Succesvolle actie in strijd sigarettensmokkel

 

Op 8 augustus hebben 150 van onze collega’s samen met Europol meegewerkt aan één van de grootste acties tegen illegale sigarettensmokkel ooit in ons land. Op woensdagmorgen maakten ze zich op om in tien verschillende plaatsen waar sigaretten worden geproduceerd, binnen te vallen. Zeker 4 productiesites konden er ontmanteld worden, tientallen miljoenen sigaretten zijn in beslag genomen en verschillende overtreders werden op heterdaad betrapt.

 

Zie ook persmededeling FOD Financiën :

Grote actie van de Belgische douane tegen namaaksigaretten | News.belgium

 

WVL- 4 National K9-Day

Op 26 augustus zal op het strand van Koksijde een demonstratie plaatsvinden van K9-honden. Honden en hun geleiders van Douane en Accijnzen, Politie Defensie en de Civiele Veiligheid zullen deelnemen met hondendemo’s tussen 10 en 12 uur en 14 en 16 uur.

Er is randanimatie op de dijk en er komen ook helikopters en boten aan te pas. Een bijzonder leuk idee voor een dagje uit, dachten wij zo!

 

Foto: Stephane Biebuyck

Nieuwsgierige douaniers

Op de luchthaven van Oostende deden onze collega’s een controle op de vertrekkende passagiers. Een man werd gevraagd of hij iets aan te geven had, maar hij ontkende. Toen de collega’s echter een pakje omwikkeld met aluminiumfolie ontdekten in zijn handbagage en vragend naar hem opkeken, zei hij haastig: ‘Oh dat is een boterhammetje voor op het vliegtuig’. Nieuwsgierig als douaniers zijn, openden ze het pakketje.

Rare lunch gebruikte die man, want er zat maar liefst 9.500 euro in het pakketje. Toen iemand van het team het Parket raadpleegde, kregen ze het advies om het geld, alhoewel het geen 10.000 euro was, toch in beslag te nemen en een pv op te stellen zodat een onderzoek naar witwaspraktijken kon opgestart worden. Je kan als douanier nooit te nieuwsgiering zijn, zie je wel.

 

Bericht en foto aan ons doorgestuurd door S.V. – Luchthaven Oostende

 

Onregelmatig vervoer van schapen

Op zondag 18 juli hielden twee collega's van Roeselare een voertuig tegen voor dieselcontrole op de E17 te Menen. Tot hun verbazing zaten er in het laadruim van de vrachtwagen vijf schapen. Deze dieren werden echter vervoerd op een onreglementaire wijze. Zij beschikten niet over de nodige ruimte; de schapen konden niet gaan liggen en er was geen voorziening van lucht of koeling. Hoewel het vervoer ook een gezondheidscertificaat vereiste, kon de bestuurder ook dat niet voorleggen. Er werd contact opgenomen met het FAVV. In samenspraak met deze collega’s werden de schapen teruggebracht naar de verkoper, waar het FAVV de controle overnam. Er wordt vermoed dat deze dieren op weg waren naar verschillende huizen in Noord-Frankrijk voor het offerfeest. 

 

Tekst en foto’s: W.A. - Roeselare

Grote partij hasj onderschept

Collega’s die een container uit Tanger (Marokko) met pellets controleerden in de Waaslandhaven ontdekten 1.134 kg hasj. Opnieuw een mooie vangst.

Foto van Cambridge Jenkins IV/unsplash

Vaststelling 875 kg rooktabak

Wij stonden met ons dienstvoertuig op de oprit dienstweg Loppem E40 richting kust ter observatie. We merkten er een lichte vracht op met een Luxemburgs kenteken, die we wensten te controleren. We onderschepten het voertuig tussen Loppem en Jabbeke en controleerden de bestelwagen. We stelden vast dat chauffeur niets van vervoersdocumenten kon voorleggen en dat de lading een grote hoeveelheid tabak betrof (875 kg) met Luxemburgse fiscale bandjes.

Verder onderzoek volgt door de collega’s van O&O Brugge.

 

Tekst en foto werden ons bezorgd door M.G. – OPS - Mobiel Team Openbare Weg

5000 xtc-pillen in massage-apparaat

Een postpakket met bestemming India bevatte wat kleding maar ook "een voetmassage-apparaat". Onze collega’s van de GAD-Zaventem vonden 5000 xtc-pillen verborgen in het massage-apparaat. De logo’s van de pillen waren "My brand skull" en "Punisher". De zending werd vernietigd.

 

Tekst en foto’s: P.M.

Financiële steun voor douane

 

De Raad en het Europees Parlement ondertekenden een verordening dat hen toelaat financiële steun te bieden aan douaneautoriteiten. Vooral aan de buitengrenzen van de EU moet de douane goed uitgerust zijn om de illegale handel te bestrijden. Het ondersteunt onder meer de aankoop, het onderhoud en de modernisering van instrumenten die nodig zijn voor een doeltreffende douanecontrole zonder daarbij de reguliere handel te veel te hinderen.

 

Bron: Raad van de EU – Persmededeling 24 juni 2021

Cocaïne aan romp fruitsaptanker in Gentse haven

 

In de Gentse haven werd 216 kilo cocaïne gevonden aan de romp van een fruitsaptanker. De cocaïne zat verborgen in drie samengebonden zakken die door een gespecialiseerd duikteam gevonden werden in de zeekasten onderaan het schip. Deze inbeslagname is het resultaat van een goede internationale samenwerking waarin wij als douaniers ook steeds ons beste beentje voorzetten.

Geen luchtmatras maar 2CB-pillen

Onze collega’s op de luchthaven van Zaventem openden een postpakket dat werd aangegeven als ‘een geschenk’ met een waarde van slechts 6 euro, hoewel er op de doos een luchtmatras stond afgebeeld. Ze vonden echter 5000 2CB-pillen vacuüm verpakt. 2CB is een synthetische drug dat zowel een stimulerend als een hallucinogeen effect geeft.

 

 

Bericht en foto’s van P.M. – GAD Luchthaven Zaventem