Een geslaagde actie

In de binnenstad werden tijdens het weekend eind maart zaken gecontroleerd door het Politie wijkteam van de regio West in samenwerking met de Sociale Inspectie en Douane en Accijnzen. In een tijdspanne van enkele uren werden tien zaken bezocht. Drie personen werden bestuurlijk aangehouden omwille van illegaliteit. Eén bestelwagen waarmee drank geleverd werd aan een winkel zonder vergunning werd met inhoud in beslag genomen. Verder waren er drie studenten aan het werk zonder dat ze met alle documenten in orde waren. In één van de zaken was de nooduitgang versperd waardoor een administratieve akte noodzakelijk was. De politie moest ook twee processen-verbaal opstellen omdat de betrokkenen het toezicht verhinderden. Eén persoon had geen arbeidskaart.

Proficiat collega’s

Toegestuurd door T.P.
Daarbij werden in totaal 168 mensen ingezet. De chauffeurs, passagiers en hun bagage werd aan een controle onderworpen. Men controleerde 171 passagiers. Bij 41 onder hen werden drugs of sporen van drugs gevonden. Het ging om amfetamines, MDMA en heroïne. Er werden ook drie mensen zonder papieren en drie gezochte personen onderschept. Twee van hen werden aangehouden.

Onze felicitaties!
Douane onderschept 5,3 miljoen euro

De douane heeft vorig jaar in ons land 5.296.236 euro niet aangegeven cash geld onderschept.
Een groot deel daarvan werd gevonden op luchthavens. Wie naar een bestemming buiten de EU vliegt en 10.000 euro cash of meer op zak heeft, moet  dat melden. De douane op de luchthaven van Zaventem zet daarbij ook een speciale cash-hond in. In de hele maand februari van dit jaar werd op Zaventem al 172.000 euro aan niet of verkeerd aangegeven geld gevonden. Wie tegen de lamp loopt, krijgt een boete en riskeert vervolging.


Knap werk, collega’s
Gezamenlijke actie op internationale reisbussen.
De lokale en federale politie, het Bewakingsteam Antwerpen (EMT 9) en het Scanteam Zaventem (Scanvan en Backscatter)  van de douane, het Antwerpse parket en de dienst Vreemdelingenzaken hielden in Antwerpen voor de derde keer een gecoördineerde controleactie op internationale reisbussen zoals Eurolines, Flixbus of Ecolines.
Vruchtbare wegcontrole te Moeskroen

Begin maart werd er een gezamenlijke wegcontrole uitgevoerd op de N58 in Moeskroen door de collega’s EMT Mouscron, EMT Ath; EMT La louvière, EMT Roeselare en Motorrijders van Luik en Bergen samen met de lokale en federale politie
69 voertuigen (inclusief 25 vrachtwagens) werden gecontroleerd.

15 penale boeten geïnd
1 rode gasolie
2 tachograafmisdrijven (€ 4.642 boetes); vastgesteld en geïnd door douane
2 voertuigen in beslag genomen in het kader van penale boeten.

Puike prestatie, collega’s!

Bericht doorgestuurd door A.W.
161 liter wijn verstopt tussen kleding
In bijlage enkele foto's van onze vaststelling tijdens het weekend in april. Dit voertuig werd door onze motorrijder Hein onderschept op de E40 te Middelkerke (richting Frankrijk). Het betrof een lichte vracht VW Crafter met Moldavische nummerplaat. Aan boord zaten twee mannen met Roemeense paspoorten. Zij vervoerden diverse stukken bagage voor "Roemenen" die in het Verenigd Koninkrijk verblijven. Wij vroegen hen of ze geen sigaretten of alcoholische dranken aan boord hadden. Ze vertoonden ons elk 10 pakjes sigaretten zonder fiscale zegels. Deze werden ongemoeid gelaten.
De twee mannen konden geen documenten voorleggen voor hun lading. Tijdens het doorzoeken van deze lading werden zo'n 161 liter wijn aangetroffen verstopt in diverse stukken bagage. De zelfgemaakte wijn was verpakt in plastic water- en limonadeflessen. De mannen verklaarden mondeling dat deze wijn afkomstig was uit Roemenië.

De betrokken gingen akkoord met het betalen van een minnelijke schikking voor een bedrag van 465,92€.

Dit is een typevoorbeeld van hoe wekelijks ladingen wijn (en of sigaretten) vanuit Roemenië naar het Verenigd Koninkrijk worden overgebracht.

Wegcontroles in het binnenland blijven belangrijk.

Doorgestuurd door M.G. van EMT Oostende
300 kg ongekoeld vlees?

Half april werd in het weekend een Roemeens voertuig met een Duitse aanhangwagen door ons team tegen gehouden te Veurne. Twee personen met Roemeense nationaliteit vervoerden verschillende zakken en dozen van Roemenië naar Engeland. We vermoedden dat het ging om soort van internationale pakjesdienst.

In het voertuig werd 90 liter zelf gestookte drank, 3.480 sigaretten met Roemeense taksbandjes en ongeveer 300 kg ongekoeld vlees aangetroffen.

Het FAVV die op onze vraag ter plaatse kwam, stelde al snel vast dat al het vlees niet meer voldeed aan de normen. Het voertuig werd met een stuurklem vastgezet. Nadat de Roemenen alle boetes en kosten hadden betaald, mochten zij vertrekken zonder de betrokken goederen.

De twee personen betaalden in totaal 3 776.15 euro aan accijnzen en 514 euro aan Rendac voor het ophalen en vernietigen van het vlees. Zij zullen ook later nog een boete krijgen via het Roemeense FAVV voor het transport van vlees in een niet gekoeld vervoermiddel.

Proficiat collega’s!

Tekst en foto’s: A.W.