FOD Financiën lanceerde op 16 april 2020 het persbericht dat de opsporingsdiensten 56 miljoen sigaretten en 17 ton waterpijptabak in beslag genomen hadden. Criminelen blijken handig gebruik te maken van de coronacrisis om te smokkelen. Als zij denken dat onze collega’s vanwege de lockdown niet actief zijn op het terrein, dan hebben ze het mis!

De aangegeven goederen waren echter tegels. Dit moet een belletje doen rinkelen hebben bij onze collega’s, want er waren al verschillende fiscaal deskundigen die bij dergelijke aangiften na een fysieke verificatie van de goederen merkten dat er achter deze façade van tegels smokkel van sigaretten en waterpijptabak schuil gaat.

Zo was onze redactie reeds getuige van zo’n ontluikende vangst van waterpijptabak Al Fakher op 10 februari 2020.

 

 

 

 

Geen marmeren tegels en tegellijm, maar waterpijptabak
Collega M.V.D.B., fiscaal deskundige bij Controle 2 in de haven van Antwerpen, kon een opmerkelijke inbeslagname van waterpijptabak op zijn palmares schrijven. Hij twijfelde aan de conformiteit van de aangifte en de werkelijke lading van een container gevuld met marmeren tegels en tegellijm.
De container was immers gescand op GIP RO en vermits hij aldaar niet kon gelost worden, werd hij overgebracht naar een magazijn te Merksem voor verificatie na verdachte scanbeelden.  
Toen hij de container onderzocht, bleken er achter 4 paletten marmeren tegels een tiental grote houten kisten (H 2 m, B 1 m, D 1 m) te staan. Hij liet elke kist openmaken door de mensen van het magazijn. Elk van die kisten was bijzonder goed afgesloten met tientallen grote metalen L-profielen met kruisschroeven en binnenin met extra zeil ingepakt.
Het was dus een hele karwei om de lading vrij te maken. Bovenaan waren deze kisten allen gevuld met zakken tegellijm. Dit op zich was al verdacht want zakken tegellijm liggen normaal gewoon op een pallet met een dikke folie eromheen.
Daarmee begon hij samen met de magazijnier de zakken tegellijm van 20 kg weg te nemen en verder naar onder te gaan, want op de scan hadden ze 3 verschillende densiteiten opgemerkt in de container.
Eenmaal ze de zakken tegellijm eruit hadden gehaald, bevatte elke kartonnen kist, onder 3 rijen tegellijm bovenaan, tientallen dozen illegale waterpijptabak Al Fakher mint flavour. In totaal werd 5.760 kg waterpijptabak gevonden.
De ontdoken verschuldigdheden (IR, BTW, ACC, BACC liepen op tot een totaal van 1.176.522,64 euro. Uiteraard moeten daar nog boetes aan toegevoegd voor de overtredingen.

De lading werd in beslag genomen. Het onderzoek wordt verdergezet.

Tekst en foto's: M.V.D.B., Team Opsporing Antwerpen en A.V.P.

De douane neemt 56 miljoen sigaretten en 17 ton waterpijptabak in beslag

De sigaretten zijn van het type SLIM sigaretten van de merken D&J, Cavallo, Milano. Dit zijn zogenaamde cheap white sigaretten die niet op de Belgische markt verkocht mogen worden omdat ze geen geregistreerd merk zijn in België. Onderzoek moet nog uitwijzen of het originele cheap whites zijn of nagemaakte cheap whites. De waterpijptabak is van het merk Al Fakher.
De totale waarde van de ontdoken rechten (invoerrechten, accijnzen, btw) bedraagt meer dan 22 miljoen euro.
In totaal werden in de Haven van Antwerpen sinds de start van de coronacrisis al 91 miljoen sigaretten en nu dus 17 ton waterpijptabak in beslag genomen.
In 2019 nam de Douane 197 miljoen sigaretten in beslag, waarvan 116 miljoen in Antwerpen. Er werd geen waterpijptabak in beslag genomen.
Sinds begin 2020 nam de Douane al 282 miljoen sigaretten in beslag, waarvan 227 miljoen in Antwerpen en 17 ton waterpijptabak…

Persbericht FOD Financiën

Vanwege de redactie willen we de collega's die deze opmerkelijke resultaten neergezet hebben, van harte feliciteren!