Minister De Croo ondersteunt de actie en bezocht de jongeren tijdens een actie te Aalst
Collega Dany Gelders van EMT Mechelen vertegenwoordigt tijdens deze actie onze administratie
# ImNotFake
Sensibiliseringsactie voor jongeren
Minister De Croo ondersteunt de actie en bezocht de jongeren tijdens een actie te Aalst
Deze Federal Truck bezocht al 12 scholen
Collega Dany Gelders van EMT Mechelen vertegenwoordigt tijdens deze actie onze administratie
Onder het motto #ImNotFake organiseren de stichting Neen Aan Namaak en Piraterij (Nanac) en haar partners een sensibiliseringscampagne voor tieners over de gevaren die zij kunnen lopen bij het kopen van namaakgoederen. Vorig jaar al reden ze met de Federal Truck naar 12 scholen, verspreid over het hele land en bereikten 1.500 jongeren. Collega Dany Gelders, tewerkgesteld bij het EMT Mechelen, werd uitgenodigd om hieraan mee te werken.
 
Wat willen de organisatoren met het project #ImNotFake bereiken?

Met deze sensibiliseringscampagne willen Nanac en de partners FOD Financiën, de FOD Economie en ECC België jongeren van de 2de en de 3de graad aantonen waarom de aankoop van namaakgoederen een slecht idee is. Bovendien willen ze hen wegwijs maken in het veilig aankopen van voorwerpen online.
Hoe werkt het project?


Gedurende de laatste maanden van vorig jaar reed er een Federal Truck langs 12 scholen in België. Die vrachtwagen werd binnenin omgebouwd tot een groot klaslokaal.

De les start met een groot interactief spel. Vooraan in de truck is er een groot scherm gemonteerd dat met een bewegingsdetector werkt. Leerlingen worden verdeeld over een linker- en rechterkant en moeten beslissen of het getoonde voorwerp al dan niet namaak is. Naargelang het antwoord bewegen ze naar links of naar rechts. Op het scherm loopt vervolgens een figuurtje naar het juiste antwoord in de gewenste richting.

Nadien volgde een uiteenzetting door een medewerker van ECC (Europees Centrum voor de Consument). Zij had ook veel didactisch materiaal bij zich, waaronder een fiche met 10 tips 'Hoe je kan vermijden om namaak te kopen'. Die kan je hier raadplegen.

Ze speelde ook een heel interessante video over de gezondheidsrisico's van namaak, de sociale impact en eventuele juridische en financiële gevolgen. Er werden geen harde beelden geschuwd. De leerlingen zagen duidelijk dat een jongen zijn oor verloor toen zijn nep-gsm ontplofte tijdens het bellen.

Tot slot kwam ik aan de beurt. Samen bekeken we de verschillende stalen die ik meebracht uit de praktijk. Ik vertelde hen een aantal wetenswaardigheden per product en zij mochten vragen stellen. Ook ik heb hen af en toe gechoqueerd om de boodschap duidelijk over te brengen. Zo vertelde ik hen over de lagereschoolkinderen die uitgebuit worden en onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken om de kosten van de namaakproducten zo laag mogelijk te houden.

Het waren heel enthousiaste klassen en het werd een heel levendig gebeuren. Zo droeg één van de jongeren een broeksriem van Louis Vuitton, duurbetaald door zijn vader en aangekocht in een gespecialiseerde winkel. Toevallig was er ook een leerling die een jas bij had met de uitstraling van een Louis Vuitton, maar hij had er slechts € 10 voor betaald op een Turkse markt. Ik heb toen enkele kenmerken van een echte Vuitton opgesomd, zoals het feit dat er tussen de 2 LV-initialen op de riem 9 vierkantjes moesten zitten. Meteen gingen ze aan het tellen, natuurlijk. Zo bleven we aan de slag en konden ze met eigen ogen vaststellen dat goedkoop een slechte koop is.

Het hele gebeuren werd die dag ook gevolgd door de mensen van Radio 2, niet?


Ja zeker. Op het einde hebben zij enkele jongeren geïnterviewd en daaruit bleek dat ze toch wel heel tevreden waren over het initiatief. Ze hadden er duidelijk ook wat van meegedragen. Zo waren ze heel gechoqueerd over wat ze zagen en hoorden. Ook het feit dat de opbrengst van de namaak wordt geïnvesteerd in terroristische aanslagen, liet hen niet onberoerd. Ze namen zich in ieder geval voor om voorzichtiger om te springen met hun aankopen.
Dany, hoe kwamen ze bij jou terecht?


Waarschijnlijk omdat ik voorheen ook al meegewerkt had aan het schoolproject Werkplekleren voor de studenten van het 7de jaar 'Integrale Veiligheid of Veiligheidsberoepen'.
Waarom jongeren?

Uit een studie van de Europese Unie blijkt dat Belgen gemiddeld meer nep aankopen dan de overige bewoners van Europa. Tevens koopt 15% van de Belgische jongeren tussen de 15 en 24 jaar bewust namaakgoederen Dat is dubbel zoveel dan de rest van de bevolking.


Dany werkt momenteel als fiscaal deskundige voor het EMT Mechelen.

Hij begon jaren terug bij het Scanteam op de rechteroever in de Antwerpse haven.
Nadien muteerde hij naar het Gewestelijk Verificatiecentrum (GVC) te Antwerpen en werkte daar gedurende 5 jaar.
Voor zijn benoeming tot fiscaal deskundige ging hij naar het team Diamant.
Vervolgens verhuisde hij naar Mechelen en sindsdien maakt hij deel uit van Operaties 1e lijn (voordien TCV).

Dany: "Het is fijn werken hier. De job is boeiend en ons team is jong en leergierig".

Hij doet zijn job ontzettend graag en hij vindt het dan ook niet erg om op verschillende manieren zijn kennis te verruimen. Hij maakt deel uit van diverse werkgroepen en in zijn vrije uurtjes zoekt hij graag extra informatie op i.v.m. namaak, CITES, drugs, wetgeving enz.

Dany is ook een teamspeler. Als hij uitgenodigd wordt op beurzen of workshops uitgaande van merkhouders, neemt hij steeds een andere collega mee zodat die ook een graantje kunnen meepikken.

Bovendien maakt hij deel uit van het bestuur van de Antwerpse personeelskring Andouac als secretaris.
Ook minister De Croo ondersteunt de actie #ImNotFake, niet?


Ja, op 7 februari ll. organiseerde Nanac in het Koninklijk Atheneum te Aalst een persconferentie voor de bewustmakingsactie rond het kopen van namaak door jongeren. Voor deze speciale gelegenheid was ook minister Alexander De Croo aanwezig om deze actie kracht bij te zetten.

  Meer info over #ImNotFake vind je op de website van Nanac.
Tekst en opmaak: A.V.P.
Foto's: @alexanderdecroo Instagramprofiel & Facebookpagina van de FOD Financiën
Wie is Dany Gelders?
Dany Gelders