Nu ook fietsvergoeding voor speedpedelecs

Voortaan wordt de speedpedelec op dezelfde manier behandeld als een fiets. Snelle elektrische fietsers kunnen dus ook de kilometervergoeding krijgen.

Voordien gold de fietsvergoeding voor verplaatsingen (van thuis naar werk) met de fiets alleen voor niet-gemotoriseerde vervoermiddelen met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Nu geldt dit ook voor de elektrische fiets en de speedpedelec.

Deze vergoeding geldt voor statutairen, stagiairs, contractuelen en mandaathouders (behalve als de mandaathouder een dienstvoertuig ter beschikking heeft).

Het gaat om verplaatsingen:

• van minstens 1 kilometer van je feitelijke woonplaats naar je werkplaats, heen en terug mits voorafgaandelijke toestemming van de leidend ambtenaar of zijn afgevaardigde
• voor dienstopdrachten.

Je mag aanvullend gebruikmaken van het openbaar vervoer (of van je eigen wagen) en de vastgelegde reisweg is niet noodzakelijk de kortste. Je kan de fietsvergoeding niet cumuleren met een tegemoetkoming in de kosten van openbaar vervoer (of van je eigen wagen) voor hetzelfde traject en tijdens dezelfde periode.

Bron: fedweb.be
fedweb.belgium.be/nl/verloning_en_voordelen/vergoedingen/fietsvergoeding
Is deze wagen te koop?

Op 24 januari 2020 trof ik bijgaand kaartje aan op onze splinternieuwe VW Caddy. De firma had blijkbaar interesse in ons voertuig dat op de parking van het gebouw RAC De Vliet te Temse stond. Het opschrift “Douane” en bijhorende “striping” deerde hem blijkbaar niet. Ik moet de koper echter teleurstellen. Ondertussen staat het voertuig ergens in de kelder van de North Galaxy te Brussel en zal het worden toegewezen aan een andere dienst.

Ons doorgestuurd door F. Coene - Team ABC Gent
Douanekantoor met slopen bedreigd

Ons oud-douanekantoor Caberg-Smeermaas aan de Zuid-Willemsvaart werd in 1992 gesloten bij het openstellen van de grenzen. Het werd echter tot twee jaar geleden wel nog door de Vlaamse Waterweg onderhouden. Tot grote tevredenheid van de Lanakenaars, want die vinden dat er in de hun omgeving al genoeg erfgoed verdwenen is.

Sinds men echter naar het gebouw niet meer omkijkt, is het een trefplaats geworden voor krakers en drugkoeriers. Om die reden wil de Vlaamse Waterweg het gebouw laten slopen. Dit is fel tegen de zin van de buurtbewoners, maar zij hebben weinig verweermiddelen. Het pand is niet beschermd of opgenomen in de inventaris van onroerend erfgoed. Bovendien zit het dossier om het gebouw neer te halen al in zijn eindfase…

Dit nieuws, meegedeeld door Het Laatste Nieuws van 4 augustus 2020, werd ons bezorgd door Schakelmedewerker Michel Salden – Oud-Rekem
37 kg cocaïne, 1,7 miljoen euro cash
en 20 kg goud


In de haven van Gent konden onze collega’s van de Opsporingsdienst, in samenwerking met de politie en de scheepvaartpolitie, een pakket cocaïne van 37 kg cocaïne met een straatwaarde van 2,6 miljoen euro onderscheppen die verstopt zat tussen een lading steenkool.

Dit bleek echter nog maar het tipje van de ijsberg. De politie trof bij een huiszoeking ook een geldbedrag aan van ongeveer 1,7 miljoen euro samen met 20 goudstaven van elk 1 kg.

De zaak wordt verder onderzocht.

Knap gewerkt, collega’s!
557 kg cocaïne onderschept tussen een lading koffie

Na risicoanalyse troffen onze Braziliaanse collega’s met de hulp van hun speurhod 557 kg cocaïne aan. De zakken met drugs zaten verstopt in de balen met koffiebonen. De partij was bestemd voor Antwerpen en zou hier een straatwaarde hebben van 27 miljoen euro.

Bron: Nieuwsblad.be – 30 juni 2020
3,4 ton cocaïne verstopt tussen houtskool.

Eind juni vonden onze collega’s van het drugsteam in een zeeschip aangemeerd in de Waaslandhaven op kaai 1724 alweer 3,4 ton cocaïne terug verstopt tussen een lading houtskool.

5 personen werden gearresteerd.

Goed werk, collega’s
Grote mazoutfraude

Begin juli zijn onze collega’s een bedrijf in Sint-Truiden gaan controleren na een klacht van een buur vanwege een vieze mazoutgeur. Daar troffen ze een installatie aan om rode gasolie te ontkleuren. Het bedrijf werd verzegeld en het onderzoek loopt voort.

Prima gedaan, collega’s!

Ons bezorgd door Schakelmedewerker Michel Salden
Bron: Het Belang van Limburg – 30 juni 2020


N.v.d.r. Lees zeker ook ons artikel ‘Waarin drugs zoal verstopt zitten’
Tot 4 jaar cel voor invoer cocaïne

5 mannen die ongeveer anderhalve ton cocaïne probeerden in te voeren in de haven van Antwerpen zijn eind juni veroordeeld. De feiten dateren al van 2019. Onze collega’s hadden een container met hout uit Brazilië geselecteerd om gescand te worden. Om die reden werd de container ook voorzien van een smartseal. Het alarm van deze speciale verzegeling ging echter af zodra de chauffeur de wagen met de container van de geplande route verliet. Vervolgens ging de bal aan het rollen. Vrijwel meteen kon de chauffeur door de politie onderschept worden. Zij vonden de gezochte container ook terug in een loods in de Waaslandhaven samen met de verstopte 858,2 kg cocaïne. Dankzij intensief onderzoek wist men andere, door onze collega’s, onderschepte partijen cocaïne ook aan deze bende te relateren.

Men slaagde erin de 5 verdachten voor de rechter te brengen. Die besloot dat ieder van hen een boete moet betalen van 8.000 euro. Daarnaast veroordeelde hij de 5 bendeleden tot een gevangenisstraf van 4 jaar (3 personen), 3 jaar (1 persoon) en 2 jaar (1 persoon).

Knap werk!
Lijkwagen vervoert 65 kg cannabis

Ongelooflijk maar waar! In Frankrijk stopten de Franse douane tijdens een controle langs de autoweg ook een lijkwagen die 4 kisten vervoerde. In de kisten troffen ze zakjes marihuana aan. In totaal ging het om 65 kg cannabis.
Foto: Adrianna Geo via Unsplash.com
Foto: Patryck Gauza via Unsplash.com
Foto: Nick Nice via Unsplash.com
Foto: Cocozi via Pixabay.com
Foto: Scott Rodgerson via Unsplash.com