Bedankt Collega’s

 

Ik zou graag mijn directe collega's van de dienst ‘Borgtochten’ (Departement Boekhouding) in Brussel in de bloemetjes zetten.

 

Het Nederlandstalige team vertrekt binnenkort naar verschillende nieuwe opdrachten na een jarenlange, fijne samenwerking, en door de coronamaatregelen weet ik niet of we elkaar nog zullen zien in Brussel.  Er zal ook geen knaller van een afscheidsfeest mogelijk zijn, dus de drievoudige kater zullen we voor later moeten houden 🙂

 

 

Ik wil in het bijzonder Koenraad Huybrechts bedanken voor z'n jarenlange expertise inzake transitborgen (op de dienst sinds 2008), die een nieuwe taak op zich zal nemen bij de dienst ‘Vergunningen’ in Leuven. Naast een goeie collega is hij ook een goeie vriend geworden.

Ook Martine Vaneetvelde maakt sinds 2007 deel uit van het toenmalige "Enig Kantoor" en zet zich ondertussen al enkele jaren in voor de borgtochten.

Haar nieuwe team ‘TAO Antwerpen’ zal er een gemotiveerde nieuwe collega bij krijgen.

Ik wil hen dan ook veel succes wensen bij het opnemen van hun nieuwe taken in deze bevreemdende tijden en hoop hen snel terug te zien in Brussel voor het beloofde etentje bij de Italiaan 😉 

 

Zelf ga ik ook andere oorden opzoeken dus wil ik ook graag  de rest van het team ‘Borgen-Uitgaven’ bedanken voor de fijne samenwerking. Dank jullie wel. 

 

Hierbij ook een foto van onze wandeling door Brussel tijdens de Move Week vorig jaar.

 

Ruth J.A. Verhelst

Attaché

Departement Boekhouding – North Galaxy - Brussel

 

 

Hout der goden

 

In een luchtvrachtpakketje, verzonden uit Saudi-Arabië, vonden onze collega’s van de luchthaven van Zaventem een kleine verzameling aromatische chips van hout. Zij vermoedden meteen dat het wel eens snippers konden zijn van het alom gekende agarhout.

 

 

 

 

 

Wanneer agarhout geïnfecteerd is met een schimmel, produceert het een hars waaruit een zeer aromatische olie getrokken wordt. Die was al gekend en geliefd bij de Egyptenaren, sjeiks, keizers en koningen. Momenteel is dit hout der goden trouwens nog steeds zeer gewild in de parfumindustrie.

Jammer genoeg moet een volledige boom gekapt worden om slechts een geringe hoeveelheid hars te bekomen. De export van het natuurlijke hout draagt dan ook maar voor 40% bij tot de totale wereldbehoefte. De bomen worden vervolgens al langer met uitsterven bedreigd en werden opgenomen in de Cites-lijst II.  Er zijn ook stropers in het spel, want de prijzen lopen op tot 10.000 dollar per liter.

 

Om hun vermoeden te bevestigen, liet het GAD-team de stukjes hout onderzoeken door de collega’s van het Labo van Douane en Accijnzen te Vilvoorde. Daar concludeerde men na onderzoek dat het inderdaad ging om snippers van de Aquilaria Malaccensis één van de bomen die het harsachtige hout vormt.

Er werd een dossier opgemaakt om de zaak verder te kunnen onderzoeken.

 

Knap werk collega’s!

 

Foto: GAD Zaventem

 

De blauwkoplorie

Twee passagiers die klaar stonden om af te reizen naar Tel Aviv, werden door onze collega’s van de luchthaven van Zaventem staande gehouden. In de bodem van hun ingecheckte bagage vonden ze twee doosjes Pringles terug, waarin ze geen chips aantroffen maar wel twee kleurrijke papegaaien beter gekend onder de naam “Blauwkop lorie (Vini australis)”. Een dossier werd opgesteld om de zaak verder te onderzoeken vanwege de inbreuk op de Cites-wetgeving.

Linkse foto: Paul Meuleneire

Rechtse foto: Pixabay free images com – Marjon Besteman-Horn

Ons doorgestuurd door Paul Meuleneire GAD Zaventem

 

200 kg gedroogde Khat voor de USA

 

Begin mei trof ons Zaventems GAD-team in een luchtzending 200 kg gedroogde KHAT aan met Amerika als bestemming. De partij was verdeeld over verschillende zakken van 9 tot 15 kg het stuk. Khat is een oppeppende drug en vindt zijn oorsprong in Oost-Afrika. Deze drug geeft je na anderhalf tot vier uur kauwen een euforisch gevoel van alertheid en zelfvertrouwen. Uiteraard wegen de geringe geneugten die men ervaart tijdens het gebruik van deze drug niet op tegen de hoge gezondheidsrisico’s.

Foto en bericht ons doorgestuurd door Paul Meuleneire van GAD Zaventem

Ontkleuren van rode diesel is strafbaar!

 

Dat het ontkleuren van rode diesel strafbaar is, ondervonden een jonge Genkenaar en zijn 2 Nederlandse kompanen. Zij werden door de politie betrapt in een loods te Lanaken in 2015.

 

Onze collega’s van het Laboratorium van Douane en Accijnzen te Vilvoorde en de Opsporingsdienst Minerale Olie te Antwerpen hebben aan de bewijslast van de overtreding zeker een belangrijke bijdrage geleverd.

Zoals in veel gevallen was het dus een goede samenwerking van verschillende douanediensten die tot een mooi resultaat hebben geleid. Knap werk collega’s!

 

Met dank aan Inge Vinckier en Svern Hendrickx van ons Laboratorium voor de extra toelichting.

Zij achterhaalden dat de Genkenaar samen met zijn twee Nederlandse kompanen tussen 30 november 2014 en 16 maart 2015, 738.000 liter rode gasolie hebben ontkleurd. Hiermee werd een bedrag van 334.936 euro aan accijnzen en energiebijdragen ontdoken.

 

De rechter was niet mals. Ze kregen een effectieve gevangenisstraf van 9, 8 en 7 maanden en moeten naast het betalen van de ontdoken verschuldigdheden, élk nog een boete inlossen van 1,6 miljoen euro.