Douane onderschept 19 kilo cocaïne

De douane heeft op 7 juni 2019 in de haven van Antwerpen een partij van 19 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een reefercontainer afkomstig uit Colombia en hebben een straatwaarde van 950.000 euro. Deze vangst is het resultaat van een doorgedreven risicoanalyse.

Bron: FOD Financiën- Presscenter.org
Onregelmatig vervoer van 925,68 liter frisdrank te Oostende

Begin juli werd een lichte vracht Mercedes met Nederlandse nummerplaat tijdens een routinecontrole onderschept te Oostende. De bestuurder verklaarde op weg te zijn naar een winkel in Oostende voor levering van frisdranken. Hij toonde ons een bundel met leveringsbons. Naargelang de levering vulde hij dan ter plaatse de bons in. Het viel ons op dat er voor al die leveringen geen enkel blad uit het bundel werd verwijderd. Van de leveringen in Oostende werd een kopie genomen. De originele bundel werd in beslag genomen.

In het voertuig werden volgende hoeveelheden aangetroffen:
* 100 pakken "RANI" (oorsprong Iran) of 576 liter
* 14 pakken "Coca Cola Zero" (oorsprong Denemarken) of 110,88 liter en
   15 pakken "Coca Cola" (oorsprong Denemarken) of 118,80 liter
* 20 pakken "CARABAO" (geproduceerd in Thailand en komende uit
   Vietnam) Totale hoeveelheid: 925,68 liter

Op het moment van de controle kon hij enkel een factuur voorleggen voor de aankoop van de Coca Cola en Zero in Rotterdam (NL). Voor de frisdrank "RANI" werd  in PLDA een kopie teruggevonden van een aangifte IM A (het hulpkantoor Tienen)  voor de invoer van ananassap  Er werden stalen genomen ten behoeve van het douanelabo om na te gaan of dit ananassap als limonade kan worden beschouwd. Op de beschrijving van de blikken werd er water toegevoegd. Na bepaling kan nagegaan worden of deze goederen onder de juiste benaming werden ingevoerd.

Voorlopig is er geen nationale accijns en verpakkingsheffing betaald voor de Coca Cola , de Cola Zero en de Carabao. Voor de Rani-drank werd nationale accijns en verpakkingsheffing betaald bij invoer, doch de labo-analyse moet uitsluitsel geven over de aangifte onder correcte tariefpost.

De collega's Alexander Riskin en Svern Hendrickx van het Laboratorium van Douane en Accijnzen hebben een poster gepresenteerd op het Seminarie van de Europese Douanechemici (Boedepest, 2 tot 4/7/2019). Ze hebben hiermee de derde prijs in de postercompetitie gewonnen. De poster ging over het detecteren van "designer diesel" met mobiele apparatuur. De fraude met minerale olie was één van de hot topics van dit seminarie.

Bericht doorgestuurd door Inge Vinckiers – D&A-labo
Svern Hendrickx en Alexander Riskin met hun poster-award.
3de prijs postercompetitie voor D&A-labo
De uiteindelijke bestemming van de goederen zijn nachtwinkels. De goederen en het vervoermiddel werden aangehaald.
Ons doorgestuurd door Marc Gilliaert van het team Oostende