De Belgische collega met de beste tijd is:
Jérôme CHERPION                      1:23:31
De vijf beste ECSA- lopers zijn:
Alexandre CAUDRON (FR)          1:18:33
Petr VYMAZAL  (CZE REP)          1:18:33
Riduan OZTURK  (TUR)               1:19:22
Hubert NESPORY  (CZE REP)    1:23:13
Gert RASMUSSEN (DNK)            1:29:32

N.v.d.r.  Knap gelopen, collega’s !

Tekst : Eric Dubar
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Er ligt een voorstel op tafel om de handel in viool- en gitaarroggen ook aan banden te leggen. Dit voorstel wordt gedragen door de Europese Unie, met expliciete steun van België.

Dikke proficiat, collega’s!

Foto: Natuurpunt
1.200 kg vinnen van exotische haaien en roggen

Op de luchthaven van Zaventem werd 1.200 kg vinnen van exotische haaien en roggen in beslag genomen tijdens een actie van onze collega’s, het federaal voedselagentschap en de dienst CITES. Dit is voor het eerst in België.  De zending werd aangegeven als gedroogde vissendarmen, maar al vlug bleek dat dit niet klopte. Het ging om vinnen van de beschermde hamerhaai, de sterk bedreigde viool- en gitaarrog en de hamerkophaai. Voor deze zending zijn naar schatting 1.600 tot 2.000 haaien gestorven. Het ging vooral om kleine vinnen, afkomstig van jonge dieren. Er worden bijna geen volwassen dieren meer gevangen omdat jonge haaien de kans niet meer krijgen om uit te groeien tot volwassen exemplaren.
500 eenden illegaal getransporteerd

Tijdens een samenwerkingsactie met FAVV hebben de collega’s van de dienst Operations 1° Lijn Mobiel Team Turnhout een kleine camionette geselecteerd en afgehaald voor controle waarbij een illegaal transport van 500 eenden vanuit Nederland werd ontdekt.  De arme beestjes zijn naar het Opvangcentrum in Opglabbeek overgebracht.

Proficiat, collega’s!

Doorgestuurd door C.Verlent

Illegale sigarettenfabriek ontdekt

De Douane ontmantelde in de streek van Namen en Charleroi een netwerk voor de illegale productie van sigaretten. Het onderzoek werd gevoerd door het Opsporingsteam Douane en Accijnzen van Charleroi.
In de productie- en verpakkingslijn stonden professionele machines opgesteld. Tijdens deze grootschalige operatie werden ook 6 andere magazijnen en een privéwoning doorzocht. In één van die magazijnen werd een drukinstallatie ontdekt. 

De douaniers hebben 10 ton losse tabak, sigarettenbestanddelen (filters, lijm, papier, aluminiumfolie, verpakkingen, ...) en 25 miljoen sigaretten, klaar voor verkoop, in beslag genomen. De ontdoken accijnzen worden geraamd op € 7,1 miljoen en de boetes tot 10 maal dit bedrag.

N.v.d.r. Wat een vangst! gefeliciteerd, collega’s!

Tekst en foto: Perscentrum FOD Financiën: Francis Adyns en Florence Angelici
In een magazijn in Tamines bevond zich een illegale sigarettenfabriek. Deze opslagplaats was ook ingericht als woning met slaapvertrekken, een keuken en zelfs een gymzaal.
Succesvolle vangst namaak Lego

Zaterdag 8 juni 2019 voerden de collega’s van Roeselare samen met FOD Economie een actie uit i.v.m. namaak

Eén van de douaniers die lego verzamelt als hobby, had in een winkel in Wevelgem namaakspeelgoed opgemerkt. Er werd een actie op poten gezet om de namaak uit de handel te krijgen en na te gaan hoe het nepspeelgoed in Europa was binnengeraakt.

De actie was succesvol. Er werden ongeveer 2.600 dozen met namaak lego in beslag genomen. De zaak wordt verder onderzocht.

N.v.d.r. Gefeliciteerd, collega’s, met deze belangrijke inbeslagname

Tekst: A.W.
Tank ontdekt met 10.000 liter rode gasolie

Zaterdag 18 mei 2019 hebben onze collega’s van de dienst Operations 1° Lijn Mobiel Team Turnhout (regio Hasselt) een belangrijke vaststelling gedaan bij een transportbedrijf.  

Bij negen (9) trekkers van dat bedrijf stelde de douaniers vast dat ze met rode gasolie reden én bovendien is er ook een tank van 10 000 liter met rode gasolie ontdekt in een container.  Belangrijk om weten is dat de firma ook een vergunning heeft inzake beroepsdiesel. 
Er is dan onmiddellijk contact opgenomen met de collega’s van de dienst Opsporing Genk om te assisteren bij  de vaststelling. Zij namen ook de verhoren en het verdere boekhoudkundig onderzoek voor hun rekening.   

N.v.d.r. Super goed bezig, collega’s!

Doorgestuurd door C.Verlent 
20 km Brussel

Verschillende binnen- en buitenlandse collega's namen dit jaar opnieuw deel aan de 20 km van Brussel onder de vlag van ECSA (European Customs Sports Association) .