2 ton cocaïne gevonden tussen een gearriveerde lading met zakken cement. Men vermoedt dat de partij uit Brazilië komt. Verder onderzoek volgt.

1.400 verpakkingen cocaïne onderschept in Panama

 

Meer dan 1.400 verpakkingen cocaïne werden door de Nationale Politie in beslag genomen in een haven van Colón (Panama). Uit onderzoek bleek dat de container uit Guatemala kwam en dat deze via Panama bestemd was voor België. Volgens deskundigen zou de hele partij een waarde hebben van 89,9 miljoen dollar of 74.143.657 euro.

 

Bron: Incautan más de 1,400 paquetes de cocaína en un puerto de Colón | Panamá América (panamaamerica.com.pa)

Dat is dan 55.850 euro, mijnheer de smokkelaar.

Zeeuwse havenarbeiders werden vroeger niet verdacht van drugssmokkel, maar de laatste jaren bleek dat ook zij hun duit in het zakje deden. Of beter, zij verdienden er een flinke duit aan. In Vlissingen-Oost konden douane en politie vorig jaar 7.800 kilo drugs in beslag nemen.

Ze waren ervan overtuigd dat de criminelen hulp moesten krijgen vanuit de haven zelf. De politie kwam erop uit toen ze het berichtenverkeer tussen de betrokken havenarbeiders wisten te hacken. Volgens het parket hanteerden zij een prijslijst om klussen op te knappen voor drugscriminelen. Zo eisten ze 55.850 euro per persoon voor hulp bij drugssmokkel.

 

Bron: Flows 4 januari 2021 – Adrie Boxmeer

Foto: Lena Balk on Unsplash

 

Zeebrugse collega’s vinden 75 kilo pure cocaïne

Onze collega’s hebben in de haven van Zeebrugge opnieuw een lading cocaïne onderschept in een container, nadat ze op het einde van vorig jaar nog een recordvangst van meer dan 11 ton vonden. Dit keer gaat het om 75 kilogram pure cocaïne, goed voor een straatwaarde van meer dan 4 miljoen euro.

Weer een bolletjesslikker gepakt

Op de luchthaven van Zaventem hielden onze collega’s een Nigeriaanse passagier tegen voor bagagecontrole. In zijn koffer troffen ze enkele boleta’s aan met in totaal zo’n 580 gram cocaïne. De man wist te vertellen dat hij er ook had ingeslikt. Hij werd vervolgens opgepakt voor verder onderzoek.

 

Bericht en foto’s ons toegezonden door M.P. GAD Zaventem

Bron: Focus / WTV Nieuws 09/01/2021