Significante vaststelling

Onze collega’s van de Bewakingsdienst op de luchthaven van Zaventem troffen tussen een zending Afrikaanse kunstvoorwerpen deze 2 gedroogde apenkoppen aan. Zij waren bestemd voor een antiekhandel in Brussel. Uiteraard is dit een zware overtreding inzake de CITES-overeenkomst. Er werd een proces-verbaal opgesteld ten laste van de overtreder. De cel CITES van de FOD Volksgezondheid zal ook bepalen over welke soort aap het hier gaat en een navolgend proces-verbaal opstellen voor het parket.

Knappe vaststelling, collega’s!

Tekst en foto ons doorgestuurd door collega W.M. 

 

Beeldhouwwerk van beschermd hout

 

In een cargozending vonden de collega’s van de 1ste lijn op de luchthaven van Zaventem een handgemaakt beeld van een nijlpaard terug met een gewicht van 113 kg. De collega’s van het laboratorium van douane en accijnzen te Vilvoorde ontdekten echter dat het beeld werd gemaakt van beschermd hout en geregistreerd staat in de CITES-bijlage II/B . Het gaat hier over Dalbergia Melanoxylon (Afrikaans Blackwood of Ironwood). Er zat geen CITES-licentie bij de zending. Het beeld is in beslag genomen en er zal een officieel dossier worden aangelegd tegen deze invoer.

 

 

Ons doorgestuurd door P.M. van GAD-Zaventem

Douane vordert ruim 31 miljoen euro van fraudeurs achter buitenlandse webshops

 

De voorbije 5 jaar openden onze collega’s 74 dossiers op zoek naar de frauduleuze praktijken van buitenlandse webwinkels. Zij voeren bestelde producten in tegen een lagere waarde zodat zij de in werkelijkheid te betalen invoerrechten en btw ontduiken. Onze collega’s hebben ruim 31 miljoen euro gevorderd van de fraudeurs.

Bron: De Tijd – 5 mei 2020 – Lars Bové

Foto: Jan Hennemann via Pixabay

Selor annuleerde 1.527 interviews en stelde 8.134 testen uit

Selor moest vanwege de coronamaatregelen 1.527 interviews annuleren en 8.134 testen uitstellen. Het was blijkbaar niet uitgerust om de proeven te laten doorgaan met inachtneming van de noodzakelijke afstand tussen elke kandidaat.

Selor liet vanaf 25 mei 2020 opnieuw mensen toe om zowel mondelinge examens af te leggen als de proeven via de computer. Er werd wel prioriteit gegeven aan de selectieprocedures die voor de lockdown al gestart waren en aan 146 dringende selectieprocedures. Selor hoopt tegen het einde van het jaar de achterstand te hebben ingelopen.

 

 

Bron: De Standaard 23 mei 2020

Douane strijdt tegen designer fuels

 

Bron: De Tijd 27 mei 2020 – Lars Bové

Foto: Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Er zijn steeds meer designer fuels in gebruik. Dat zijn producten die ontworpen zijn om motoren aan te drijven, zoals van een wagen, maar die door de toevoeging van allerlei chemicaliën niet kunnen worden ingedeeld als brandstof. "Accijnstechnisch moeten deze mengsels beschouwd worden als smeerolie, en die is in de meeste EU-lidstaten vrijgesteld van accijns",

vertelde communicatieambtenaar van Financiën, Francis Adyns, aan de persmensen Criminele organisaties proberen ook in ons land goedkopere, maar schadelijke designer fuel te verkopen via kleine, zelfstandige pomphouders en ontduiken op die manier de belastingen.