Lieve Maria,

Je was tewerkgesteld op de Personeelsdienst van de luchthaven van Zaventem, echt een job die je  op het lijf geschreven stond maar je engagement reikte zoveel verder. Je werd niet alleen voorzitter van de personeelskring Douane Avio Zaventem en provinciaal afgevaardigde van Brabant voor de Vriendenbond van Financiën AFV, maar samen met Alex Van De Put was je ook jarenlang hét aanspreekpunt voor De Schakel in Zaventem.

Als geen ander wist je tientallen collega’s over te halen een abonnementje te nemen op ons personeelsblad. Ja, ja voor de ledenlijst van de luchthaven Zaventem alleen al, hadden we wel twee A4’tjes nodig. Maar, al wie ooit het genoegen heeft gehad om je te ontmoeten, snapt meteen hoe het je altijd lukte om mensen rondom je te vergaren.
Zelfs bij een eerste ontmoeting had je het talent om de mensen direct op hun gemak te stellen. Je zat nooit verlegen om een vlotte babbel en je kon als geen ander het ijs breken. Toch kon je ook heel goed luisteren en als je vroeg: “Hoe is’t ermee?”, dan was je gemeend geïnteresseerd hoe het met de collega in kwestie ging.
Ook als iemand hulp nodig had, slechts één adres; je zou de onderste steen wel boven halen om een oplossing te vinden.

Mensen bij elkaar brengen en evenementen organiseren, was je lang leven. Je was het duiveltje-doet-al, die met een enorme gedrevenheid er alles aan deed om het hele event op wieltjes te laten verlopen. Men kon op je rekenen!
Ook na je pensioen belden we elkaar nog op, gewoon om te vragen hoe het ermee ging... Nu met corona, kon het even niet, maar we zouden zeker afspreken om samen met de mannen een terraske te doen aan zee en nog eens herinneringen op te halen over de tijd met Jan, Alex, Chris en Koen...

Wat schrok ik toen Georges, Schakelmedewerker van Leuven, me liet weten dat je opgenomen werd in het ziekenhuis en dat het absoluut niet goed met je ging...en dat ik me moest voorbereiden op meer slecht nieuws...
Voorbereid zijn we niet, alles ging zo vlug maar in de wetenschap dat je nu geen pijn meer hebt, zullen we ons getroosten met de vele mooie herinneringen. Echter niet zonder daarbij steeds te prevelen: “Merci Maria, voor alles wat je voor ons gedaan hebt.”

Voor De Schakel
Anne
Hoofdredacteur


Droevig nieuws inderdaad. Zaventem is een icoon kwijt. Ik heb Maria weten te waarderen als een bijzonder joviale en warme vrouw die het hart was van Douane Avio Zaventem. De Schakel, Douane Avio en al de personeelskringen waren en zijn in dat geheel een poging om on samenhorigheidsgevoel in stand te houden.

Ik hoop van harte dat de herinnering aan Maria in heel de groep van Zaventem een warm gevoel van samenhorigheid achterlaat. Dat zou ze zeker heel graag gehad hebben. Laten we haar zo eren.

Ik heb altijd de woorden van Voltaire onthouden die, toen hij wegens zijn vrije pen weer eens naar Engeland moest vluchten en door de douaniers in Calais gevraagd werd om iets over hen te zeggen, hen op het hart drukte: Messiers les douaniers, aimez-vous, parce que personne ne vous aime.’
Maria deed dat in overvloed.

Rene Van Eynde
Redacteur Schakel
.....
Maria kende ik enkel van de jaarlijkse Schakelmedewerkersdag.
Zeer lieve, attente en luisterende dame. Zal een groot gemis zijn.


Jos Braem
Redacteur en Schakelmedewerker Antwerpen
In Memoriam

Maria Van den Abbeel

10 januari 1955  –  2 augustus 2021
Veel te jong overleden... we koesteren de fijne herinneringen aan deze lieve dame op onze samenkomsten van de schakel- innige deelneming aan de familie.


Schakelmedewerkers Rudi en Ria Schrans- Pauwels – Antwerpen Linkeroever
Begin augustus ontvingen we van Georges Van Herck, Schakelmedewerker te Leuven, een berichtje dat ons Maria opgenomen was in het ziekenhuis en dat het niet goed met haar ging. Enkele dagen later al, volgde haar overlijdensbericht. Maria is zowel in haar gezin, op het werk en in het verenigingsleven een vrouw geweest van onschatbare waarde. Ze zal dan ook terecht gemist worden en haar heengaan valt ieder die haar kende heel zwaar. We willen langs deze weg dan ook onze innige deelneming betuigen aan haar familie, vrienden en collega’s.
Met verslagenheid neem ik kennis van het overlijden van Maria. Zij was steeds het zonnetje in onze groep van Schakelmedewerkers. Samen met wijlen Alex was ze altijd op post.

Hoeveel mooie momenten
koesteren we samen met haar,
altijd een kwinkslag,
altijd een lief woord,
steeds erg betrokken met wat ze deed.

Sterkte aan de familie.

Eric De Keyzer, redacteur
en Schakelmedewerker Sint-Niklaas

Bella H via pixabay

S.Hermann & F.Richter via Pixabay

S.Hermann & F.Richter via Pixabay

In juli 2021 waren er al geruchten dat Maria leed aan uitgezaaide kanker en dan kwam daar nog een hartaanval bovenop. De hieraan gekoppelde operatie bleek te veel voor haar verzwakte lichaam  en op 2 augustus kwam dan het niet te vatten nieuws:
” Maria is overleden”
 
Maria begon bij de FOD Financiën in de loop van 1975 als douanierster op de luchthaven te Zaventem en eind april 2015 was het haar laatste officiële werkdag bij de administratie en op de Personeelsdienst te Zaventem.
 
Maria was meer dan het gezicht van de Personeelsdienst: de naam Maria Van den Abbeel was over gans Brucargo gekend, zowel bij de douane als bij de douaneagentschappen.
Ze was het opvangnet voor de nieuwelingen te Zaventem: op de Personeelsdienst werden ze ontvangen door Maria, kregen ze de nodige uitleg over hoe het er in Zaventem aan toe ging en op het einde werden ze er fijntjes van op de hoogte gebracht dat ze ook lid konden worden van de Sport- en cultuurkring AVIO door zich een lidkaart aan te schaffen. Ze deden dat bijna allemaal, ze durfden trouwens niet anders...
Sport- en cultuurkring AVIO, de woorden zijn gevallen, het stokpaardje van Maria. Vanaf 1979 was ze bestuurslid en vanaf 1995 tot het einde van haar loopbaan vervulde ze de rol van voorzitter, een job die ze met passie deed. Ze was fier op haar titel.
Onder de regie van Maria, haar bestuursteam en enkele losse medewerkers - waaronder zelfs haar echtgenoot - werden gedurende vele jaren mosselfeesten, nieuwjaar drinks, pensioen drinks, gastronomische weekends, Sinterklaasfeesten en nog vele andere activiteiten georganiseerd. Soms rezen er  enige problemen maar mede door Maria kwam alles wel in orde.

Werd Zaventem te klein voor haar, dat weten we  het niet maar feit is dat ze ook de Brabantse cultuurkringen van Financiën ging vertegenwoordigen op nationale vergaderingen.
Zo werd ze ook over de provinciegrenzen heen een bekend gezicht. Van Poperinge over Brugge en Antwerpen, langs Leuven en Hasselt, iedereen bij de douane kende haar. Zelfs na haar pensionering bleef ze nog mee een handje toesteken... tot corona aan dit alles een voorlopig einde maakte, dachten we toen.

“Maria, U werd veel te vroeg weggerukt uit het dagelijkse leven, de pijn zal zeer langzaam helen maar vergeten doen we U nooit.”

Gilbert De Koninck
Oud-collega Zaventem