Brugdagen in 2021

 

We willen je er even aan herinneren dat 2021 twee brugdagen telt: ééntje is voorzien op 14 mei en de volgende op 12 november.

 

7.500 xtc-pillen tussen de hoeslakens

Onze collega’s van GAD Zaventem konden half maart beslag leggen op 2 postzendingen met hoeslakens, waarin niet minder dan 7.500 xtc-pillen zaten verstopt. Er werden verschillende logo's en kleuren gevonden: "Heineken", "Red Bull" en "The Punisher".

 

Bericht en foto toegezonden door P.M.

Accijnzen op tabaksproducten redden levens

De Wereldgezondheidsorganisatie pleit ervoor bij de regeringen om tabaksproducten zeker te belasten met accijnzen omdat het de kostprijs ervan verhoogt, wat op zich een doeltreffend middel is om mensen te ontraden om te gaan roken. Op die manier kunnen de gezondheidskosten en de prijs van de verloren gegane productiviteit vanwege langdurig ziekteverzuim en vroegtijdig overlijdens, serieus verlaagd worden.

Zij berekende dat deze kosten oplopen in de wereld tot 1.200.000.000.000 euro per jaar! Jeremias Paul, het hoofd van het van het fiscaal gezondheidsbeleid van de WHO, opperde zelfs: "Tabaksaccijnzen redden mensenlevens". Wat de volgende leuke reactie van één van onze collega’s uitlokte: “Dan zijn wij levensredders!”

 

Als dat geen leuke opsteker is!

 

Hartelijk dank M.L. uit Hasselt voor het doorsturen van het leuke artikel uit De Morgen van 14.04.2021

 

Foto: copyright Ray Reyes – Unsplash

 

Mutsen met waardevolle diamanten

In twee koerierzendingen vonden onze collega’s van de GAD Zaventem 2 mutsen met bestemming Marokko. De aangegeven waarde per muts bedroeg 30 euro. Dat was in ieder geval berekend zonder de waardevolle inhoud die onze collega’s aantroffen. In elke muts zaten namelijk verschillende geslepen diamanten verborgen.

De waarde van deze juwelen bedroeg 99.500 US dollars of 84.734,20 euro. Er werd een officieel dossier voor witwassen opgestart.

 

Tekst en foto’s ons toegezonden door P.M. – GAD Zaventem

 

EU regelt uitvoer plastic afval

Volgens cijfers van de Europese Commissie heeft de EU in 2019 nog 1,5 miljoen ton plasticafval geëxporteerd, in de eerste plaats naar Turkije en naar Aziatische landen als Maleisië, Indonesië, Vietnam, India en China. Die landen beschikken echter niet over de meest essentiële middelen om dit afval op een manier te recycleren zodat het de gezondheid niet schaadt.

Meestal gaan ze over tot een simpele verbranding waarbij tal van gevaarlijke stoffen vrijkomen die slecht zijn voor de mens en het milieu.

 

De EU achtte het hoog tijd om de uitvoer van plastic afval streng te gaan reglementeren. Sinds 1 januari 2021 mag er nog enkel zuiver plastic afval verstuurd worden naar landen die geen deel uitmaken van de OESO met het doel het daar duurzaam te recycleren.

 

Foto: Hermes Rivera via Unsplash

 

11,1 ton cocaïne onderschept bestemd voor Antwerpen

 

Beveiligingsagenten kregen via bewakingscamera’s in de gaten dat er iets vreemds aan de gang was met een chauffeur op één van de terminals in de haven van het Braziliaanse Santos. De Federale Politie en de Belastingdienst namen de zaak over. Een werknemer van de haventerminal, verdacht van het helpen bij criminele acties, werd op heterdaad gearresteerd. In de laadruimte troffen ze ook 5 mannen aan met ninja-achtige maskers op. Ook zij werden opgepakt. In de geschonden container vond de politie 32 zakken met een totaal van 1.111 kg cocaïne tussen een houtlading. In de cabine van de chauffeur konden ze beslag leggen op diverse wapens (40 kaliber pistolen en 556 geweren) en munitie. Deze zending was bestemd voor de haven van Antwerpen.

 

Bron: https://g1.globo.com/sp/santos-regiao/porto-mar/noticia/2021/03/09/pf-prende-sete-pessoas-compistolas-fuzil-e-mais-de-11-toneladas-de-cocaina-no-porto-de-santos-sp.ghtm

 

6 kg heroïne in dubbele bodem van de koffer

Een passagier van de directe vlucht van Addis Abeba, werd gearresteerd omdat hij in het bezit was van 6 kg heroïne. Onze collega’s van de GAD Zaventem konden dit vaststellen bij het controleren van de ingecheckte bagage. De partij zat verborgen onder de dubbele bodem van zijn koffer.

Tekst en foto’s ons toegezonden door P.M. – GAD Zaventem

 

Voor het eerst een cocaïnewasserij ontdekt in ons land

 

In Arendonk nabij Turnhout stootte de Federale Gerechtelijke Politie op een cocaïnewasserij ingericht in een loods. Dit is voor het eerst dat men zoiets ontdekt in België, onze Noorderburen kennen dit fenomeen al langer.

 

Drugscriminelen proberen alles om hun waar ongezien aan de man te brengen. Kleding, maar ook andere dragers, impregneren met cocaïne is bijvoorbeeld een steeds vaker voorkomende methode, aangezien het met het blote niet merkbaar is en het kledingstuk er ook niet veel meer door gaat wegen.

 

In zo’n cocaïnewasserij wordt de cocaïne uit de kleding gewassen met een chemische oplossing. Daarna kunnen ze de vrijgekomen cocaïne terug tot blokken persen.