Knappe inbeslagname: 100 kg Luxemburgse rooktabak

 

3 collega’s van de dienst ‘COW Oostende’ konden een personenvoertuig onderscheppen met Franse nummerplaat tijdens een routinecontrole.

In de laadruimte vonden ze een grote hoeveelheid tabakswaren voorzien van Luxemburgse fiscale takszegels terug: 

De bestuurder en de passagier werden gevraagd de douaniers te volgen naar de GIP Zeebrugge om de laadruimte leeg te halen en proces-verbaal op te stellen. De personen in kwestie verklaarden dat ze de tabak aankochten voor eigen gebruik en te verkopen aan familie of in het zwart aan de man te brengen bij kennissen.  De tabak, de hulzen en het voertuig werden in beslag genomen. Het onderzoek wordt wel verdergezet.

Bericht werd ons bezorgd door M.G. – COW Oostende

Ruwe MDMA in een waterfilter.

Onze collega’s troffen tussen de koerierszendingen in Zaventem een pak aan dat werd aangegeven als ‘Waterfilter’. Er werd echter een vals bedrijfsadres gebruikt. Na het demonteren van de filter, vonden ze 2,4 kg ruwe MDMA aan. MDMA is één van de meest gebruikte synthetische drugs. In zijn puurste vorm wordt het aangeboden als zandkleurige kristallen, zoals je op de foto kan zien.  Ecstasy of xtc is de straatnaam voor pillen of poeders die onder meer de stof MDMA bevatten. De zending zal worden vernietigd.

 

Bron en foto: P. M van GAD – Zaventem

Cocaïne in bananentransport 'ter waarde van 76 miljoen pond' 

In  de haven van Southampton (V.K.) werd 946 kg cocaïne gevonden in een zeecontainer gevuld met bananen die bestemd was voor Antwerpen. De betrokken ambtenaren gingen tot verder onderzoek over nadat ze onregelmatigheden ontdekten tijdens een routinecontrole.

Men berekende dat de cocaïne een potentiële straatwaarde heeft van 75 miljoen pond of 84.972.163 euro. Er wordt vermoed dat de drugs in Colombia tussen de lading verstopt werd.

 

Bron: https://www.bbc.com/news/uk-england-hampshire-55767132

Cashteam Zaventem nam vorig jaar  € 915.000 cash in beslag

 

Onze collega’s van het Cashteam te Zaventem kon vorig jaar € 915.000 in beslag nemen van reizigers die 10.000 euro of meer bij zich hadden zonder dat aan te geven bij de douane.

 

Bron: FOD Financiën

20 km door Brussel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De volgende editie “20 km door Brussel” gaat door op zondag 30 mei 2021, als de coronamaatregelen het toelaten.  De AAD&A neemt zoals elk jaar deel met de ploeg ‘ECSA DOUANE’. Deze ploeg bestaat uit zowel Belgische douaniers als collega-douaniers uit de lidstaten van de Europese Unie, die lid zijn van ECSA (European Customs Sports Association).

 

Bericht bezorgd door Eric Dubar van de Communicatiedienst Brussl

Foto is van Stephane Biebuyck genomen in 2018

Het dienblad van zuivere MDMA

Een postpakket verzonden van een vals adres in België, omschreven als "decoratieschaal" en aangegeven met een douanewaarde van 80 euro werd onderzocht door ons GAD-team te Zaventem. Na een snelle test met het Raman- detectieapparaat  bleek dat het dienblad was gemaakt van zuivere MDMA, bedekt met een klein laagje polyester. De zending werd vernietigd.

Foto en bericht ons doorgezonden door P.M. van GAD-Zaventem

4000 XTC-pillen naar India en Nieuw-Zeeland

Twee soortgelijke kartonnen dozen met kerstballen werden in beslag genomen, voordat ze naar India en Nieuw- Zeeland werden verzonden. De verzender had nl. een vals adres opgegeven. Bij nader onderzoek bleek  elke doos 4.000 XTC pillen te bevatten met verschillende logo's zoals Emporio Armani, Philippe Plein, de Punisher en Mercedes AMG".  Beide zendingen zullen worden vernietigd.

Bericht en foto’s ons doorgestuurd door P.M. -GAD Zaventem

 

1500 LSD blotters aangetroffen in een boek

1.500 LSD acid blotters werden aangetroffen in een vacuüm verpakt boek dat per koeriersdienst werd verzonden. Wat is een blotter? Wel als LSD, het allersterkste tripmiddel dat wij tot op de dag van vandaag kennen, als een druppel op een papiertje (blotter) wordt aangebracht dan spreken we over een blotter.  Gebruikers leggen het stripje papier op of onder de tong of eten het op.

De zending zal worden vernietigd.

 

Bron en foto: P.M. – GAD  -Zaventem

114 ton versneden tabak en 13,6 miljoen sigaretten in beslag genomen

In december van vorig jaar werd door de dienst Opsporing, team Genk met bijstand van Opsporing Antwerpen, in het kader van een onderzoek inzake productie en opslag van illegale tabaksfabricaten een interventie gedaan op een loods te Leopoldsburg. Hier werden 3.468.000 sigaretten van de merken Richmond en Lambert & Butler aangetroffen. Deze sigaretten bevatten geen in België geldige fiscale kentekens en werden in beslag genomen. 6 personen werden tijdelijk van hun vrijheid beroofd en na verhoor vrijgelaten."

Bron: De Schakel