Maandag 7 januari zat de nieuwe minister van Financiën, Alexander De Croo, samen met de douane en het bedrijfsleven aan de vergadertafel te Zeebrugge om te praten over de gevolgen van een eventuele Brexit. Op vrijdag van diezelfde week bracht hij op de GIP LO in de Haven van Antwerpen een specifiek werkbezoek aan de douane. Hij wilde kennismaken met de verschillende taken van de douane, maar verzorgde ook samen met administrateur-generaal Kristian Vanderwaeren een persconferentie over het stijgend aantal inbeslaggenomen cocaïne, heroïne, cannabis en opiaten in de havenstad.
Vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo meldde de sterk opgekomen pers de resultaten van een topjaar aan drugsvangsten door de douane: "In 2018 namen de douaniers in de haven van Antwerpen een recordhoeveelheid van 50,1 ton cocaïne in beslag. De meeste cocaïne komt uit Zuid-Amerikaanse landen. Door de goede samenwerking worden ook heel wat drugs reeds bij het vertrek in deze landen inbeslaggenomen (grafiek 1 en 2). Ook het aantal inbeslaggenomen heroïne, cannabis en opiaten kende vorig jaar een sterke stijging (grafiek 3). Het is de verdienste van alle mensen die hier aan de slag zijn."
Administrateur-generaal K. Vanderwaeren gaf de pers ook de nodige achtergrondinformatie: “…De belangrijkste smokkelwijzen zijn nog steeds rip off-zendingen waarbij de drugs verstopt worden in een container tussen gewone goederen, switch (back) waarbij de drugs door handlangers razendsnel worden overgeladen naar containers die niet worden gecontroleerd, het verbergen van de drugs tussen legale zendingen en het verbergen van de drugs in de containerstructuur…”

We schreven reeds eerder in De Schakel dat de beide vaste scanners op LO en RO een upgrade kregen, dat er sinds kort een nieuwe mobiele scanner operationeel is, en inmiddels is ook een extra backscatter aangekocht. Er wordt momenteel ook onderzocht hoe de scanning van containers maximaal kan opgedreven worden, want zegt dhr. Vanderwaeren: "Dat we zoveel drugs in beslag nemen, is goed nieuws. Maar het is ook een feit dat er meer drugs geproduceerd worden!"
Na het persmoment kon de minister zelf van dichtbij de scanning van een container bijwonen. De specifieke werking van een scanner met een scantunnel werd nader toegelicht door collega Bert Verhoeven. Achteraf gingen ze samen de scanbeelden bekijken op onregelmatigheden. Collega Jasper De Naegel gaf hierbij de nodige uitleg.
Ook een fysieke verificatie door Kris Huylebroek van een container met jassen, geselecteerd voor namaak, stond nog op het programma. Syliva Rombaut verzorgde de uitleg over deze controle en tevens over de werking van de hele verificatiedienst. Onderweg naar de container liep de minister onze recent speciaal opgeleide drughond Quispel nog tegen het lijf.

Tegen de middag liep het persmoment ten einde en stapten minister De Croo en onze administrateur-generaal tevreden naar de vergaderzaal waar de collega's van O&O hen zaten op te wachten voor een diepgaand gesprek over hoe de strijd tegen de toenemende drugs in Antwerpen verder aan te pakken.


Foto's: Stephane Biebuyck
Bron en grafieken: Powerpointpresentatie samengesteld door collega's Centrale Dienst "Public Relations & Communicatie"
Tekst en Opmaak: A.V.P.
Minister De Croo op werkbezoek
De Croo en de pers
Talrijk opgekomen pers
Administrateur-generaal K. Vanderwaeren geeft persconferentie
Cijfers 2018
Inbeslagnames in Zuid-Amerika met bestemming Antwerpen
Cannabis
Minister De Croo woonde ook een scanning van container bij
In de scantunnel met Bert Verhoeven
Bekijken van de scanbeelden
Rondleiding op GIP LO met de pers in het kielzog
Ontmoeting met Quispel
Alle reden tot tevredenheid