‘Het Mirakel van Schuman’

We hebben een leuke tip voor jullie. Waarom niet eens luisteren naar wat eredirecteur Roger Van den Bulcke te vertellen heeft in het tweede deel van de podcastreeks 'Het Mirakel van Schuman' in de Radio 1-app en op Radio1.be. vanaf 29 november aanstaande.

radio1.be/radio-1-lanceert-gloednieuwe-podcast-het-mirakel-van-schuman

Prof. Hendrik Vos en Sven Speybrouck gingen op zoek naar de geschiedenis van de Europese Unie en spraken allerlei mensen op unieke plekken. Het wordt dus absoluut geen saaie opsomming van historische feiten en data. Zo kwamen ze ook terecht bij oud-collega Roger, benieuwd naar zijn carrière bij de Douane. Wie hem een beetje kent, weet dat hij nooit verlegen zit om een kwinkslag hier en daar, dus wij zijn benieuwd wat hij zoal te vertellen heeft. Jij ook?

 

Foto’s: Roger Van den Bulcke © Marc De Schutter Foto opname Podcast © AVP

Collega’s onderscheppen 2,5 ton cocaïne

 

Midden oktober wisten onze collega’s 2,5 ton cocaïne te onderscheppen tussen een lading bananen in haven van Antwerpen. Het schip dat de lading vervoerde, kwam uit de havenstad Guayaquil in Ecuador.

 

Onze collega's in Zeebrugge konden beslag leggen op 20.520.000 namaaksigaretten voor Parijs, verstopt tussen ladingen parasols en paraplus. Het was een heel mooie samenwerking van alle diensten in Zeebrugge: Kantoor, Verificatie, Bewaking, Scanteam en Opsporing!

 

"Op het gebied van sigarettensmokkel in België zijn er twee bewegingen te zien. We vinden vooral binnenlands geproduceerde namaaksigaretten. Zo hebben we productie-eenheden kunnen oprollen en miljoenen sigaretten in beslag kunnen nemen, zodat we dit jaar al aan een record zitten. Daarnaast worden er ook veel namaaksigaretten ingevoerd van buiten Europa. Maar dat is minder frequent. Het is al van vorig jaar geleden dat we daar nog een container van konden onderscheppen. Het is zeker onze ambitie om daar meer controles op uit te oefen.

 

Ik voeg nog graag twee video's toe voor de collega's:

 

www.focus-wtv.be

 

www.rtbf.be

 

Bron: Tekst en foto's bezorgd door Frederick Vanneste

Samenwerking collega's Zeebrugge resulteert in recordvangst namaaksigaretten

Gestraft om namaaksigaretten niet te versnipperen

 

Een zaakvoerder van een afvalverwerkingsbedrijf in Wervik kreeg van de douane de opdracht om een partij namaaksigaretten te vernietigen. De verbazing was groot toen ze de man op heterdaad betrapten toen hij met 2,5 miljoen namaaksigaretten rondreed, hoewel die in zijn boekhouding reeds vermeld stonden als versnipperd. De correctionele rechtbank veroordeelde deze man en zijn echtgenote ieder tot 1 jaar cel met uitstel en een geldboete van 9 miljoen euro in het totaal. 

 

Bron: Nieuwsblad - 18 oktober 2021

 

Zeebrugse douaniers tonen hun hart voor dieren!

Dinsdagmorgen 27 oktober merkte een alerte collega een kitten op die zich onder de carport verstopte tussen onze dienstwagens. Enkele pogingen om het diertje te pakken mislukten. Het kroop telkens in de motor van de geparkeerde wagens. 

 

Pas ’s avonds omstreeks 18u werd de kitten opnieuw gezien. Het diertje had zijn schuilplaats onder de motorkap verlaten en liep miauwend over de parking. Enkele collega’s van de Maritieme Bewaking en van de dienst Bewaking schoten ter hulp en slaagden er uiteindelijk in om het katje te vangen. 

De ontvanger van het Hulpkantoor had al een voorraad kittenvoer meegebracht en het kleine bolletje wol werd voorlopig gehuisvest in een grote doos met zachte doeken en lekkere versnaperingen. 

 

En dan begon de zoektocht naar een “gouden mandje” voor ons douanekatje. Een uurtje later was ook dat probleem van de baan. Collega Joaquin en zijn vriendin hebben over hun hart gestreken en het kleine poesje met open armen ontvangen. Dat verdient een dikke proficiat!

 

Tekst en foto ons toegestuurd door collega Catharine Spaas

 

5,8 miljoen liter rode stookolie ontkleurd!

Via een anonieme tip werden onze collega’s ervan op de hoogte gebracht dat een koppel uit Genk, die ook een transportbedrijf uitbaatte, grote hoeveelheden rode stookolie aankocht om die te ontkleuren. Vervolgens werd deze verkregen brandstof aan de man gebracht als gewone diesel, maar het koppel betaalde er wel geen accijnzen op.

 

De douane kon de zwendelaars op heterdaad betrappen en onderzoek bracht aan het licht dat er uiteindelijk 7 mensen bij deze fraude betrokken waren. In totaal wisten ze 5,8 miljoen liter stookolie te ontkleuren. De rechter veroordeelde hen tot celstraffen van 6 maanden tot 4 jaar en een gezamenlijke boete van 62,5 miljoen euro.

 

Bron: Janna De Clerck vrtNWS - 06 oktober 2021

Foto: © Kathleen De Backer

 

Misbruik makend van de lockdown...

In de haven van Guayaquil in Ecuador werden twee ladingen cocaïne in beslag genomen, één van 2 en één van 2,5 ton, met bestemming Antwerpen. De verstopte zakken met drugs werden door lokale eenheden van het Container Controle Programma (VN) achter de containerdeuren gevonden

Bob Van den Berghe, het hoofd van het Container Control Programme, zei dat de Port Control Units dit jaar al 121 ton cocaïne wisten te onderscheppen in Latijns-Amerikaanse bronlanden, waarvan 79 ton bestemd was voor Europa. Hij schat in dat 2021 weer een recordjaar zal worden. Vooral grote criminele bendes maken misbruik van de toegepaste coronamaatregelen in de diverse havens. “Omdat het havenpersoneel tijdens de lockdown andere taken kreeg en omdat er minder mensen aanwezig mochten zijn om het verspreidingsgevaar tegen te gaan, kregen de drugshandelaars wat meer ruimte”, legt de heer Van den Berghe uit.

 

De Standaard 19/10/2021 | Bron: BELGA

Foto: Bob Van den Berghe© Stephane Biebuyck

 

1.127 kilo cocaïne op weg naar Antwerpen onderschept

 

De Franse douane ontdekte met de hulp van een speurhond 1.127 kilogram cocaïne op een bulkschip met krijt dat uit Brazilië kwam. Bestemming? De haven van Antwerpen. De drugs zaten verdeeld over 40 zakken en werden verstopt achter een scheidingswand in het schip. De Franse Police Nationale meldde dat er vijftien personen gearresteerd werden.

 

Bron: Het Nieuwsblad - 7 oktober 2021