Actie te Ravels, geen maat voor niks!

Onze collega’s van Operaties 1ste lijn – team Turnhout en het team van de ScanVan van Deurne verleenden begin december bijstand aan de Politiezone Kempen N-O te Ravels bij een actie op het wegverkeer. Daarbij werden zowel vrachtwagens, personenwagens als lijnbussen gecontroleerd.

 

 

Naast de 7 onmiddellijke inningen die werden opgesteld voor het niet dragen van de veiligheidsgordel of valhelm en het negeren van verkeersborden, moesten er jammer genoeg ook overtredingen inzake invoer van verdovende middelen worden vastgesteld. 13 pv’s werden opgemaakt voor het bezit van marihuana, speed en cocaïne. Het moet niemand verwonderen dat er dan ook drie positieve tests werden afgelegd op het gebruik van drugs in het verkeer.

 

1 voertuig werd getakeld omdat de chauffeur geen geldig verzekerings- of inschrijvingsbewijs noch een keuringsbewijs kon voorleggen.

 

Onze collega’s inden bovendien voor € 1.601,93 aan penale boetes.

Deze controleactie was dus duidelijk geen maat voor niks!

 

Bericht en foto’s doorgestuurd door collega T.P. – Operaties Afdeling 1ste lijn II Controle 2 Antwerpen

 

Collega biedt hulp bij zwaar ongeluk

Collega Dany Gelders, van Operaties 1ste lijn Controle Mechelen, reed met zijn wagen richting Vilvoorde om bij het Laboratorium van Douane en Accijnzen enkele stalen gasolie af te geven voor een analyse, toen hij voor zijn ogen een ernstig ongeluk zag gebeuren. Een auto bestuurd door een mama met haar drie kleine kindjes aan boord probeerde op het laatste nippertje nog een afrit te nemen, maar werd gegrepen door een vrachtwagen die haar niet meer kon ontwijken. Dany schrok zich een ongeluk, maar hij spong spontaan uit zijn wagen en bood meteen de eerste hulp. Gelukkig kwam iedereen er met de schrik vanaf. Nadat de politie de nodige vaststellingen had gedaan, bracht Dany het jonge gezinnetje naar huis omdat hun wagen met de takelwagen moest opgehaald worden. Zo zie je maar.... het motto van de politie is wel ‘De politie je vriend’ maar dat kan ook best een douanier zijn.

 

Foto’s en bericht bezorgd door D. Gelders

 

Slot op de deur bij PostNL Wommelgem

Onze collega’s vielen samen met de Sociale Inspectie en politie drie depots van PostNL binnen nadat er verschillende meldingen kwamen over sociale inbreuken. De controle leverde 30 vaststellingen op. Het depot van PostNL in Wommelgem werd verzegeld omdat de inbreuken ernstig waren en er sprake is van voorgaande.

Foto’s bezorgd door collega T.P. – Operaties Afdeling 1ste lijn II | Controle 2 Antwerpen

Depot GLS te Puurs is bestuurlijk verzegeld

Op 1 december was er een inval van ons douaneteam Operations 1ste lijn Controle Mechelen samen met Politiezone MEWI en Bornem en de Sociale Inspectiedienst in het grote Depot van GLS te Puurs. Vanuit het depot van GLS worden de pakjes die u via een webshop kocht, geleverd in Parcelshops (Pakjeswinkels) in uw buurt, waar u de aankoop dan kan ophalen.

 

De Sociale Inspectie stelde 3 inbreuken vast op niet digitaal inschrijven van werknemers, 1 illegaal werknemer en 25 inbreuken deeltijdse arbeid. Onze collega’s vonden geen onregelmatigheden.

Het Depot van het koeriersbedrijf GLS te Puurs werd vervolgens bestuurlijk verzegeld

 

                Bron: Dany Gelders – Operations 1ste lijn Controle Mechelen

 

Vaststelling Heilige Drievuldigheid 

Eind november gingen de diensten van Douane Roeselare over tot de controle van een bestelbus op de E17 te Marke.

 

Een voertuig werd gehit door de ANPR-camera met een openstaande penale boete van € 57.000,00.
Bij de verdere controle werd vastgesteld dat het voertuig zich voortbewoog met rode gasolie. Het was echter al de tweede maal dat dit voertuig door ons werd beboet voor rode gasolie en dus werd de boete opgetrokken naar € 1.000,00.
Tevens bleek het voertuig daarbovenop 4 paletten water te vervoeren die aangekocht waren in een winkel in Frankrijk en bedoeld waren voor winkels in België. Die boete zal nog berekend worden.

De persoon kon de boetes echter niet betalen en het voertuig en het water werden in beslag genomen. Een PV zal volgen.

Verborgen tank

Bij een controle op woensdag 24 november kon Douane Roeselare - Dienst ‘Wegcontrole’ een verborgen tank ontdekken bij een vrachtwagen. In bijlage vindt u enkele foto's.
Op de tweede foto ziet u de kranen waarmee de verborgen tank werd opengesteld. Op de derde foto vestig ik uw aandacht op de vuldop links van de blauwe slang. Dit is de vuldop voor de rode mazouttank.

 

Het was de eerste maal dat deze firma in overtreding werd genomen voor het gebruik van rode gasolie en een verborgen tank. De boete bedraagt € 10.000.

(€ 5.000,00 + 10% van de waarde van de vrachtwagen) Die is inmiddels al betaald en de tank wordt verwijderd.

Speciale CovidScan-app voor Douane en Politie

 

Is er vandaag één enkele CovidScan-app die zowel gebruikt wordt door Politie en Douane, als door horeca-uitbaters of organisatoren van evenementen, dan wordt daar momenteel hard aan gewerkt om daar verandering in te brengen. Het blijkt nu dat de modus ‘Inkomende reiziger’ die meer persoonlijke gegevens kan uitlezen dan de modus ‘Evenementen’, ook gebruikt kan worden door niet-bevoegden. Een strikte scheiding tussen beide modi is dus zeker nodig. "De twee modi zullen in de toekomst gescheiden worden en uitgevoerd in twee verschillende scan-apps", aldus minister Jambon. “De nieuwe aparte app "Inkomende reiziger" zal alleen gebruikt mogen worden door politie en douane”.

 

Bron: Knack DataNews 23/11/21

 

 

Boete en celstraf voor betrokkenen drugsoperatie

 

De correctionele rechtbank veroordeelde 2 Antwerpse havenarbeiders voor hun deelname aan een drugsoperatie in september 2020 op de MPET-terminal. Nadat ze een verdachte man hadden zien rondlopen tussen de containers, troffen de bewakers er 2 containers aan die zonder toelating uit hun stapel waren gehaald. Bovendien zat er wel een verzegeling op, maar het ging niet om de originele. In één van de 2 tegenover elkaar opgestelde containers – klaar voor een switch - vonden ze pakketten met drugs. In totaal betrof het ruim 100 kilo. Eén van de havenarbeiders stond met zijn straddle carrier nog boven de containers, de andere liep in de buurt van de containers rond. In de locker van die laatste vond zijn baas de originele zegels terug... De rechtbank had voldoende bewijs om de bestuurder van de straddle carrier te veroordelen tot 3 jaar celstraf met uitstel en een boete van 8.000 euro. De andere beklaagde kreeg vier jaar effectieve celstraf en ook 8.000 euro boete.

 

Bron: Flows – 21 okt 2021 – Michiel Leen

Ken je het EPPO?

 

Op 1 juni 2020 is het Europees Openbaar Ministerie Fraude opgericht, maar kreeg de Engelse benaming het European Public Prosecutor’s Office (EPPO). Het onderzoekt misdrijven die de financiële belangen van de Europese Unie schaden, zoals fraude met Europese subsidies of corruptie, (btw-carrousels en douanefraude). In verband met dat laatste spreken we bijvoorbeeld over verkeerde benamingen en onderwaarderingen. Het heeft dezelfde bevoegdheden als nationale parketten en procureurs en werkt grensoverschrijdend.

 

Bron: Flows 5 november 2021

Inbeslagname 110 kg rooktabak door COW Oostende

Tijdens onze dienstuitvoering op 9 december omstreeks 19u hebben wij een Franse lichte vracht Renault Trafic onderschept op de E40 richting Frankrijk en stelden wij vast dat het voertuig propvol geladen was met rooktabak en sigarettenhulzen.

 

Na inventarisatie werden er 440 emmers van 250 gram rooktabak of 110kg met Luxemburgse fiscale bandjes aangetroffen. Daarnaast vonden we ook 112 dozen (x 250 stuks) of 28.000 sigarettenhulzen. De lading en de lichte vracht werden inbeslaggenomen en de twee overtreders werden verhoord met bijstand tolk.

 

Er wordt proces-verbaal opgemaakt. Eén van de betrokkenen werd reeds in januari 2021 door ons voor gelijkaardige feiten in overtreding gesteld.

 

Foto’s en tekst ons bezorgd door M.G. Operaties/douane Oostende/ Controle op de Weg