Recordvangsten: 23 ton cocaïne onderschept

In de haven van Hamburg troffen collega’s van de Duitse Zoll 16.174 kilo cocaïne aan in drie containers. De drugs werden verstopt in blikken plamuur.Toen de handel en wandel van een verdachte verder werd onderzocht, bleek die ook iets te maken te hebben met 11 containers die vanuit Panama onderweg waren naar de haven van Antwerpen. Zodra die arriveerden onderzochten onze collega’s de containers gevuld met ananas, makreel, inktvis en hout met de scanner. Zo troffen ze tussen de blokken hout 7.200 kilo cocaïne aan. Deze succesvolle recordvangst is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Federale Gerechtelijke Politie, Douane en het Openbaar Ministerie in Nederland, Duitsland en België. 

Bron:  https://www.om.nl/actueel/nieuws/2021/02/24/recordvangsten-23-ton-cocaine-onderschept

29.000 euro aan boetes betaald

We namen deel aan een grote actie o.l.v. Politie Zone Antwerpen en in samenwerking met veel andere partners zoals VlaBel, TSW (Toezicht Sociale Wetten), RVA etc. Er werd gecontroleerd aan de Waaslandtunnel, in beide richtingen, maar wij als Douane deden enkel het verkeer richting Linkeroever. Onze focus was het opsporen van openstaande penale boetes, maar men kon ook beroep op ons doen op vlak van bijvoorbeeld controles op gekleurde diesel en andere specifieke zaken. Het voordeel aan samenwerken is dat we sneller kunnen nagaan of iemand geseind staat (ANG controle door politie) en of ze gekend zijn voor openstaande verkeersbelastingen (VlaBel). Dat laatste was alvast in 1 dossier het geval: de betrokkene werd zowel getakeld wegens openstaande penale boetes (Douane) en openstaande verkeersbelasting (VlaBel). Het was erg fris die dag, maar het was een fijne samenwerking en voor herhaling vatbaar!

 

Tekst en foto’s: team Operaties Controle 9 Bewaking

1.818 pakketten cocaïne voor België

 

In de haven van Colón (Panama) ontdekte de Nationale Politie bijgestaan door medewerkers van het Openbaar Ministerie 2 containers met daarin een totaal van 1.818 pakketten cocaïne verpakt in witte zakken. De containers waren bestemd voor België. Er wordt nog verder onderzocht of de drugs er werden ingestopt door werknemers uit de haven of dat ze zich al in de containers bevonden toen ze ingevoerd werden.

 

Bron: www.panamaamerica.com.pa/provincias/mas-mil-paquetes-cocaina-que-tenian-como-destino-belgica-decomisan-en-puerto-colon

 

Verkeerscontroles te Limburg zijn vruchtbaar

 

Half maart hebben onze collega’s  in samenwerking met de PZ Heusden - Zolder een controle gehouden. Eén voertuig werd door de douane getakeld omdat er een achterstallig bedrag van 1.700 euro nog moest geïnd worden. 

Samen met de Politie konden onze collega’s tijdens een grootschalige verkeerscontrole Hasselt/ Zonhoven dan weer 14.000 euro aan penale boetes recupereren.

 

148 dozen cocaïnehydrochloride richting Antwerpen

 

De Nationale Politie van Columbia kondigde de inbeslagname aan van 148 dozen cocaïnehydrochloride. Dit is de werkzame stof in cocaïne. Ze ontdekten de zending in de haven van Urabá, Antioquia in een container met bestemming Antwerpen. 

 

Bron: Sun, 21.2.2021

Meer dan 6.300 euro achterstallige belastingen geïnd

 

Eind februari hebben de Lokale Politie Antwerpen (afdeling wijkteam Luchtbal/Merksem) en het bewakingsteam van de Douane Antwerpen een gezamenlijke actie uitgevoerd.
De Douane heeft met behulp van de ANPR-camera’s 6 overtreders kunnen betrappen.
4 overtreders betaalden in totaal 6.320,47 euro, 2 andere overtreders konden de openstaande boetes van respectievelijk 4.586,41 euro en 24.487,21 euro niet betalen, hun voertuigen werden bijgevolg getakeld.

 

Ons doorgezonden door collega van het team Operaties Controle 9 Bewaking

 

Vergoeding thuiswerk naar omhoog

 

Ambtenaren die thuiswerken, krijgen hiervoor van de Federale regering een hogere vergoeding. Ze gaat van 20 euro naar 40 euro en dat gedurende 8 maanden. Ze is bovendien fiscaal volledig vrijgesteld.

 

Het Nieuwsblad 13/02/2021 door agy

 

501 kg cocaïne in suikervracht voor Antwerpen

 

Meer dan een halve ton cocaïne is door de Federale Belastingdienst Brazilië in de haven van Santos ontdekt te midden van een lading suiker. De 207 ton suiker was verdeeld over 10 containers die met scanners en snuffelhonden werden gecontroleerd. De collega’s van de Belastingdienst gaan ervan uit dat de drugs bestemd waren voor Antwerpen.

 

Dit jaar is er al meer dan 2,5 ton cocaïne onderschept in de haven van Santos. In 2020 werd er meer dan 20 ton in beslag genomen. De drugs zitten verstopt in de meest uiteenlopende soorten ladingen, zoals schroot, olie, citroen, meel, papier, suiker, koffie, machines en vleeshulzen.

 

Bij de recordvangst van vorig jaar zat 2.932 kilo cocaïne, bestemd voor Rotterdam, in aluminium spoelen.

 

Bron: https://www.atribuna.com.br/noticias/policia/receita-federal-apreende-no-porto-de-santos-501-kg-decoca%C3%ADna-em-carga-de-a%C3%A7%C3%BAcar-1.144727

 

10.000 xtc-pillen in een postzending

Nogmaals 10.000 xtc-pillen werden door ons GAD-team Zaventem ontdekt in een postzending. Ook nu weer zaten de pillen verstopt in de kartonnen zijwanden van het pakket.

 

Foto en bericht GAD Zaventem

220 kilo cocapasta in beslag genomen

 

De Receita Federal meldde dat douane en politie in de Braziliaanse haven van Paranaguà een container hout bestemd voor de haven van Antwerpen hebben kunnen onderscheppen omdat ze bij hun controle verschillende sporttassen ontdekten waarin in totaal 220 kilogram cocapasta zat. Wellicht was het wel de bedoeling om de cocapasta hier nog te verwerken tot poeder.

 

Het Nieuwsblad 13/02/2021 door Sare