Onze post gaat digitaal

Momenteel ontvangen we onze post nog op papier, maar daar komt wellicht tegen het einde van dit jaar verandering in.

 

Het is de bedoeling dat de Post onze brieven naar Scancentra in Gent en Ath brengt. Daar worden ze gescand en van daaruit worden ze dan digitaal verspreid over de verschillende diensten.

Veelgestelde vragen (SharePoint.com - enkel toegankelijk voor actieve personeelsleden)

Dit is heel eenvoudig uitgelegd, maar de volledige uitleg vind je op:

Grenspalen verschoven

Om de 5 jaar controleren inspecteurs van Financiën of er geen grenspalen verschoven zijn en of ze nog in goede staat zijn. Onze woordvoerder Francis Adyns (FOD Financiën) geeft een woordje uitleg over waarom ze dit doen. Je kan een filmpje terugvinden via vrtNWS:

BEKIJK – Staan grenspalen nog op de juiste plaats? Inspecteurs van Financiën gaan op onderzoek | VRT NWS: nieuws

Nog felle jacht op bedreigde zoogdieren

In een VN-verdrag voor de bescherming van migrerende dieren (CMS) stond dat de jacht op beschermde en bedreigde diersoorten nog steeds flink doorgaat. Het gaat dan niet zozeer over dubieuze stropersbendes, maar over gezinnen die op die manier proberen te overleven. In Afrika lopen er projecten om de mensen te doen overschakelen op gekweekt vee en er verschijnen ook sensibiliserende spotjes rond bushmeat op tv en sociale media, maar die hebben weinig vat op de plaatselijke bevolking. Nochtans zijn niet alleen de dieren bedreigd maar ook de mensen die ze eten vanwege gevaarlijke ziektekiemen die de dieren dragen.

 

 

Bron: ‘Jacht op bedreigde dieren open’ – standaard.be

Tot 12 jaar effectieve gevangenisstraf

 

Het Brusselse Hof van Beroep veroordeelde 6 beklaagden tot effectieve gevangenisstraffen tussen 30 maanden en 12 jaar, omdat zij 5 jaar lang internationale drugtransporten opzetten van cocaïne, cannabis en heroïne vanuit Latijns-Amerika via de haven van Antwerpen en de luchthaven van Zaventem naar verschillende van onze buurlanden.

 

Bron: vrtNWS van 8 september 2021 - Sielke Sanen, Chris Verhaeghe

Nederlandse Douane ingezet bij controle coronabewijzen.

 

Het Ministerie van Volksgezondheid in Nederland heeft de douane gevraagd om tussen 1 september en 31 oktober 2021 bijstand te verlenen aan de politie bij het controleren van coronabewijzen aan de Belgische en Duitse grens. Voorlopig gaat het over zo’n 3 keer per week en dat telkens 4 uur lang, maar dat kan uitgebreid worden. Als reizigers geen geldig bewijs kunnen voorleggen, worden er boetes uitgeschreven.

 

Bron: Omroep Brabant 1 en 2 september - ANP & Fabian Eijkhout

 

Rouwkaarsen als dekmantel voor drugssmokkel

Onze collega’s van de GAD Zaventem onderzochten een postzending die werd aangegeven als rouwkaarsen met een douanewaarde van 15 euro. Op het eerste gezicht bleek het wel degelijk over een rouwpakketje te gaan want er zat ook een foto in van een overleden persoon samen met een brief met wat lieve woorden. Verder onderzoek bracht echter aan het licht dat er 3 kg methamfetamine (crystal meth) verstopt zat in de kaarsen.

 

De hele zending werd onmiddellijk vernietigd.

 

 

Foto en tekst doorgestuurd door P.M. – luchthaven Zaventem

VK stelt grenscontroles uit

Er werd eerder gezegd dat de Britse douane vanwege de Brexit vanaf april 2021 meer documenten zou opvragen bij de invoer van onder meer melk en vlees uit de EU en vanaf juli 2021 zouden de ladingen ook fysiek worden geverifieerd.

Maar opnieuw komt de VK terug op haar woorden. ‘De bedrijven hebben nog maar net de problemen kunnen wegwerken die rezen vanwege de vele coronamaatregelen. Dus ze hebben meer tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe Brexit-reglementering,’ zo klinkt het.

 

De volledige douaneaangiften en -controles zullen op 1 januari 2022 worden ingevoerd. Veiligheids- en beveiligingsaangiften zullen pas op 1 juli 2022 vereist zijn.

 

Bron: NU.nl – 14 september 2021

 

Foto van John-cameron-WK0Feb8vafE-unsplash

 

4 maanden effectieve gevangenisstraf

Onze collega’s hielden samen met de politie een wegcontrole te Oostkamp. Toen ze een voertuig uit het verkeer haalden omdat de ANPR-camera aangaf dat de chauffeur nog enkele openstaande boetes had staan, ging die na enige uitleg toch volledig uit het dak. De dame in kwestie nam terug plaats achter haar stuur en zette de wagen in eerste versnelling.

De douanier voelde zich bedreigd en dacht dat het haar bedoeling was om hem omver te rijden. Zij moest voor de rechtbank komen en de rechter veroordeelde haar tot 4 maanden effectieve gevangenisstraf. Het is wel zo dat zij eerder al twee keer veroordeeld werd voor slagen, bedreigingen en weerspannigheid.

Foto: Matthew Ansley on Unsplash