Naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog (2014-18) organiseerde DSV Genk op 18 en 19 oktober 2014 een 2-daagse trip naar de Westhoek. Vanuit Diepenbeek vertrok het gezelschap met de autobus in de vroege ochtend richting Zonnebeke.

Ter ere van

In Zonnebeke bezochten we  het Memorial Museum Passchendaele 1917 en  vervolgens  Varlet Farm, een boerderij op het grondgebied  van Passendale (Poelkapelle)  waar we genoten van het middagmaal.

Tijdens de “Battlefield Tour” loodste de gids onze groep naar de stad Mesen voor een bezoek aan de kerk en het Iers Vredespark. Daarna volgde de Wijtschateboog, de Hill 60 en het hoogtepunt de “Hooge Crater Cemetery” (beiden in Zillebeke). Deze begraafplaats kreeg, de dag ervoor nog, het bezoek van koning Philip en koningin Mathilde tijdens het evenement “Lichtfront”.  

Na het avondmaal ging het gezelschap met de autobus richting  Menenpoort te Ieper, waar we vanaf  acht uur getuige konden zijn  van een defilé van Britse soldaten en de beroemde “Last Post” serenade ter ere van de gesneuvelden. Dat  maakte een hele diepe indruk op ons allen.

Slechts 15 jaar oud

Na een stevig ontbijt startte dag twee o.l.v. een plaatselijke gids met een bezoek aan de John Mc Rea site met de Essex Farm Cemetery. De site dankt z’n naam aan John Mc Rae die hier tijdens de oorlog het beroemde gedicht “In Flanders Fields” schreef.
Ook hier opvallend veel Britse aanwezigen . De gids wist trouwens te zeggen dat de Britten – en ja, ook de jeugd – veel interesse tonen, omdat er altijd wel een verre verwante is die hier het leven liet.
Zo vertelde hij ons ook het verhaal  van de jonge Brit  V.J. Sturwick. Die nam het woord “vaderlandsliefde” nog erg letterlijk, zoals zovelen in die tijd. Hij gaf zich nl. op om als vrijwilliger in de Groote Oorlog te vechten, maar gebruikte daarvoor valse papieren. Rifleman Sturwick maakte deel uit van “The Rifle Brigade” en sneuvelde op 14 januari 1916 in de buurt van Essex Farm (Boezinge). Pas na z’n dood kwam men tot de ontdekking dat hij slechts 15 jaar was !

Gedurende de voormiddag reden we naar de stad Ieper. Daar wachtte ons een geleid bezoek aan de Grote Markt, de Menenpoort, de Sint-Maartenskathedraal en de St.George’s Memorial Church (Anglikaanse kerk).

Na het verrukkelijke middageten stond  het Duitse kerkhof “Studentenfriedhof “ in Langemark op het programma samen met de Britse militaire begraafplaats “the Tyne Cote Cemetery”, de grootste op het Europese vasteland.

Never Again

Voor alle deelnemers was deze tweedaagse een eerste aangrijpende kennismaking met dit verre oorlogsverleden. De grootste consternatie was er over het sneuvelen van zovele jonge mensenlevens. Elke begraafplaats had een register waar bezoekers naast hun naam en land van herkomst ook een boodschap kwijt konden. De meesten schreven: “Never again”

Dat hun wens  mag uitkomen…

Tekst: Michel Salden


DSV Genk onder de indruk van W.O.I
CLUBNIEUWS