Collega Sally te horen bij Peter Van De Veire

Op 7 mei ll. kon je onze hondengeleidster Sally aan het woord horen in de ochtendshow van de Grote Peter Van De Veire op MNM radio. Onze collega’s ter plaatse maakten in ieder geval enkele mooie kiekjes als herinnering en stuurden ze ook naar onze redactie om met jullie te delen.

 

Dank aan Sally, Ilse Eelen en de fotograaf

132 kilo cocaïne in container uit Antwerpen.

 

Nadat enkele douaniers in de haven van Montevideo enkele onregelmatigheden ontdekten bij de documenten en de verzegeling van een container met papierrollen uit Antwerpen, planden zij een fysieke verificatie. Die leidde tot de ontdekking van 132 kilogram cocaïne in bricks verspreid over 6 zakken.  Voor het schip bij hen arriveerde, had het al enkele andere havens aangedaan in de omgeving. Het was duidelijk dat de aangetroffen verzegeling niet de oorspronkelijke was. De zaak wordt verder onderzocht door de officier van Justitie voor verdovende middelen.

 

Bron : https://www.aduanas.gub.uy/innovaportal/v/22860/6/innova.front/aduana-incauta-132-kilos-de-cocaina-en-el-puerto-de- montevideo-procedente-de-amberes.html/

 

In, boven en onder het schip gekeken

 

Nadat onze Nederlandse collega’s informatie inwonnen over een vrachtschip dat toegekomen was in de haven van Vlissingen, kreeg hun duikteam de opdracht om het  eens grondig te inspecteren. Zo ontdekten deze collega’s onderaan de romp van het vrachtschip een metalen kist met 50 pakketten van 1 kg cocaïne. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd.

Bron : https://www.hvzeeland.nl/nieuws/44869-douaneduikers-vinden-50-kilo-cocaine-onder-vrachtschip/

Belgische boer verkleint een Frans dorp.

 

Een Belgische boer verplaatste een grenspaal die al twee eeuwen de grens tussen België en Frankrijk markeert  in Bousignies-sur-Roc. Hierdoor is het Franse dorp qua oppervlakte wat verkleind. ‘Maar niet genoeg om een diplomatiek incident te veroorzaken’, zeggen de betrokken functionarissen lachend aan beide zijden van de grens.

 

De boer kwam op het idee omdat hij ter plaatse moeilijk kon manoeuvreren met zijn tractor. Trouwens hij maakte meteen van de gelegenheid gebruik om ook zijn omheining te verplaatsen in het voordeel van Belgische grondgebied.

 

De Belgische burgemeester gaat de betrokken boer vragen de paal zo snel mogelijk terug te plaatsen, want de landbouwer heeft door zijn daad het Verdrag van Kortrijk geschonden dat sinds 1820 de Frans-Belgische grens markeert.

 

“Dit verhaal zou regelrecht uit de film ‘Rien à déclarer’ kunnen komen”, merkt collega Tom op die ons het artikeltje doorstuurde. 

Bron : https://www.francebleu.fr/infos/insolite/le-village-de-bousignies-sur-roc-plus-petit-depuis-qu-un-agriculteur-belge-a-deplace-la-borne-1619777502

43.000 euro aan openstaande boetes

 

Onze collega’s uit Limburg konden in Heusden-Zolder een personenwagen tegenhouden waarvan de bestuurder nog 43.000 euro aan openstaande boetes moest betalen. Zijn wagen werd alvast in beslag genomen.

 

Afbeelding van :

martaposemuckel via Pixabay

BLEU-pin

 

Ter herinnering van het 100-jarig bestaan van de BLEU (Belgisch Luxemburgse Economische Unie) krijgt iedere Belgische als Luxemburgse douanier een speciale pin, die u ondertussen al gekregen hebt of wellicht de volgende weken wel zal ontvangen. Er wordt gevraag om die vanaf 7 juli 2021 op te spelden. 

 

Bron: bericht ons toegezonden door adviseur Ilse Eelen.

10 Polen en 3 Poolse firma’s werden te Brugge veroordeeld voor de smokkel van ongeveer 10.000 000 sigaretten. De bal ging aan het rollen met de vaststelling van 5,3 miljoen sigaretten in een trailer in de haven van Zeebrugge.

Fikse rekening voor veroordeelde sigarettensmokkelaars

De veroordeelden kregen een boete van 126 miljoen euro waarvan 1,8 miljoen effectief naast een gevangenisstraf met uitstel van 4 tot 10 maanden. Aan onze administratie zijn ze geldboetes verschuldigd tot 25 miljoen euro, samen met de 2,5 miljoen euro aan ontdoken accijnzen.

Bron: Nieuws Focus/WTV 12/05/2021

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

Nieuw uniform voor Nederlandse collega’s

 

Ontwerper Mart Visser ontwierp een gloednieuw uniform voor de Nederlandse douaniers. Hij gebruikte hiervoor milieubewust gerecycled polyester en organisch katoen, maar had zeker ook oog voor het feit dat het uniform ‘lekker moet zitten’ en mooi oogt. Hij stapte af van de groene kleur die typisch was voor het 17-jarige oude uniform en koos voor donkerblauw. Onze Nederlandse collega’s zijn er in ieder geval opgetogen over, dus opdracht geslaagd.

 

Hoe het nieuwe uniform er precies uitziet, kun je hier bekijken.

 

Bron: Omroep Zeeland.

In een container met rubberen verpakkingsmateriaal en metaal vonden agenten van de anti-drugspolitie (PCD) te Costa Rica 460 kg cocaïne in een container die geselecteerd werd voor de scanner en bestemd was voor de haven van Antwerpen. Dit jaar is in Costa Rica al 6,9 ton cocaïne in beslag genomen in acht containers.

Bron : https://www.crimesite.nl/halve-ton-cocaine-op-weg-naar-antwerpen-gepakt/

Cocaïne op tijd onderschept

 

In Brazilië heeft men in twee containers in totaal een lading van 700 kg  cocaïne kunnen onderscheppen die bestemd was voor Antwerpen. De ene partij zat verstopt tussen machines met onderdelen, de andere in een lading planken. Diezelfde dag troffen onze Braziliaanse collegas in het motorcompartiment van een koelcontainer bestemd voor Rotterdam ook nog een dikke 40 kg cocaïne. Een vruchtbare dag!

Bron: Het Nieuwsblad 20/04/2021 door sare

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay 

PSA Antwerp heeft grote plannen

 

Terminaluitbater PSA Antwerp zal de huidige kaaimuur op de Europa Terminal (RO) over een lengte van 1.200 meter laten afbreken tegen het einde van dit jaar. Het is de bedoeling dat er in de toekomst schepen met  diepgang tot 16 m zullen kunnen aanmeren, waar dat nu nog een maximum is van 13,5 meter.

Bron : www.psa-antwerp.be

 

Foto: Arjan van den Berg on Unsplash