Nederlandse duiker
Ons Rummageteam
Ons Rummageteam
Nederlands Duikteam helpt drugs zoeken
Op woensdag 10 mei 2019 demonstreerde onze administratie de vlotte samenwerking met de federale politie en de Nederlandse douane tijdens een grootscheepse drugscontrole van een containerschip aan de fruitkaai 208 in de Antwerpse haven in aanwezigheid van verschillende prominenten aan de pers.
Om de strijd tegen de internationale drugshandel op te voeren ondertekende onze administratie met verschillende instanties samenwerkingsovereenkomsten.
Zo sloten de Belgische en Nederlandse douane twee jaar geleden het
raamconvenant. Naast samenwerkingsacties ten velde met onderling inzetten van personeel en middelen, werd ook afgesproken om informatie over trends, smokkelmethodes en expertise (trainingen en opleiding) uit te wisselen. Ze delen ook risicoanalyses en selectieprocessen.

Om het goede verloop van deze samenwerking te demonstreren, werd in aanwezigheid van vicepremier en minister van Financiƫn, Alexander De Croo, algemeen directeur Nanette van Schelven van de Nederlandse douane, administrateur-generaal Kristian Vanderwaeren en de pers, een grote fruitcontainer onderzocht op de aanwezigheid van drugs.
Steeds vaker worden verdovende middelen op de romp van een schip onder de waterlijn de havens van Europa binnengesmokkeld. Aangezien onze administratie niet over de middelen beschikt om dit te onderzoeken, kon zij dankzij een samenwerkingsprotocol met de Federale Politie de sidescan sonar van de Scheepvaartpolitie bij deze actie inzetten. Op basis van deze scanbeelden gaven de duikers van de Nederlandse douane ondersteund door de Belgische douaneboten "De Zeeleeuw" en "De Zeewolf", de romp onder water een grondige inspectie.

Ondertussen zocht ons Rummageteam aan boord naar verborgen laadplaatsen voor illegale producten, terwijl het Antwerpse Bewakingsteam instond voor de bewaking van de gangway zodat niemand het schip kon ontvluchten.
Tekst en opmaak: Anne Van Puymbroeck
Foto's: Stephane Biebuyck
Nanette van Schelven en Alexander De Croo
Nanette van Schelven en Alexander De Croo
De Zeewolf
Kristian Vanderwaeren en Alexander De Croo
372, 250
De Federale Politie
De Federale Politie
Minister van Financiën Alexander De Croo
Nanette van Schelven en Alexander De Croo